Skocz do zawartości

CK Flugbooat Lohner T1 WbW 1:32

Andrzej Godlewski

Rekomendowane odpowiedzi

Porucznik Maglić pilotujący wodnopłatowiec L 126 musiał przymusowo wodować z powodu defektu silnika o 30 mil od wrogiego włoskiego portu Brindisi .

Wodowanie pomimo ciemności nocnych udało się .

Wiatr jednak wzmagał się z każdą chwilą .nadchodził sztorm -a na Adriatyk nie jest bynajmniej sadzawką w parku .

Pilot nie stracił jednak głowy .wraz z obserwatorem wzięli się natychmiast do roboty .

Powycinali ze skrzydeł kawały płótna i rozpięli je jako żagle na stójkach łączących dolny z górnym płatem ,przywiązali czym się dało .

Po kilku kwadransach morderczej pracy wśród ciemności i bryzgów pian , na rozkołysanym wąskim kadłubie i nurzających się co chwila w wodzie skrzydłach samolot -statek począł płynąć party podmuchami wiatru .

Z trudnością jednak dawał się się sterować przy pomocy ciągłego manewrowania lotkami .

Burza nasilała się z każdą chwilą L126 tańczył wściekle na falach opluwany pianą ,miotany uderzeniami wichru .

Wkrótce potem potężny grzywacz zmiażdżył ogon kadłuba inny wygiął i nadłamał dźwigar płata .

Gdyby ten całkowicie się odłamał pozbawiony równowagi samolot byłby nieuchronnie skazany na wywrotkę i zatopienie .

Godziny nocnej grozy wlekły się w nieskończoność .

Dopiero z nastaniem dnia wiatr osłab i zmienił kierunek .

Lunął za to gwałtowny deszcz .

Obaj lotnicy przynajmniej w części wdzięczni losowi ,z załamań płótna czerpali wodę którą gasili pragnienie gnębiące ich od wielu godzin.

Dopiero późnym popołudniem wynurzył się obok nich okręt podwodny .

Obaj lotnicy sądzili z początku iż jest to jednostka wroga ,i poczynili przygotowania do podpalenia samolotu .

Był to jednak Austro-Węgierski U4 który wyratował obu wyczerpanych lotników -a nawet odholował następnie uszkodzony ale niepokonany płatowiec do bazy .

Opis wart dioramy ,lub chociażby wykonania tej jednostki .

Zaczerpnięty z książki o niezwykłych okrętach .

No to cóż do dzieła , najpierw kadłub i wszystkie drobiazgi do niego ,a będzie tego trochę .

61QzrKF.jpg

uPzX6xp.jpg

Dziubie z planów , które i tak musiałem nieco poprawić bo te w ,,Windsocku " nieco wołały o pomstę do nieba .

Trochę zebrałem, też dokumentacji zdjęciowej więc myślę że z tego coś na kształt Lohnera wyjdzie

Tak to ta monografia .

Temat dziewiczy nie jest bo taki model już powstał , a że pozazdrościłem ładnego modelu to i jak to mówią ,chęć posiadania motorem działania .

http://wingsandrigging.blogspot.com/

Do kadłuba buduję baldachim na którym spocznie najpierw silnik a potem górny płat .

Wykonałem też podstawę do zabudowy kokpitu .

Wszystko wymaga jeszcze dopracowania ,i uzupełnień , takich jak zbiorniki paliwa , orczyk ,wolant , i inne drobiazgi .

Konstrukcja nośna poczeka jeszcze na dopieszczenie aż wykonam skrzydła .

Tc6txNb.jpg

9E1Dwqp.jpg

Rgziwjm.jpg

HZ6DsPw.jpg

80VkRy1.jpg

SRj3vpB.jpg

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Na tyle na ile czas pozwala pozwoliłem sobie trochę tego deficytowego produktu przeznaczyć na wykonanie podstaw skrzydeł do Lohnera .

Początkowo chciałem pokazać już gotowe skrzydła i tylko opisać proces twórczy ,ale jak warsztat to warsztat.

Zdaje sobie sprawę że różnej maści purystom modelarskim może nie przypaść takie podejście do sprawy , ale ponieważ mam ich tam gdzie panu majstrowi słońce nie dochodzi stąd i takie rozwiązanie ,dla mnie idealne .

Skrzydła mają w modelu rozpiętość bagatela pół metra a grubość około 2,5mm ,dlatego idealnym rozwiązanie wydaje się wykonanie ich metodą lamelowania .

Czyli najpierw karton na to balsa ,usztywnienie w postaci rurek , oraz mata i żywica epoksydowa .

Po oszlifowaniu nakleję na to odpowiednio ukształtowany arkusz polistyrenu 0,1 mm.

Na razie skrzydła na stalowych formach poleżakują sobie trochę w tym stanie a potem ostre szlifowanie do gładkiego .

sHPZSnW.jpg

No to muszę zrobić fotki teraz ,bo po szpachli natryskowej będzie już efekt finalny .

Potem to już pasowanie płatów do kadłuba ,i ten moment jest najfajniejszy bo praktycznie będzie już ta latająca łódka w komplecie .

Oczywiście jeszcze sporo pracy mnię czeka ,ale jak spasuje się detale podstawowe to już sama czysta przyjemność w detalach .

• 3 weeks later...

Mała aktualizacja , skrzydła wstępnie oszlifowane do założonego rozmiaru .

Pierwsza przymiarka ,poprawki ,wykonałem szablon podpory centropłata dzięki któremu łatwiej pójdzie zlutować resztę podpór .

8N9OOiw.jpg

6brm86r.jpg

eX72tGp.jpg

Mała aktualizacja przed dużą wakacyjną przerwą .

Po paru pomiarach ustawiłem skrzydła i tylni statecznik , wykonawszy zastrzały ,na razie na robocze bo trzeba je jeszcze opatulić aerodynamicznie .

olA9qKa.jpg

iy2Aen4.jpg

bSg0uwV.jpg

lbErPBS.jpg

Kolejne prace to pokrycia skrzydeł , technika jak na zdjęciach .

Wycięcie z arkusza plastiku 0,2 mm pokryć ,wtłoczenie na wzorniku wypukłości które będę imitować elementy poszycia skrzydeł .Za wytłocznik posłużyła szpatułka dentystyczna z kulką ,zaś imitacje szyć wykonałem radełkiem specjalnie na ten cel przygotowanym a wykonanym ze starego trybika

Potem wkleiłem w każde przetłoczenie pasek plastikowy po przyklejeniu i dociskaniu do wzornika skrzydła można te wtłoczenia rozplaskacić .

A tak są już zabezpieczone a i w ten sposób nadaje się też pokryciu ugięcia międzyżebrowe tak jak jest to w oryginale .

rMvdYat.jpg

PPyNofG.jpg

Q1pTtL1.jpg

Dziękuję za wpisy a gwoli wyjaśnienie , temat prowadzę z myślą o tych modelarzach którzy chcieli by coś wykonać samemu a za bardzo nie wiedzą ,jak się do tego zabrać .

Czasami jednak autor ma prawo do słabego dnia i nie musi wszystkich lubić

Co jednak nie oznacza, że nie odpowie na pytania techniczne dotyczące tego tematu

• 3 weeks later...