Marak Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 Tak, przy czym warto dodać, że wiąże co najmniej kilkadziesiąt sekund (co jest przeciwieństwem kropelki i superglue), więc należy się rozeznać czy dany element da radę się sam utrzymać w pożądanej pozycji przez ten czas. Można też za ok. 8 zł kupić przyśpieszacz i wtedy kilkudziesiąt sekund skraca się do ok. 2-3 sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Lekko odświeżę temat - przy małych obciążeniach jest ok, ale co z nieco większymi obciążeniami? Np. klejenie podwieszeń typu zbiorniki, bomby? CA daje radę czy raczej klej do plastiku (typu Tamiya Thin/extra thin) i uważać żeby nie rozpuściło farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Tu akurat mam troche doswiadczen. Wiekszosc ludzi poleca kleje ca. Zdzierasz malym ostrzem troszke farby na rakiecie oraz prowadnicy w miejscach styku i przyklejasz bardzo malymi kropelkami kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 10 Grudnia 2019 Share Napisano 10 Grudnia 2019 Przyśpieszaczem można pryskać na akryle? Nie uszkodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 10 Grudnia 2019 Share Napisano 10 Grudnia 2019 4 godziny temu, primabaleron napisał: Przyśpieszaczem można pryskać na akryle? Nie uszkodzi? Można. Według mojego doświadczenia, nie można pryskać tylko po elementach przeźroczystych. Zazwyczaj działa na nie żrąco. Nie zauważyłem by szkodził farbom: Tamiya, Gunze, Modelmaster, Pactra, Humbrol, czy Revell. Za to sam klej CA rozpuszcza farby Bilmodel, (nie dotyczy metalizerów) - trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Czy jest sens przed klejeniem pomalowanych elementów nanieść na nie lakier? Przyszło mi do głowy, że może powierzchnia będzie wtedy lepiej zabezpieczona przed "ingerencją" kleju CA? i dałoby się elementy sklejać bez zdzierania farby w miejscu naniesienia spoiwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Jak powierzchnie mają sklejane mieć lakier to nie bardzo.Raczej miejsca sklejenia przeszlifować po lakierowaniu do gołego materiału.Ale tylko te miejsca.Inaczej oderwą się mogą wraz z lakierem .A klej nie dotknie pierwotnej powierzchni i lipa będzie.W zasadzie tylko pod takim warunkiem można to zrobić.Prawidłowo.Inaczej nie wiem takie połączenie jest bardzo słabe.Właściwie dlaczego nie mają być miejsca sklejenia czyste od lakieru?Jaki powód?Ewentualne rozklejenie?To wtedy ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi