jaxiu Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 Ruszam z nowym tematem Nie rozpoznany jeszcze szeroko bojem nowy zestaw firmy ACADEMY #13298 Dostępne w Internecie recenzje są raczej pozytywne, a cena zakupu 150 PLN po prostu miażdży Jak tylko zawita do mnie kurier wrzucę zdjęcia zawartości pudła) 69.5 tony demokracji ;) w skali 1:35 Zestaw umożliwia wykonanie jednej z 3 wersji tego pojazdu 1. M1A2 ABRAMS TUSK 2. M1A2 ABRAMS TUSK II 3. M1A2 ABRAMS SEP V2 Planuję go wykonać w wersji M1A2 ABRAMS TUSK II 1st Battalion, 22nd Infantry Regiment, 1st Brigade, 4th Infantry Division U.S. ARMY - Iraq July. 2008 (podoba mi się ten "dachówkowaty" kształt osłon) Wiem, że wchodzę na czarny szlak, a modelwork to nie kółko różańcowe ;) i mam szczery zamiar tego modelu nie zepsuć (wszelkie rady i uwagi jak zwykle mile widziane ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon1291 Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Pozycja jeszcze nie "oklepana", tym bardziej kibicuje i zapinam pasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2016 3 2 1 start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 1 Sierpnia 2016 Share Napisano 1 Sierpnia 2016 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 1 Sierpnia 2016 Share Napisano 1 Sierpnia 2016 No to jedziesz z tym. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Jak ogólnie oceniasz sam model pod względem jakości wyprasek, szczegółowości detalu itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Wygląda bardzo dobrze. Same nowe wypraski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Model buduje się bardzo przyjemnie, póki co spasowanie elementów jest wręcz wzorcowe. Nadlewki są minimalne, a plastki przyjemny w obróbce. Pomimo, że ogólnie jest bardzo dobrze wykonany, ma swoje smaczki/dziwności/niuanse. Bardzo ładnie odwzorowane antypoślizgi na górnej częsci kadłuba Ładnie odwzorowane śruby i elementy mocujące zawieszenie. Mocno zaskoczyły mnie koła mocowane na zatrzaski Ścianki - bardzo ułatwiają złożenie wanny. Wielkie bolce mocujące dolną część kadłuba z górną są bardzo ciasno spasowane (to samo dotyczy bolcy mocujących ścianki. Przystosowany do montowania bez kleju??) Na wszelki wypadek aby uniknąć komplikacji przy montażu, lekko je rozwierciłem, żeby składały się luźniej Bardzo dobrze zorganizowana instrukcja - często i gęsto zdarzało mi się zapomnieć/nie zauważyć, że dla danej wersji coś trzeba przewiercić - tutaj nie ma tego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 8 Sierpnia 2016 Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Właśnie o taką informację mi chodziło ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Przegladając fotki modelu myślalem, ze antypoślizgu mu nie zrobili a tu prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Żeby nie było zbyt różowo. Mały błąd w instrukcji modelu. Ta wersja Abramsa ma kołanapędowe 4 szprychowe w instrukcji producent wskazał wykonanie kół pełnych... Na szczęście właściwe koła są w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Ma ktoś z kolegów dobre zdjęcie osłony wydechu od M1A2 Nie jestem do końca pewien jak powinna być zamocowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Dobrze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Może nieco precyzyjniej zapytam. Czy osłona mocowana jest do kraty zasłaniającej wydech (tak jak ja ją wstępnie założyłem) i lekko odstaje, czy mocowana jest do kadłuba czołgu i do niego ściśle przylega (musiałbym zmniejszyć kratkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Może to pomoże: A jak nie to setki zdjęć masz tutaj: http://www.primeportal.net/tanks/marc_peters/m1a1/index.php?Page=4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Dzięki za pomoc. Niestety na tych zdjęciach nie ma właśnie tej jednej osłony o która mi chodzi. Ze zdjęć producenta modelu wynika, że mocowana jest do kraty i odstaje od kadłuba czołgu przed chwilą w łapki wpadło mi takie zdjęcie Osłona wygląda na zamocowaną i przylegającą do kadłuba. Cyba ją wyszlifuję i przykleję jak na zdjęciu, albo zamocuję w zupełnie innym miejscu ;) Teraz kwestia farby Do malowania chcę użyć farby z kupionego jakiś czas temu zestawu Czy farby AK nie gryzą się z farbami TAMIYA, ITALERI? Nie miałem jeszcze do czynienia z farbami tego producenta i nie mam pojęcia jak się zachowują. Na modelu planuję sporo modulacji więc na pewno nie obejdzie się bez domieszek białego, żółtego, czarnego i brązu - wszystko od TAMIYI To samo w kwestii lakieru bezbarwnego (używam go do malowania transparentnego 70% lakieru 30% koloru) - używam akrylowego matu od ITALERI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Chodzi Ci o tę środkową, bo już głupi jestem...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Dorotka sadze iz rozchodzi sie o ta srodkowa No nie wiem... Środkowa miejsca styczności z kadłubem nie ma i jest dokręcana na bodaj 4 śruby do ramy z kątowników na prawych "drzwiach" do silnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Doprecyzuję chodzi o tę blachę - mocowaną na kratce mocowanej na "drzwiach" silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Ten element ma moim zdaniem powodować mniejsze wzniecanie kurzu za pojazdem i wobec tego sądzę, że powinien dość szczelnie przylegać do osłony wydechu, aby ciśnienie spalin kierować do góry. Ale są tu pewnie szpece, co mnie poprawią. Są na to pewnie jakieś lepsze foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 .... OK. W takim razie napisałem Ci jak to było montowane. Może odstawać jak się poluzuje, lub trzymać się na zicher żeby nie było "przedmuchu". Generalnie z tego co widzę ten element jest zrobiony w modelu dość kiepsko, za gruby i nie ma uchwytów, tylko jakąś imitację... Do tego AK122, co nim chcesz malować, dodałbym z 1/3 białego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Tu masz zdjęcie i po sprawie: http://www.grubbyfingersshop.com/walkaround_galleries/m1a1_abrams_mbt_walkaround_207058_m1a1_aim_sa_avalon_2011/content/bin/images/large/m1a1_abrams_mbt_walkaround_207058_m1a1_aim_sa_avalon_2011_22.jpg Cztery śruby i montaż zamiast kratki, tak jak napisałem w pierwszym poście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Tu masz zdjęcie i po sprawie: http://www.grubbyfingersshop.com/walkaround_galleries/m1a1_abrams_mbt_walkaround_207058_m1a1_aim_sa_avalon_2011/content/bin/images/large/m1a1_abrams_mbt_walkaround_207058_m1a1_aim_sa_avalon_2011_22.jpg Cztery śruby i montaż zamiast kratki, tak jak napisałem w pierwszym poście... Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 ... Efekciarz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Osłona ostatecznie zawiśnie na wieży - tam gdzie znajduje się na większości dostępnych zdjęć Zaczynam myśleć nad czymś na czym postawię Abramsa Nada się na podstawkę? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi