kowal76 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Cały czas jestem na etapie wycinania części z ramek i przygotowywania do malowania. Niektóre części sklejam już ze sobą aby póżniej mniej się męczyć z doklejaniem pomalowanych części. created by picasa2html.com created by picasa2html.com Cytuj
tombie01 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 ja pokusiłem się o zrobienie chromowanych pierścieni na wlotach silników wyglądają dość efektywnie - niestety zepsułem trochę aluminium na krawędziach natarcia skrzydeł - wybierz taką farbę i podkład żeby efekt przypominał polerowane aluminium Cytuj
kowal76 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Planuję użyć do tego Gunze C8 lub Model Master Chrome Silver. Cytuj
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Będzie za bardzo świecić. Z tańszych polecam Model Master 1401, ale malowane na sam koniec bo sie ściera pod palcami. Na gładkim podkładzie wypolerowany da efekt jak trzeba. Cytuj
kowal76 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Dzięki za radę. Chyba używałem kiedyś tego 1401. A co do Gunze, to C 8 nie da rady ?. Cytuj
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 C008 to fajna farba ale nie w kolorze aluminium. To taki niby raczej chromo-silver. Jak dobrze przygotujesz powierzchnię to 1401 da Ci efekt idealny, ale jak Ci bardzo nie zależy to daj C008, nie będzie dramatu ;) Cytuj
kowal76 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Lubię malować C 8 a z tego co pamiętam, to te MM tak jak pisałeś schodzą pod palcami. Szukam jeszcze kolorku do tych kremowych kołpaków w silnikach. Cytuj
tombie01 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 to jauż bardziej obstawiam chrom silver z MM ale pod spód daj czarny błyszczący Humbrol - to niestety musi wyschnąć - ja zostawiam na całą noc Cytuj
kowal76 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 U mnie po kilku dniach zostawiało ślady. Tak naprawdę to on chyba nigdy nie wysycha, a jak się da lakier to efekt już nie ten sam. Chrome Silver z MM używam tylko w zasadzie do goleni podwozia, gdzie się sprawdza dobrze. Cytuj
tombie01 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 .. oczywiście ja miałem na myśli podkład z Humbrola - chrom z MM może faktycznie nie wysycha ja akurat używam Alclada Cytuj
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Ja tam ze schnięciem chroma z MM nie mam problemu i kładę go na dowolną powierzchnię - nie widać różnicy. O ile mówiy o 1790. Cytuj
kowal76 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Zrobię sobie próbę na jakimś kawałku plastiku i zobaczę. Nie mam dedykowanego rozcieńczalnika do tego olejnego Chrome Silver, więc czy benzyna ekstrakcyjna nada się do rozcieńczenia ?. Cytuj
tombie01 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Zrobię sobie próbę na jakimś kawałku plastiku i zobaczę. Nie mam dedykowanego rozcieńczalnika do tego olejnego Chrome Silver, więc czy benzyna ekstrakcyjna nada się do rozcieńczenia ?. strasznie nie lubię takich eksperymentów - oszczędność czasu i pieniędzy to jedno ale jakiś czas temu nauczyłem się że stosuję dedykowane rozcieńczalniki - poza Tamiyą poza tym na upartego metalizery MM mają taka konsystencję że można spróbować je nalać do aero prosto z puchy Cytuj
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Benzyna ekstrakcyjna nie będzie za dobra. Za szybko paruje. tombie chyba bardzo mieszasz. Nie ma metalizera chrome silver u model mastera. 1790 to gęsta farba olejna. Cytuj
kowal76 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Nie będę kupować specjalnie dedykowanego rozcieńczalnika do jednej farbki. Generalnie używam tylko Gunze i pewnie się skończy na C8. Zrobię próbę z tym MM i dam znać. Cytuj
tombie01 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 ok sorry pomyliłem z metalizerem - ja generalnie od paru lat nie używam MM zamieniłem je na Alclady stąd moja pomyłka - skoro to farba olejna to nie przychodzi mi do głowy żaden ogólnodostępny rozcieńczalnik poza Wamodem do farb olejnych ale podtrzymuję co napisałem wyżej staram się używać rozcieńczalników dedykowanych - jak kolegę kowala nagli to niech eksperymentuje Cytuj
kowal76 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Nigdzie mi się nie spieszy. Jak trzeba będzie to zakupię jakiś rozcieńczalnik uniwersalny do farb olejnych. W pierwszej kolejności zobaczę z benzyną. Cytuj
tombie01 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 nie wiem czy kiedyś natrafiłeś na moje dywagacje z kolegami z forum jak pokazywałem próby na plastikowych łyżkach jednorazowych - jak czegoś nie jestem pewny robię próbę - obór materii stawia niestety czas schnięcia niektórych farb czasem trzeba sobie poczekać Cytuj
kowal76 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 No właśnie . Też zamierzam zrobić eksperyment na jakimś kawałku plastiku, mogą być nawet plastikowe łyżki. Zresztą w pierwszej kolejności muszę zrobić kabinę i zamknąć kadłub. Cytuj
tombie01 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 a jeśli wolno spytać którą wersję robisz - w locie, na pasie, czy na płycie lotniska - ten ostatni ma opcję otwartych drzwi pasażerskich zaraz za kabiną (trochę to głupie bo pozostałe mają być zamknięte - miałem taki zamiar ponieważ model Zviezdy to umożliwia ale jednak odpuciłek kwestię spasowania kalki na drzwiach odsuniętych - no i pozostaje kwestia maskowania tego przy malowaniu całości - szczerze mówiąc dlatego odpuściłem - ale to chyba najciekawsza z opcji zwłaszcza jak modelik jest w konkursie Cytuj
kowal76 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Wersja numer 3 . Będzie kombinowanie z kalkami ale spróbuję. Cytuj
kowal76 Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 Powycinałem kalkomanie tak, aby pasowała do otwartych drzwi. Mam nadzieję że będzie ok. created by picasa2html.com Cytuj
tombie01 Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 ok? w dalszym ciągu optuję abyś rozważył namalowanie napisów loga LOT i podłużnych pasów wzdłuż kadłuba z kalkomanii wykorzystałbym resztę Cytuj
kowal76 Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 A dlaczego mam namalować jak są kalki ?. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi