Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czas trochę opdocząć od czołgów i pojazdów.

Postanowiłem zbudować samolot. Pierwszy od jakiś 25 lat.

W związku z bardzo dobrą rekomendacją kolegi i własnym zamiłowaniem do Amerykańskich samolotów morskich (wszystkich), wybór padł na F6F-5 Hellcat, wyrób Czeskiej firmy Eduard.

Zamierzałem nabyć wersję „Weekend edition”, niestety okazała się niedostępna, więc wziąłem na warsztat „ProfiPack”. 20 PLN różnicy, za które otrzymałem dodatkowo:

- kolorowe blachy do kokpitu

- blachy do waloryzacji silnika

- żywiczne koła

- kalkomanie dla 5 wersji malowań

- maski do malowania owiewek i kół

Myślę, że była warto.

Model robi bardzo, ale to bardzo pozytywne wrażenie

Napisano

Eduard to naprawdę klasa

Mam od nich kupionego Spitfire'a IXc oraz Profipack BF109E-3 - jakość wyprasek naprawdę fantastyczna ;)

Do kompletu brakuje mi jakiegoś hamerykańca i Hellcat nadwałby sie idealnie ;)

Chętnie zobaczę jak Ci to wyjdzie i będę kibicował!

Napisano

Mam nadzieję, że z tego pięknego zestawu nie wyjdzie mi czołg. Jak już pisałem w pudle za 70 PLN dostałem całkiem sporo

c4c79dfe9fdb5ca381d72417aeb610a4.jpg

237bac0986d8a1ece7b3e291a21be301.jpg

1269c683b2f63001ac63bdcfbc2bde50.jpg

Napisano
Wychowany na Pertku i Flisowskim chętnie popatrzę na pacyficzny myśliwiec, choć ukochany jednak jest Corsair,

Początkowo chciałem zrobić Wildcata we wczesnym malowaniu, ale kumpel zasugerował mi ten zestaw Eduarda (cena/jakość). Na Corsaira też przyjdzie kiedyś czas. Trzeba jednak pamietac, że to Hellcaty zrobiły robotę na Pacyfiku, no i 19:1 kill ratio żaden inny myśliwiec II WŚ takiego nie miał.

Napisano
Z fatygowaniem modelu staraj się trzymać materiału referencyjnego, nie inwencji twórczej.

Spokojnie - studiuję dopiero dokumentację, zanim ruszę z projektem jeszcze troszkę minie. Na pewno będę się starał aby strona merytoryczna się zgadzała.

• 2 weeks later...
Napisano

He he a ja po budowie samolotów nabrałem wielkiej ochoty zbudować jakiś czołg ale z zainteresowaniem będę śledził budowę ponieważ teraz składam pirata ale ten kotek z piekła rodem też czeka w kolejce

• 1 month later...
Napisano

Po lekturze nowego Weathering Magazine Aircraft, zaczynam mieć koncepcję jak Hellcacik zostanie potraktowany.

Przy dobrych wiatrach - dziś ruszam z budową

Napisano

Coś mi się wydaje, że balans kolorów w aparacie zwariował, bo blaszki są w podobnym odcieniu. No ale co Pactra, to Pactra - całkowitej zgodności nie ma, zbyt mało oliwkowego.

Napisano

Lekki wash i reszta klamotów

Co zaś się tyczy jakości poprzednich zdjęć - robiłem testy nowego softa, no i zdjęcia robione telefonem. Jak będę miał dłuższą chwilę rozstawię aparat i zrobię lepsze zdjęcia.

Póki co kolejne foty z komórki

5d1d9b860444540a830b46f68a379c72.jpg

ffe100f543116e4db4847aa7778b3340.jpg

9194a3928c784bc5c0271f3afbb95213.jpg

1662eabdb6451c4cbccfc3046d7b75db.jpg

18a6459760926bda297b6a5cac9c64d0.jpg

dd08f2936ed74d3e5e4cf2d5f0360ccc.jpg

Napisano

Też właśnie dziergam tą "wiedźmę" w wersji F3 od Edka, ale moja będzie w barwach brytyjskich. Niektórzy powiedzą , że to profanacja, ale ja już tak postanowiłem.

Napisano
Też właśnie dziergam tą "wiedźmę" w wersji F3 od Edka, ale moja będzie w barwach brytyjskich. Niektórzy powiedzą , że to profanacja, ale ja już tak postanowiłem.

To zerknij do THE WEATHERING MAGAZINE http://www.migjimenez.com/en/the-weathering-magazine-publications/547-twa-issue-1-panels-english.html - pięknie tam brytyjskiego kotka z piekła rodem pokazali

ZMn53H9.png