Andrzej Godlewski Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Porucznik Maglić pilotujący wodnopłatowiec L 126 musiał przymusowo wodować z powodu defektu silnika o 30 mil od wrogiego włoskiego portu Brindisi . Wodowanie pomimo ciemności nocnych udało się . Wiatr jednak wzmagał się z każdą chwilą .nadchodził sztorm -a na Adriatyk nie jest bynajmniej sadzawką w parku . Pilot nie stracił jednak głowy .wraz z obserwatorem wzięli się natychmiast do roboty . Powycinali ze skrzydeł kawały płótna i rozpięli je jako żagle na stójkach łączących dolny z górnym płatem ,przywiązali czym się dało . Po kilku kwadransach morderczej pracy wśród ciemności i bryzgów pian , na rozkołysanym wąskim kadłubie i nurzających się co chwila w wodzie skrzydłach samolot -statek począł płynąć party podmuchami wiatru . Z trudnością jednak dawał się się sterować przy pomocy ciągłego manewrowania lotkami . Burza nasilała się z każdą chwilą L126 tańczył wściekle na falach opluwany pianą ,miotany uderzeniami wichru . Wkrótce potem potężny grzywacz zmiażdżył ogon kadłuba inny wygiął i nadłamał dźwigar płata . Gdyby ten całkowicie się odłamał pozbawiony równowagi samolot byłby nieuchronnie skazany na wywrotkę i zatopienie . Godziny nocnej grozy wlekły się w nieskończoność . Dopiero z nastaniem dnia wiatr osłab i zmienił kierunek . Lunął za to gwałtowny deszcz . Obaj lotnicy przynajmniej w części wdzięczni losowi ,z załamań płótna czerpali wodę którą gasili pragnienie gnębiące ich od wielu godzin. Dopiero późnym popołudniem wynurzył się obok nich okręt podwodny . Obaj lotnicy sądzili z początku iż jest to jednostka wroga ,i poczynili przygotowania do podpalenia samolotu . Był to jednak Austro-Węgierski U4 który wyratował obu wyczerpanych lotników -a nawet odholował następnie uszkodzony ale niepokonany płatowiec do bazy . Opis wart dioramy ,lub chociażby wykonania tej jednostki . Zaczerpnięty z książki o niezwykłych okrętach . No to cóż do dzieła , najpierw kadłub i wszystkie drobiazgi do niego ,a będzie tego trochę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Andrzej - nawet nie wiesz ile radochy mi zadałeś tym warsztatem Będę się meldował regularnie Przy okazji pytanie - wzorujesz się na żywicy od Choroszego czy z jakiś planów rzeźbisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 17 Maja 2016 Autor Share Napisano 17 Maja 2016 Dziubie z planów , które i tak musiałem nieco poprawić bo te w ,,Windsocku " nieco wołały o pomstę do nieba . Trochę zebrałem, też dokumentacji zdjęciowej więc myślę że z tego coś na kształt Lohnera wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 To jestem spokojny - zatem siadam i paczam PS: Ten Windsock to ta monografia nr99 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 18 Maja 2016 Autor Share Napisano 18 Maja 2016 Tak to ta monografia . Temat dziewiczy nie jest bo taki model już powstał , a że pozazdrościłem ładnego modelu to i jak to mówią ,chęć posiadania motorem działania . http://wingsandrigging.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 23 Maja 2016 Autor Share Napisano 23 Maja 2016 Do kadłuba buduję baldachim na którym spocznie najpierw silnik a potem górny płat . Wykonałem też podstawę do zabudowy kokpitu . Wszystko wymaga jeszcze dopracowania ,i uzupełnień , takich jak zbiorniki paliwa , orczyk ,wolant , i inne drobiazgi . Konstrukcja nośna poczeka jeszcze na dopieszczenie aż wykonam skrzydła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 te drobiazgi przy kabinie lutujesz czy mnie wzrok myli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 23 Maja 2016 Autor Share Napisano 23 Maja 2016 Tak cały stelaż to spłaszczone rurki 0,9 z rdzeniem stalowym 0,5 ,polutowane z końcówkami z blaszki do zamocowani naciągów . Teraz trzeba je przewiercić wiertełkiem 0,3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 ...trzeba je przewiercić wiertełkiem 0,3mm... Zabawa dla neurochirurga A najgorsze że te diabelstwa mniejsze niż 0,5 łamią się na potęgę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 23 Maja 2016 Autor Share Napisano 23 Maja 2016 Dlatego zawsze boję się takich wierceń ,bo te małe wiertełka do tanich nie należą . Ale co tam ,jak się nie przewrócis to sie nie naucys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Jak tam walka z materią? Czy na razie prace wstrzymane na rzecz "PRLowskiego fajrantu" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 31 Maja 2016 Autor Share Napisano 31 Maja 2016 Trzeba rozrysować to co w tzw.planach nie ma A i w dioramie teraz produkuje się STAR 20 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Czerwca 2016 Share Napisano 22 Czerwca 2016 OK, to będę czekał na wznowienie prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 5 Lipca 2016 Autor Share Napisano 5 Lipca 2016 Na tyle na ile czas pozwala pozwoliłem sobie trochę tego deficytowego produktu przeznaczyć na wykonanie podstaw skrzydeł do Lohnera . Początkowo chciałem pokazać już gotowe skrzydła i tylko opisać proces twórczy ,ale jak warsztat to warsztat. Zdaje sobie sprawę że różnej maści purystom modelarskim może nie przypaść takie podejście do sprawy , ale ponieważ mam ich tam gdzie panu majstrowi słońce nie dochodzi stąd i takie rozwiązanie ,dla mnie idealne . Skrzydła mają w modelu rozpiętość bagatela pół metra a grubość około 2,5mm ,dlatego idealnym rozwiązanie wydaje się wykonanie ich metodą lamelowania . Czyli najpierw karton na to balsa ,usztywnienie w postaci rurek , oraz mata i żywica epoksydowa . Po oszlifowaniu nakleję na to odpowiednio ukształtowany arkusz polistyrenu 0,1 mm. Na razie skrzydła na stalowych formach poleżakują sobie trochę w tym stanie a potem ostre szlifowanie do gładkiego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 Bardzom ciekaw efektu - wrzuć koniecznie jakieś fotki podczas obróbki tych płatów (nie tylko efekt finalny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 11 Lipca 2016 Autor Share Napisano 11 Lipca 2016 No to muszę zrobić fotki teraz ,bo po szpachli natryskowej będzie już efekt finalny . Potem to już pasowanie płatów do kadłuba ,i ten moment jest najfajniejszy bo praktycznie będzie już ta latająca łódka w komplecie . Oczywiście jeszcze sporo pracy mnię czeka ,ale jak spasuje się detale podstawowe to już sama czysta przyjemność w detalach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 27 Lipca 2016 Autor Share Napisano 27 Lipca 2016 Mała aktualizacja , skrzydła wstępnie oszlifowane do założonego rozmiaru . Pierwsza przymiarka ,poprawki ,wykonałem szablon podpory centropłata dzięki któremu łatwiej pójdzie zlutować resztę podpór . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2016 Mała aktualizacja przed dużą wakacyjną przerwą . Po paru pomiarach ustawiłem skrzydła i tylni statecznik , wykonawszy zastrzały ,na razie na robocze bo trzeba je jeszcze opatulić aerodynamicznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Sierpnia 2016 Share Napisano 7 Sierpnia 2016 Bardzo ładnie się to wszystko prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Kolejne prace to pokrycia skrzydeł , technika jak na zdjęciach . Wycięcie z arkusza plastiku 0,2 mm pokryć ,wtłoczenie na wzorniku wypukłości które będę imitować elementy poszycia skrzydeł .Za wytłocznik posłużyła szpatułka dentystyczna z kulką ,zaś imitacje szyć wykonałem radełkiem specjalnie na ten cel przygotowanym a wykonanym ze starego trybika Potem wkleiłem w każde przetłoczenie pasek plastikowy po przyklejeniu i dociskaniu do wzornika skrzydła można te wtłoczenia rozplaskacić . A tak są już zabezpieczone a i w ten sposób nadaje się też pokryciu ugięcia międzyżebrowe tak jak jest to w oryginale . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Co tu dużo mówić - warsztat bomba Tylko bardzo się dziwie że takie małe zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Tylko bardzo się dziwie że takie małe zainteresowanie Może ludzie się boją pisać po dość zaskakujących wpisach autora z poprzedniej strony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 A co tu pisać. Trza oglądać i rozdziawiać jadaczkę. Piękne toto jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Dziękuję za wpisy a gwoli wyjaśnienie , temat prowadzę z myślą o tych modelarzach którzy chcieli by coś wykonać samemu a za bardzo nie wiedzą ,jak się do tego zabrać . Czasami jednak autor ma prawo do słabego dnia i nie musi wszystkich lubić Co jednak nie oznacza, że nie odpowie na pytania techniczne dotyczące tego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youngtiger1 Napisano 2 Września 2016 Share Napisano 2 Września 2016 Wow, some wonderful scratch building going on over hear. Totally awesome I hope someday Wingnut Wings will bless us with this subject as well. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi