milczacy Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 Drodzy koledzy, od pewnego czasu stosuję tę (świetną) farbę do malowania swoich airlinerów, zauważyłem jednak, że stosując na nią do maskowania taśmę (Tamiya ) po zdjęciu taśmy zostają widoczne pod światło nieładne ślady. Mieliście tak? Co zrobić? Zmienić farbę (na Gunze H001)? Taśmy chyba nie będę zmieniał bo Tamiya jest bardzo dobra i tylko na X-2 daje takie brzydkie objawy. X-2 rozcieńczam 'domowym' X-20A. Wszelkie rady i pomysły mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 Ale jakie ślady? Pokaż na zdjęciu może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 A ja, że to uszkodzona przez klej taśmy powierzchnia. X-2 to błyszcząca biel i jeśli dobrze nie wyschnie, to naklejenie na niej taśmy może nieco zmatowić powierzchnię. Nigdy nie zetknąłem się z przypadkiem żeby taśma Tamki zostawiła gdzieś na powierzchni klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2016 Nie wiem, czy uda mi się to uchwycić na zdjęciu i sam naprawdę nie wiem czy to resztki kleju czy naruszona powłoka farby. Maskowanie robiłem po ok 24h od malowania. Dziwi mnie tylko to, że to problem tylko z X-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 Spróbuj testowo położyć tę farbę i zostawić gdzieś na 3-4 dni, potem sprawdź czy taśma na niej zostawia jakiś ślad. Jeśli nie, to masz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2016 Potestuję, posprawdzam i zdam relację. Dzięki wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Wydaje mi się, że taśma Tamiya weszła w reakcję z farbą. Jak długo taśma leżała na farbie? Zasada jest taka, że maskujemy, malujemy i zdejmujemy taśmę. Później niestety znowu maskujemy i malujemy, chyba, że malujemy dzień po dniu. Ja kiedyś zamaskowałem farbę jasnoniebieską (Humbrol 65) taśmą Tamiya na ok. 2 tygodnie. Po jej zdjęciu zauważyłem jaśniejsze, brzydkie ślady. Całość wypolerowałem i pomalowałem ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Ja zdejmowałem taśmę z farby i po kilku miesiącach bez żadnych skaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2016 Dziś pomalowałem kolejny model i zostawię na kilka dni przed maskowaniem. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 Do bani. Znowu są ślady. Spróbuję od razu Gunze C001. Coś jednak biały akrylowy połysk ze mną się nie dogaduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 25 Czerwca 2016 Share Napisano 25 Czerwca 2016 Miałem podobny problem. Udało mi się usunąć te ślady polerujac powierzchnię bardzo drobnym papierem wodnym, następnie wygladzilem filcem. Oczywiście nie zeszło całkowicie, ale wash i inne zabiegi brudzace plus sido zazegnaly problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 25 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2016 O dzięki. Spróbuję :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) Odgrzeje kotleta, czy kolega miał podobne ślady do tych: Nie wiem czemu dodało mi zdjęcia pod postem, farba to mieszanka xf-2 z xf-66. Maluję na ciśnieniu 15psi i proporcjach 40%-60%. Na pierwszy rzut oka wygląda to jakby cześć farby zeszła razem z taśmą. Zauważyłem też że po przeciągnięciu po ciemnym szarym część pigmentu zostaje na palcu pomimo że farba schła ponad 24h od malowania. Czyżby słaby thinner i za szybko odparowuje? Edytowane 21 Maja 2020 przez sjr Update Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 Myślę, że sobie sam odpowiedziałeś na pytanie. Farba za sucha. Albo używaj Thinera Levelling czy podobnego Albo do tego swojego dodaj kilka kropel opóźniacza. Ewentualnie jakiegoś Flow Improver. W ostateczności jak już pomalowałeś na sucho to całą powierzchnię popsikaj samym rozcieńczalnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 3 minuty temu, Przemek Przybulewski napisał: W ostateczności jak już pomalowałeś na sucho to całą powierzchnię popsikaj samym rozcieńczalnikiem. Zastanawiam się czy psikanie teraz rozcieńczalnikiem nie spowoduje rozmycia ostrych krawędzi, lub rozmycia ołówka którym wstępnie została naniesiona linia wody. LT wiem że powinien rozwiązać sprawę ale niemiłosiernie stąd decyzja przesiadki na domowego x-20a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 Nie rozmyje - no chyba że zalejesz to całkowicie. Rozumiem, że tego domowego masz na izopropanolu a on nie jest taki agresywny. Sprawdz na boku albo na dnie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 Tak, na izopropanolu. Niestety zalanie tym domowym x-20a nic nie dało. Poszła w tych ściereczka do polerowania i jakos mniej lub więcej udało to sie ogarnąć. Przerzuciłem się z powrotem na LT i problem zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi