pepociufakers Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam szanowną brać modelarską, Pobudzony ostatnim konkursem Attack Squadron (kto jest na ich liście mailowej ten wie o co chodzi) wszedłem w posiadanie ich produktu czyli F-2F w skali 1:72. To tylko przyśpieszyło moje plany kontynuacji tematu myśliwców Grummana, a przy okazji kontynuacji "Yellow Wings" i po zbudowanym FF-1 nastał czas na rzeczonego F-2F-1. Motywacji przy okazji dodaje fakt, że jest to mój pierwszy model żywiczny także nad pierwszym cięciem długo się nie zastanawiałem. Inbox modelu jest na stronie Attack Squadron więc nie będę przedstawiał, ale muszę napisać, że sam model robi bardzo, bardzo dobre wrażenie, kadłub ma np. "kołki" dystansujące(a dokładniej coś w tym stylu), czego brakuje np. modelom zza południowej granicy, a to już świadczy, że jeśli chodzi o dokładność to technologia Attack Squadron osiągnęła niezłe rezultaty. Kalkomania pokaźnych rozmiarów, także zostanie troche zapasu na inne modele. Z racji tego, że to jednak mój pierwszy model żywiczny, już po początkowych modelogodzinach widzę, że przyda się zasada przypasuj conajmniej 10 razy, sklej jeden raz(choć w normalnych plastikach też tak bywa). Kabina składa się lekko, łatwo i przyjemnie, bez negatywnych emocji. Wnętrze pomalowałem na kolor szary, twardych dowodów na szarość wnętrza nie mam, ale jak tak patrze na te czarno białe zdjęcia to jakoś ta szarość do mnie przemawia:) (FS36440 - tutaj pactra A43), no i trochę pobrudziłem, co mi słabo wychodzi więc wygląda jak wygląda, na szczęście jak się połówki kadłuba sklei to już wyglądąć mało co będzie:) I kolejny ciekawy element, blaszka która przypomina mi wręgę w modelach kartonowych: Element bardzo wygodny bo świetnie pozycjonuje w stosunku do siebie połówki kadłuba, dlatego trochę inaczej niż podaje instrukcja, przykleiłem ją do większej części kadłuba, a dopiero później dokleiłem przednią część kadłuba. Tymczasem, lecę coś przykleić, Pzdr, Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 20 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2016 I przykleiłem. I tak wygląda kadłub po pierwszym psikaniu podkładem, a przed szlifowaniem: I tutaj przy okazji prośba do projektantów, twórców instrukcji itp. Jakby można było w modelach w instrukcjach podawać dokładne położenie naciągów (i też grubość linek),coś w rodzaju małych planów modelu, to by bardzo ułatwiło sprawę i trochę zmniejszyło roboty modelarzowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 20 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Zwracam honor - akurat w tym modelu jest rozmieszczenie linek, tylko tradycyjnie nie przeglądam instrukcji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Przyklejenie górnego płata i wykonanie naciągów poszło wyjątkowo sprawnie, żadnych problemów. Przy okazji plastik z ramek od modeli firmy "Sword" bardzo przyjemnie się wyciąga nad ogniem na linki. Malowanie coraz blizej. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 W przypadku centropłata to faktycznie trochę za grube wyszły, ale w przypadku skrzydeł to sprawdziłbym, czy przypadkiem tam nie było taśm zamiast linek, wtedy by się z grubsza zgadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 No właśnie z tymi linkami to jest tak, że z jednej strony na modelu wydają się grube, ale z drugiej jak patrzyłem i wzorowałem się na zdjęciu: to też wydają się grube. Suma sumarum, żeby było ciekawiej jakoś tak wyszło że naciągi na lewym skrzydle są cieńsze od tych na prawym, i ostatecznie po organoleptycznych przymiarkach wyszło jak wyszło. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Jest w sam raz patrząc na zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Sierpnia 2016 Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Bo w realu to są chyba taśmy, a nie linki, dlatego takie szerokie. Na modelu to co jest wygląda OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 5 Września 2016 Autor Share Napisano 5 Września 2016 Samolot dostał kolorów: Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 8 Października 2016 Autor Share Napisano 8 Października 2016 Długo mnie nie było w temacie, choć silnik już dawno zamontowany. Więc przyszła pora obnażyć trochę "upaćkany" silnik bez osłony: I eksperyment z niebieskim tłem: Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Października 2016 Share Napisano 8 Października 2016 Niektóre rzeczy powinno się oglądać z daleka ;) Zbliżenia ukazują brzydką powierzchnie modelu. Wyszła brzydka skórka pomarańczowa :( Na zastrzałach przy kadłubie widać też resztki żółtej farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Ale fajny samolot !! i warsztat !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 9 Października 2016 Autor Share Napisano 9 Października 2016 Tak to już jest, że jak się robi zbliżenia to wszystkie niedociągnięcia wychodzą. Ale z drugiej strony zbliżenia mają coś w sobie. Przy okazji może ktoś mi podpowie, jaki ostateczny lakier pasuje w przypadku tego modelu jeśli chodzi o żółty kolor skrzydeł- błyszczący, satynowy czy matowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi