DP100 Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam wszystkich w mojej relacji konkursowej. Wiem, że spóźniłem się dosyć mocno i będzie ciężko wyrobić się na czas, tym bardziej przeszkadzał będzie mój poziom umiejętności, których de facto nie zaprezentowałem zbyt wiele na forum. Zatem nazwijmy to przysłowiowym porywaniem się z motyką na słońce. A skoro mowa o słońcu to musi być gorące. A jak gorące, to musi być lato. A gdzieżby indziej znalazł bardziej gorące lato niż na Półwyspie Arabskim w Katarze. I tamże spróbuję Was przenieść za sprawą tytuowego kolosa dla katarskich VIP-ów i rodziny królewskiej czyli C-17 Globemaster III w barwach Qatar Emiri Air Force o numerze rejestracyjnym A7-MAB. Wybór malowania podyktowany pudełkową opcją Revella a przede wszystkim tematem konkursu. Chociaż do C-17 można dorobić jakikolwiek teatr działań w piachu i upale. Czy to w barwach USAF czy RAF. Ale malowanie katarskie a w szczególności koza wygląda doprawdy kozacko, czyż nie? Marzyła mi się mała scenka (nie diorama) z kawałkiem pasa z C-17 w momencie przyziemiania w trakcie lądowania. Przednie podwozie jeszcze w powietrzu, pieknie widoczny biały brzuszek z wielkim napisam QATAR, ale niestety wszelkie starania wyszukania zestawu klap firmy wolfpack zakończyły się niepowodzeniem. Każdy sklep, który miał w ofercie ten zestaw obecnie ma out of stock. LuckyModel pisze o 2-3 tygodniach, czyli też nie mam co liczyć na pojawienie się tej pozycji: http://www.luckymodel.com/scale.aspx?search=Y&q_brand=WP&q_category=&q_scale=144&q_word=c-17&q_show_instock_only=N Cięcie skrzydeł i wykorzystanie odciętych klap to niestety za wysokie progi dla mnie. W związku z tym będzie statyczny model, może dostanie kawałek betonu. Regulaminowy in-box: Dziś wieczorem pierwsze przymiarki na sucho, będzie więc trochę zdjęć z budowy. Zapraszam do oglądania i komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Super temat - gorąco kibicuję Zrobiłem ten model w 'klasycznym' malowaniu USAF i bardzo go lubię. Zwróć baczną uwagę na podwozie - ma być odpowiednio (wysoko) wychylone, w przeciwnym razie jest ryzyko, że model brzuchem będzie szurał po podłożu. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Fajny model , będę zaglądał. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Mnie także bardzo się podoba ten model jakby to było 1:72 sam bym chętnie zbudował. Kibicuję i życzę wspaniałego modelu i sukcesów konkursowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DP100 Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2016 KRL, w 1:72 to dopiero by był czad. Ponad 70cm długości i rozpiętości. Niestety nie na moje warunki lokalowe Pierwsze foty z warsztatu. Poskładałem do kupy co nieco. Szybko poszło. A myślałem, że sie nie wyrobię do końca konkursu. W sumie nieźle wygląda. Tak już chyba zostawię. Ciepnę tylko troche farby, jakieś kalki rzuce i będzie ok. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Fajny bydlaczek, Amerykańce to potrafią robić samoloty, jeśli chodzi o wygląd przynajmniej. Spasowanie wygląda na nienajgorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DP100 Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2016 Spasowanie jest niezłe. Trochę będzie trzeba zatuszować łączenia na spodzie. Dużo daje wewnętrzny kadłub. Zewnętrzny opiera się na nim i wszystko ładnie pasuje. Za to detale kabiny są biedne. A do tego coś się nie zgadza z usytuowaniem kabiny względem dolnego okna. Na poniższym zdjęciu ewidentnie widać krawędź podłogi kokpitu i pedał steru: http://www.nasa.gov/sites/default/files/images/642068main_ED12-0125-08_full.jpg Natomiast w modelu podłoga ucieka daleko za obrys okna. W pierwszej chwili myślałem, że pozycja okna jest niewłaściwa, ale po przejrzeniu zdjęć zgadza się. Jako tako. I tutaj pytanie do bardziej zaawansowanych kolegów, którzy widzieli znacznie więcej ode mnie. Czy istnieje jakiś zestaw foteli (żywica, blaszki...) w tej skali w miarę podobnych? Fotel z USAF C-17 można podejrzeć a nawet kupić sobie (do salonu na przykład) tutaj: http://www.ebay.com/itm/GENUINE-US-AIR-FORCE-C-17-GLOBEMASTER-SEAT-USAF-MILITARY-NOT-EJECTION-JET-/162117531108 Byłbym ogromnie wdzięczny za jakiekolwiek info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Kiedyś miałem przyjemność zwiedzać to cudo, a potem na zamówienie robić model (dokładnie w tych samych barwach który nas odwiedził). Sprawę miałem dość uproszczoną, bo model szedł na podstawkę i do wnętrza oraz podwozia się nie przykładałem. Kłopot miałem ze spasowaniem dołu kadłuba, tam poszło trochę szpachli, poza tym model przyjemny i faktycznie można zrobić całą przestrzeń ładunkową. Zdjęcia dramatycznej jakości, dawno to było...: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Jest u nas na forum walkaround Nexusa. Z całą masą detali. viewtopic.php?f=65&t=8122 Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DP100 Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2016 Dzisiaj tylko jedna fotka z postępu prac nad C-17. Zgodnie ze zdjęciami katarskiego Boeinga usunąłem wybrzuszenie z boku kadłuba. Czeka mnie jeszcze druga strona. Myślę też o poprawieniu wypukłych pasów, które w rzeczywistości sprawiają wrażenie troszkę szerszych i płaskich niż te odwzorowane na modelu. Chyba najlepiej będzie jeśli całkowicie je zeszlifuję i zamaskuje pod kształt i uwydatnię kilkowa warstwami farby podkładowej. W rzeczywistości wygląda to tak: Wracając do kokpitu, czy widział ktoś jakieś rysunki w skali? Może jakiś plan? Byłbym wdzięczny. Pogooglałem trochę ale z rysunków to jedynie to znalazłem: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/7d/cb/dd/7dcbdd28a5336f493e32e9b471b40c10.jpg Też coś, ale dobrze byłoby mieć rysunek, z którego moge jakieś wymiary zdjąć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Też go kiedyś popełniłem i wciąż jestem dosyć zadowolony z wypocin. Pierwotnie chciałem zrobić wnętrze, bo fotek jest od groma, ale sobie jednak odpuściłem. Zwróć uwagę, żeby zaszpachlować połączenie skrzydeł z kadłubem, bo na fotkach nie widać tam żadnej linii. http://www.wall-pix.net/vehicles-aircrafts/00027422.jpg.html http://media.gettyimages.com/photos/rear-view-of-a-c17-globemaster-flying-above-the-clouds-over-nellis-picture-id129832859 Ja miałem prawie gotowy model do malowania i jak się dogrzebałem do dobrych zdjęć góry to musiałem sporo roboty nadłożyć. Poza tym "srebrne" krawędzie wlotów do silników nie są tak szerokie jak mówi instrukcja, nie zachodzą na "skrzydełka" na silnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi