ministersan Napisano 10 Czerwca 2016 Share Napisano 10 Czerwca 2016 Witam Na początek uzasadnienie - jest wiele zdjęć statków patrolujących morze przy pięknej pogodzie i taki obrazek właśnie chciałem pokazać. Nie będzie co prawda wody... myślę, że patrząc na niektóre warsztaty moje "letnie" uzasadnienie nie jest takie złe ... Jeśli jednak to za mało to proszę admina o przeniesienie warsztatu. Dlaczego czwarty model w konkursie? Postanowiłem sobie relaksacyjnie skleić jakiś stateczek, bo coraz wiekszą ochotę mam na jakiś lotniskowiec. Zakupiłem ten modelik dla treningu, a że nie mam pojęcia o tej kategorii modelarstwa i będę potrzebował pomocy to i tak warsztat będzie potrzebny. Spojrzałem na konkurs, a tu bida ze statkami, więć pomyślałem, że wesprę kolegów Spokojnie - pozostałe warsztaty do przodu się posuwają , tylko zrobić zdjęcia. Z AH-1Z i B-2 zdążę na pewno, z F-4 na 80%. Inbox Od razu pytanie do fachowców - czy te relingi będa ok? http://www.mojehobby.pl/products/Relingi-604349.html http://www.mojehobby.pl/products/Relingi-skosne-45-604351.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Czerwca 2016 Share Napisano 10 Czerwca 2016 Mój ulubiony ruski okręt! Jakbyś potrzebował to mam papierowe plany w skali 1:50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Czerwca 2016 Super Moderator Share Napisano 10 Czerwca 2016 Od razu pytanie do fachowców - czy te relingi będa ok? http://www.mojehobby.pl/products/Relingi-604349.html http://www.mojehobby.pl/products/Relingi-skosne-45-604351.html Proste, bez analizy merytorycznej - OK, skośnych raczej nie wykorzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2016 @karambolis -Dzięki za chęci, ale ten jako pierwszy ma być bezstresowy - blachy z pudła i relingi... Aczkolwiek w przyszłości marzy mi się taki w 1:200 (też chyba Trumpek wypuścił), bo rzeczywiście jest piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryksrem Napisano 10 Czerwca 2016 Share Napisano 10 Czerwca 2016 Znam ten model z autopsji obserwuję, kibicuję i powodzenia !!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Obyś się ze wszystkimi modelami ogarnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2016 Jak pisałem - z AH-1Z i B-2 na pewno zdążę. F-4 tak na 80% lub po prostu skończę albo F-4, albo Sovremennego. Sovremennego koniecznie chciałem zacząć, bo ciągnie mnie do okrętów. Miało być zwykłe sklejanie, ale jak zobaczyłem jaka posucha w konkursie ze statkami to postanowiłem tu założyć warsztat. Lekki postój w warsztatach, bo kończyłem T-62 i w międzyczasie dłubie przy BMP-3 ERA (wykańczające brudzenie). EDIT: Zdjęcia robione na szybko. Instrukcja nakazuje doklejenie jakiejś drobnicy do pokładu , a później pokład do kadłuba. Uznałem, że najpierw dołącze pokład do kadłuba , a później drobnice - dla mnie będzie łatwiej. Czy malować pokład przed przyklejeniem drobnicy, bo później będzie tudniej? Drobnicę też pomalować przed przyklejeniem? Pytam bo trochę kolorków jest, a to nie płaski B-2, że zamaskujemy co chcemy i pomalujemy. Elementy drobne i wszelakiego kształtu. Wiercić? I powoli drobniejsze elementy. Wyrzutnie cześciowo spasowane na sucho. Instrukcja radzi, żeby spód dokleić prawie na końcu. Boję się, że po sklejeniu góry ciężko będzie dokleić spód. Model chcę z pełnym kadłubem. Przymierzone na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Kozak łajba, jestem tez na etapie swojego pierwszego pływadła tylko ze w 700, Momsen sie zwie od HB, tam tez jest pokręcona trochę instrukcja i wszystko na odwrót każą doklejać i malować, lecz na chłopski rozum ogarniałem i rozpisałem sobie plan działania tak, kadłub full hull pierwszy w kolejności plus szpachlowanie i malowanie dołu, następnie pokład dopasować i malnąć osobno, skleić do kupy, drobnice wszelaka malowana osobno i doklejana w miarę od największego do najmniejszego w miare możliwości pokleic co sie da do kupy, nadbudówki kominy maszty, malować i kleić juz malowane, choc ty masz dwa razy większa skale, to ciut łatwiej u Ciebie, ja tak staram sie ogarnąć dosyć skomplikowany jak na pierwszy raz model. Pzdr Pacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Czerwca 2016 Share Napisano 12 Czerwca 2016 No nie powiem... ambitny projekt Ciesze się że następna łajba w wyścigu - siadam kibicować. Instrukcja radzi, żeby spód dokleić prawie na końcu. Boję się, że po sklejeniu góry ciężko będziedokleić spód. Model chcę z pełnym kadłubem. Wydaje mi się iż instrukcja tak radzi ze względów oszczędnościowych - cały kadłub po sklejeniu jest pewnie trochę niestabilny i musieliby dodać do pudła jakiś stojaczek żeby całość się nie gibała przy dalszej budowie. Oczywiście patrząc pod kątem praktyki i logiki to cały kadłub wypadałoby skleić, poszpachlować i wyszlifować na początku - bo kto by się z tym bawił mając posklejane nadbudówki, a nie daj boże jeszcze z całą drobnicą i relingami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 12 Czerwca 2016 Share Napisano 12 Czerwca 2016 No pięknie... siadam w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 12 Czerwca 2016 Share Napisano 12 Czerwca 2016 Sovremenny to trudny model, musisz się przyłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2016 Właśnie przyszły relingi, metalowe lufy i farby, więc zaczynamy zabawę - dzisiaj jeszcze tylko meczyk, świętowanie wygranej i od jutra otwieramy stocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Czerwca 2016 Share Napisano 26 Czerwca 2016 No pięknie... siadam w pierwszym rzędzie Posuń się trochę i zrób miejsce koledze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 Prace poszły naprzód, mam nadzieje, że dzisiaj uda się zrobić fotki. Pytanko, czy końcowy lakier powinien być mat, półmat, czy błyszczący. Oczywiście jeszcze czas, ale robię zakupy w sieci i od razu bym kupił, bo na stanie mam tylko mat z Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 26 Czerwca 2016 Super Moderator Share Napisano 26 Czerwca 2016 na stanie mam tylko mat z Gunze.I taki wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2016 I powoli do przodu. Część sklejona, część na sucho. Niestety na jednym z pokładów trochę zdarłem farbe , ale nic czego nie można by poprawić. Łączenie luf z plastikiem wymaga jeszcze obróbki, niestety pierwszy raz tak mocowałem takie malutkie lufy. I przymiarki na sucho. Zdjęcia robione w biegu, stąd te smugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Te AK-130 całkiem nieźle wyszły Tylko nie wiem czy lufki nie za cienkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2016 Producent twierdzi, że to odpowiedniki 130mm działek. Ja się kompletnie nie znam, a powiem szczerze, że nie porównałem grubości plastiku z metalowymi. Cienkie są - jedna się wygięła i ile się namęczyłem żeby ją naprostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Tak na oko to: zbyt cienkie, zbyt długie i zbyt wysoko montowane... Wyglądają, jak człowiek, który chcąc spojrzeć przez lornetkę, przykłada teleskop do czoła... Tak mi się skojarzyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Ja to tak "na oko oszacowałem"... ale nie wiem czy na sovremennych montowali standardowe stanowisko AK-130 czy jakieś zmodyfikowane (ten szkic co wrzuciłem to poglądowy jest) Tutaj to musiałby się wypowiedzieć specjalista od sowietów - flagman okonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 flagman okonek Jak piszą koledzy to na oko wydają się nie tylko zbyt cienkie ale i przynajmniej o 1/6 za długie. Pokaż jak się mają do tego zestawowe no i obróć jarzmo bo odwrotnie chyba zamontowałeś albo coś z nim nie teges. Czyje to lufy ? Aber czy Master ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 4 Lipca 2016 Autor Share Napisano 4 Lipca 2016 Trzeba bylo zostawic zestawowe Lufy Master. Jarzmo można zamontować ewentualnie wyżej i wtedy powstaje szpara na dole. Inaczej się nie da. Trzeba nad tym pomyśleć. Na szczęście działka mogą być zamontowane na samym końcu już na gotowym modelu. Teraz walcze z masztem z blaszek, dla mnie to niewykonalne połączyć tak małe blaszki ze sobą. Mam nadzieje, że do końca tygodnia uda się zapodać fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 ministersan - to jeszcze znalazłem taki ciekawy filmik z manewrów gdzie ta bestia się nieźle prezentuje : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Hmm, patrząc na ten filmik, zdjęcie od Okonka i zdjęcie modelu... Jarzmo jest na 100% "do góry nogiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 4 Lipca 2016 Autor Share Napisano 4 Lipca 2016 Nie można było odwrotnie zamocować, bo tak jak narysowałem jest tylko jedna możliwość, ewentualnie wużej lub niżej. Nie wiem , czy problem lezy w kształcie fabrycznym (żółte), czy ja po prostu źle przymocowałem lufy (niebieski). Trzeba przemysleć i poprawić. Na szczęscie , jak pisałem, nie jest to element wstrzymujacy pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi