Panzer Machine Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Długo nad tym myślałem, ale w końcu zdecydowałem się zgłosić trzeci model na konkurs letni forum modelarskiego Modelwork. Tym razem model planuję wykonać prosto z pudełka bez żadnych udoskonaleń (no to się okaże w budowie :P). Liczę, że to będzie szybka i sprawna budowa. Jak w przypadku pozostałych dwóch modeli konkursowych w tym także uczestniczy myszka, którą córka dała mi na szczęście w konkursie. Z samolotami nie mam za dużo doświadczenia, więc każda pomoc będzie nieoceniona No to inbox: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 Fajny wybór, jestem z tobą. W modelu jest parę newralgicznych miejsc, ale wszystko jest do zrobienia. Powodzenia . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 Uważaj na spasowanie części, zwłaszcza oszklenia kabiny z kadłubem. Poza tym bardzo ładny i przyjemny model. Mój KG + EM się wykańcza i za jakiś czas powinien wylądować w galerii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzer Machine Posted May 12, 2016 Author Share Posted May 12, 2016 Mikele - bardzo fajnie wygląda Twój egzemplarz. Model jak na razie bardzo fajnie się klei. Części same odcinają się od ramki. Trochę nadlewek jest ale na szczęście w miejscach bardzo łatwo dostępnych do usunięcia. Zestaw CMK sobie daruję. Chciałbym model wykonać w miarę sensownym czasie. Ewentualnie jakieś własnoręczne drucikowe robótki może się pojawią, ale wolałbym nie Zastanawiam się jakie malowanie zrobić w kokpicie. Znalazłem takie focie: 1. 2. 3. 4. Co myślicie/doradzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 W kokpicie, jak zamierzasz dawać dodatkowe zbiorniki paliwa i oleju, to warto dorobić przewody. w monografii z "Wydawnictwa Militaria" jest schemat i zdjęcia założonych instalacji. Jakby co pytaj przez PW. ps. Co myślicie/doradzicie? Instrukcja każe wnętrze malować na RLM 02. raczej słusznie ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 Fajnie, że dołączyłeś też do kategorii lotniczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 Wybacz jakość, nie bardzo da się biegać z aparatem w czasie pracy po płycie. Nie udało mi się zajrzeć do kokpitu, jak podjechałem był już zabezpieczony na postój, ale masz dobry widok na podwozie. Trzaskane starą Nokią, Kraków - Balice lato 2012, wizyta kilku oldtimerów: W swoim modelu też mam wnętrze RLM02, tutaj fotka z epoki, coś tam widać: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbariusz Posted May 13, 2016 Share Posted May 13, 2016 Bardzo fajny model. Zasiadam i kibicuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted May 13, 2016 Share Posted May 13, 2016 ...w monografii z "Wydawnictwa Militaria" jest schemat i zdjęcia założonych instalacji... Bardzo dobra pozycja też polecam - ma nr 149 Tą stronkę pewnie już znasz: http://hyperscale.com/features/2002/bf108bg_1.htm Warsztat METYSA pewnie też: viewtopic.php?f=86&t=18713 poza tym powodzenia w budowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzer Machine Posted May 13, 2016 Author Share Posted May 13, 2016 Dziękuję wszystkim za doskonały materiał zdjęciowy No to na początek: Sklejony silnik. Z silnikiem pracowało się bardzo dobrze. Wszystkie części do siebie idealnie pasowały. Na niektórych elementach były delikatne nadlewki, ale nie przejmuję się tym za bardzo ponieważ silnik w całości będzie prawie nie widoczny. Elementy kokpitu. Prawdopodobnie zrobię wersję bez butli aby zaoszczędzić czas. Sklejone części kadłuba. Spasowanie idealne nie jest ale nie jest złe. Trochę czyszczenia z tym będzie. Przymiarka na sucho. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted May 14, 2016 Share Posted May 14, 2016 Na niektórych elementach były delikatne nadlewki, ale nie przejmuję się tym za bardzo ponieważ silnik w całości będzie prawie nie widoczny. Wbrew pozorom przez otwór w przedniej osłonie widać całkiem sporo więc warto się przyłożyć do silnika. Na górze okaptowania jest też przetłoczenie, które w modelu jest takie sobie. W widoku z góry powinna być widoczna prosta krawędź, w modelu natomiast po sklejeniu połówek kadłuba pojawia się trójkątna dziura. Warto to załatać jeszcze przed sklejeniem kadłuba do kupy. Ja w swoim nie zrobiłem i jakbym robił go drugi raz to ten element poprawiałbym obowiązkowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 Jak tam zmagania z tajfunem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Skończył eklerka to mam nadzieję, że teraz MiGa podciągnie ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jureczek Posted June 25, 2016 Share Posted June 25, 2016 Fajnie się rozpędziłeś Piec modeli Wszystkie super Podglądam i podziwiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzer Machine Posted July 12, 2016 Author Share Posted July 12, 2016 @Mikele: Powiem Ci, że nawet myślałem, żeby otworzyć klapę i pokazać w całości silnik, ale jakoś trzymając się pierwotnych założeń postanowiłem nie bawić się w takie zabiegi. Model miał być totalnie relaksacyjny i powstać w szybkim tępię, a widzę, że dałem ciała z updejtami. Postaram się do niego przysiąść w tym tygodniu i coś urzeźbić ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted July 12, 2016 Share Posted July 12, 2016 Postaram się do niego przysiąść w tym tygodniu i coś urzeźbić ;) I to jest news Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts