Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jak w temacie mam tą farbę :

X-12_zpsew7cancm.jpg

Jak była ma radość gdy przyniósł kurier paczkę , w końcu mogłem polakierować detale i elementy

Pół dnia spędziłem na pomalowaniu dwóch elementów modelu

Rozcieńczyłem ja : mr color leveling thinner nie dało się malować , aerograf zapychał się poty jak wydostało się trochę farby. Pomyślałem ze rozcieńczę ja jeszcze bardziej co tez nic nie zmieniło , wylatywało trochę farby potem samo powietrze. Myślę sobie ok zwiększę ciśnienie bo malowałem tak na 0,8 bara , zrobiłem około 1,2 oczywiście bez zmian. Jau na maksa zdenerwowany rozebrałem aerograf wyczyściłem , złożyłem z entuzjazmem wlałem nie wielka ilość farby do aero i rozcieńczyłem czystą 40% i co i ***. Co robię źle może ten aerograf jest jakiś wadliwy ?

Ale po stanowiłem umyć go jeszcze raz i farbki H303 rozcieńczyłem leveling thinner i malowałem cienkie linie na 0,8 bara ... Chociaż szczerze muszę powiedzieć ze nie było to na zasadzie wciśnięcia spustu i malowania linii ciągiem , co jakiś czas musiałem nacisnąć spust z samym powietrzem

Aerograf posiadam taki :

http://www.mojehobby.pl/products/Evolution-Silverline-Solo.html

Będe bardzo wdzięczny za wszelki sugestie i pomoc

Napisano

Jeśli inną farbką malujesz i wszystko jest w porządku to chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

Czego używasz do czyszczenia?

Jakimi farbkami wcześniej malowałeś?

Napisano

Za mało rozcieńczyłeś 50:50 z rozcieńczalnikiem to minimum

ja zawsze daję proporcje 60:40 na korzyść rozcieńczalnika, a czasami jeszcze mniej farby

Napisano
Tamkę nie rozrabiałeś dedykowanym rozcieńczalnikiem, czyli X-20A, to może być przyczyną nr 1.

Nr 2 to złe proporcje rozcieńczania. Ja daję zawsze min. 1:2 (1 cz. farby, 2 cz. X-20A). Oczywiście pamiętając o retarderze.

Problem nr 3 to sam aero. Też mi się to czasami zdarza i problemem jest najczęściej zapaćkana dysza. Gruntownie przeczyść.

Problem nr 4: dowolna kombinacja wszystkich powyższych.

Wraca mi nadzieja

Jak miło coś takiego przeczytać pkt. 1 to podstawa i w końcu prawidłowo zapisane proporcje

Będzie dobrze.

Napisano

Atlis zapewniam cię że masz BARDZO BLADE POJĘCIE W TEMACIE LAKIERÓW I MATERIAŁÓW LAKIERNICZYCH. Możesz to sprzyjać jak diagnozę u doktora medycyny.

Napisano
ja do tamki używam LT i nie mam problemów.

Problemem u mnie (i nie tylko) z LT jest żona, która bardzo źle znosi jego woń.

X-20A lub samoróbka załatwia w moim wypadku problem.

Napisano
Jeśli inną farbką malujesz i wszystko jest w porządku to chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

Czego używasz do czyszczenia?

Jakimi farbkami wcześniej malowałeś?

Do czyszczenia używam IPa plus

farby to : Hobby Color "H"

Z ciekawości zakupie ten X-20A i sprawdzę , ta farba jest strasznie gęsta tak jak były w nie sam pigment i nic po za tym.

A może ta dysza 0,2 jest za "mała" do takiego lakierowania

Napisano
Rozcieńczyłem ja : mr color leveling thinner nie dało się malować , aerograf zapychał się poty jak wydostało się trochę farby.

O ile Cię dobrze zrozumiałem (piszże człowieku jaśniej), to nie napisałeś jak rozcieńczyłeś farbę i czy była ona gęsta.

Co ciekawe, ja miewałem podobne objawy w moim Infinity: jedna farba malowała całkiem dobrze, druga zapychała dyszę i trzeba było czyścić.

Problemem okazała się sama dysza, w której osady z kolejnych porcji farby zasychały (płukanie nie czyści wszystkiego), którą trzeba było solidnie wyczyścić dłubaczkiem, i usunąć zalegające tam paproszki i kłaczki.

Po takiej operacji nawet słabo rozcieńczona farba leciała już bez problemu. Jeśli była zbyt gęsta, aerograf po prostu nią pluł, ale farba leciała.

Moja rada: spróbuję przeczyścić dyszę, ale nie płucząc ją albo myjąc, tylko czymś znacznie bardziej inwazyjnym.

Ja polecam takie coś - narzędzie niezbędne w przypadku używania farb Gunze i (chyba) także Tamka:

small_117403.jpg?lm=1453546974

Napisano
Rozcieńczyłem ja : mr color leveling thinner nie dało się malować , aerograf zapychał się poty jak wydostało się trochę farby.

O ile Cię dobrze zrozumiałem (piszże człowieku jaśniej), to nie napisałeś jak rozcieńczyłeś farbę i czy była ona gęsta.

Co ciekawe, ja miewałem podobne objawy w moim Infinity: jedna farba malowała całkiem dobrze, druga zapychała dyszę i trzeba było czyścić.

Problemem okazała się sama dysza, w której osady z kolejnych porcji farby zasychały (płukanie nie czyści wszystkiego), którą trzeba było solidnie wyczyścić dłubaczkiem, i usunąć zalegające tam paproszki i kłaczki.

Po takiej operacji nawet słabo rozcieńczona farba leciała już bez problemu. Jeśli była zbyt gęsta, aerograf po prostu nią pluł, ale farba leciała.

Moja rada: spróbuję przeczyścić dyszę, ale nie płucząc ją albo myjąc, tylko czymś znacznie bardziej inwazyjnym.

Ja polecam takie coś - narzędzie niezbędne w przypadku używania farb Gunze i (chyba) także Tamka:

small_117403.jpg?lm=1453546974

Przepraszam kolego Solo ja jako człowiek mam prawo się mylić i postaram się poprawić swoje wpisy aby były bardziej czytelne.

Na pewno zastosuje się do twojej rady.

Opcja nr 5: farba jest trefna. Bo jeżeli jest gęsztsza, i to widocznie, od standardu Tamku, to coś z nią jest nie tak.

Tak się złożyło ze mam dwa pojemniczki tej farby gdyż przy zamawianiu kliknąłem dwa razy w ten sam produkt.W tym drugim pojemniczku farby jest znacznie więcej , na pewno jeszcze jej nie otwierałem do momentu przeczytania twojego wpisu Spotter.

Jutro spróbuje z tym drugim słoiczkiem

Mam jeszcze pytanie odnośnie tych proporcji , czego koledzy używaj żeby było np 1 kropla farby i 2 krople LT bądź innego rozcieńczalnika ?

Czym i jak to odmierzyć ?

Napisano
Mam jeszcze pytanie odnośnie tych proporcji , czego koledzy używaj żeby było np 1 kropla farby i 2 krople LT bądź innego rozcieńczalnika ?

Czym i jak to odmierzyć ?

Ty nie patrz na proporcje, bo proporcja proporcji nierówna.

Ważne, żeby była określona gęstość mieszanki.

Farby są świeższe i starsze, gęstsze i rzadsze. Do tego co modelarz to inna opinia jak bardzo trzeba je rozcieńczać.

Ja uważam, że świeża farba Tamiya czy Gunze wystarczy jeśli jest rozcieńczona w stosunku 1:1,5 - 1:2. To wystarcza mi do kładzenia transparentnych warstw.

Ta sama, ale znacznie starsza, gęstsza farba musi już być rozcieńczana w stosunku 1:4, albo i rzadziej.

Farbę i rozcieńczalnik chyba najwygodniej jest dozować (kropelkami) specjalnymi pipetami, do kupienia w sklepach modelarskich.

1115_rd.jpg

Ja jakoś tak się przyzwyczaiłem, że farbę sobie dozuję wykałaczką (serio, jakoś mi jest wygodniej; albo poniższym narzędziem), a rozcieńczalnik wyżej wspomnianą pipetą.

ta74017.jpg

Napisano
Ja do odmierzania używam strzykawek 2ml i najgrubsze strzykawki (bodajże 13). I np. daję 2 kreski farby i 4 rozcieńczalnika.

Dosłownie.

Strzykawki 2ml z igłami 1.2 mm to najlepszy, dokładny i bardzo tani sposób na dokładne mieszanie farb, kombinacji kolorów.

Co do rozcieńczenia dałem D

Prawidłowe proporcje to 1ml farby i 2, a nawet 3 ml rozpuszczalnika

No i główna zasada gęstości przeczytana na różnych forach - farba do aero ma mieć konsystencję chudego mleka.

Napisano

Skoro kolega mowi ze w dwoch sloiczkach jest rozny poziom plynow(farby) to wyglada na to ze trafil na stara gdzie nosnik(rozcienczalnik) odparowal. dodaj 2x wiecej x-20 i zobacz sam pozatym trzeba dobrze wymieszac. Farby tamki sa bardzo dobre i bywa czasem tak ze jena mozesz nawet wymieszac 1:1 a inna 1:4.

Napisano

Witam,

chciałem wszystkim podziękować za pomoc i muszę potwierdzić słowa kolegi Solo

W życiu bym nie pomyślał ze w dyszy może być taki syf , niestety nie posiadam (jeszcze ) narzędzia prezentowanego przez Ciebie Solo a już jet zamówione.

Przyjrzałem się tez farbą Tamiya które otrzymałem i zrobiłem 3 zdjęcia o to one :

20160803_150959_zpsrdtlznwt.jpg

To ten sam kolor po 15 minutach mieszania , potrząsania i innych operacji związanych z próbą wymieszania tej farby :

20160803_171353%201_zps1xkod3uc.jpg

Widać na krawędzi słoiczka drobinki ( to chyba pigment ) farby które tak bardzo utrudniały mi życie

Tu detal polakierowany tą farba :

20160803_171539%201_zpsfayte5vn.jpg

Widać syf z farby mimo ze bardzo starłem się wymieszać ją w strzykawce 2 ml tak jak radziliście z dodatkiem LT.

Mam kilka pytań :

1. Czy ta farba Tamiya to zawsze jest taki syf ?

2. Czy nadaje się ona tylko do kosza ?

3. Czy z farbami olejnymi tez są takie problemy , nigdy ich nie używałem.

To tyle z mojej strony jak coś mi się przypomni to będę pytał.

Zarazem dziękuje za wszelkie odpowiedzi i sugestie

Napisano

To ciekawe, bo tak zaschnięta farba to raczej w farbach Gunze, ale jak widać Tamka też, choć moim zdaniem te farby znacznie dłużej potrafią leżeć i nie gęstnieć.

Enłej, taka gęsta farba to nic nadzwyczajnego, po prostu mocniej trzeba ją rozcieńczyć. Jest to jak najbardziej dobra farba i nie wyrzucaj jej.

Dolej tam Levelng Thinnera czy co tam masz do rozcieńczania i dobrze wymieszaj, aż będziesz miał ciecz, a nie bryłkę.

Jaka by nie była w słoiczku, to w aerografie musisz mieć konsystencję mleka, bo jak będzie za gęsta to aerograf będzie pluć albo szybko się zapcha.