Hamilkar Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Witajcie. Pozwoliłem sobie zrobić test pod kątem odcieni farb pokrywających Nasze, polskie samoloty przed i w czasie kampanii wrześniowej 39'. Obejmuje on dwie firmy Pactrę i Hataka. Test jest bezstronny, bo nie popieram i obstaję : że ten kolor jest jedynie słuszny, czy ta lub ta firma jest do bani. Ocenę zostawiam Wam i liczę na komentarze znawców tematu. RAF Dark Earth z Pactry znalazł sie tam dlatego, ze mój Kolega używał go kiedyś jako Ciemne Khaki. Oto zdjęcia : Pactra w zbliżeniu : Hataka w zbliżeniu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 A test dotyczy czego? Jest tam napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 A wiesz, że każdy może mieć na monitorze trochę inny odcień? Większy sens miałby test porównawczy takich samych kolorów róznych firm. Dlaczego wybrałesś akurat te dwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 A wiesz, że każdy może mieć na monitorze trochę inny odcień? Brałem pod uwagę te przekłamania monitorów, ale jak to pokonać ? Nie znam sposobu. Większy sens miałby test porównawczy takich samych kolorów róznych firm. Dlaczego wybrałesś akurat te dwie? To takie same kolory i różnych firm, które znam i posiadam w swojej palecie, jako producenta polskich, wrześniowych odcieni ( oprócz Aster - to nie akryl i jest słabej jakości ). Dlatego te dwie. Znasz jakieś inne firmy produkujące polskie khaki, czy polski blue ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 Nic się o jakości tych farb nie dowiedziałem. Ahhhh, jaka szkoda. Altis nic nie ma w teście o jakości, bo to nie było jego celem. Nie oceniam, to też jest napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Hamilkar - ale bez porównania obok siebie i koloru referencyjnego te porównanie nic nikomu nie da. Pozwoliłem sobie zrobić test pod kątem odcieni farb pokrywających Nasze, polskie samoloty przed i w czasie kampanii wrześniowej 39'. Tyle że w tym tym konkretnym kontekście, koloru referencyjnego nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Zgadzam się w 100% Tytuł wątku sugeruje CAŁKIEM co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 Zgadzam się w 100% Tytuł wątku sugeruje CAŁKIEM co innego. Zawarłem to w opisie, ale jak to Was tak uraziło to przepraszam. Powinno być "Test odcieni wrzesień 39' Hataka vs.Pactra". Jeszcze raz przepraszam. Wybaczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Hamilkar, jak chcesz robić takie testy to pomyśl o lepszym oświetleniu, bo na tych zdjęciach te kolory wyglądają trochę niewyraźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 Tyle że w tym tym konkretnym kontekście, koloru referencyjnego nie ma... gajowy z wąsami - to prawda. Dopisuje dla jasności. Nie jestem znawca tego tematu i nigdy nim nie byłem. Mam kilka modeli w skali 1:48 dotyczących tego okresu i chciałbym się dowiedzieć, jakich farb mam użyć. Dlatego napisałem, że liczę na komentarze znawców tematu, którzy zbadali sprawę. Farby które użyłem do testu znam, lecz nie ma co do nich wyrobionej opinii jeśli chodzi o poprawność odcieni. Nie ma odnośnika albo istnieje tylko na zdjęciach w Internecie, gdzie słusznie któryś z Kolegów zaznaczył, że różnie to może być na różnych monitorach. Dlatego liczę na Kolegów, którzy stykają się naocznie z tymi kolorami. Gdzieś może.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 Hamilkar, jak chcesz robić takie testy to pomyśl o lepszym oświetleniu, bo na tych zdjęciach te kolory wyglądają trochę niewyraźnie. To oświetlenie światła dziennego. Bezpośrednie, czyli najlepsze jakie może być. Wszelakie sztuczne oświetlenia, to tylko jego nieudana imitacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Nie widzisz że pierwsze zdjęcie jest po prostu ciemne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Tyle że w tym tym konkretnym kontekście, koloru referencyjnego nie ma... gajowy z wąsami - to prawda. Dopisuje dla jasności. Nie jestem znawca tego tematu i nigdy nim nie byłem. Mam kilka modeli w skali 1:48 dotyczących tego okresu i chciałbym się dowiedzieć, jakich farb mam użyć. Dlatego napisałem, że liczę na komentarze znawców tematu, którzy zbadali sprawę. ...Dlatego liczę na Kolegów, którzy stykają się naocznie z tymi kolorami. Gdzieś może.... To jest jak szukanie Św.Graala... Ilu poszukiwaczy/znawców - tyle opinii i kolorów. Niestety, nie zachowały się oryginalne próbki ani receptury, a kolory na różnego rodzaju artefaktach (czy to muzealnych czy też pochodzących z wykopków) zmieniły się z uwagi na upływ czasu czy wpływ środowiska... Pancerniacy mają lepiej - tam przynajmniej zachowały się jakieś próbki i receptury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi