SławekK Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 Coś mało się dzieje w tym dziale, to postanowiłem wrzucić zdjęcia kolejnej mojej dioramy - też nie nowej. Podobnie jak w przypadku "Warszawy..." miałem do zagospodarowania dwa, moim zdaniem udane, modele - Mardera III z UM: Sam model niezły, co mogłem to dorabiałem, w tym m.in.: narzędzia, uchwyty, haki, anteny. Do tego Pz III M z Revella, taki w full opcji: Czego w nim nie ma . Żywiczne wnętrze wieży, przedziału kierowcy, komora silnika z silnikiem, do tego metalowa lufa i komplet blach z Patr'a. Schutzen na wierzy mi trochę nie pasowały - nie wiem czy to moja wina, więc są "zdjęte". Do tego wykonałem skarpę... która jest chyba najsłabszym elementem tej scenki... drzewko i trawę też robiłem sam. Figurki załogi to Preiser, a SS-mani to Pegasus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 Modele prezentują się ładnie, ale sama podstawka już niestety nie. Drzewko słabe, a skarpa to chyba murowana by musiała być bo w rzeczywistości to chyba raczej tak by się nie ostała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Września 2016 Share Napisano 9 Września 2016 Bardzo fajne modele. Super zdetalowane. Sama kompozycja dioramy mniej mnie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 Zgodzę się, że teren wyszedł kiepsko... diorama miała być dwupoziomowa... ale chyba nie był to dobry pomysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 ...diorama miała być dwupoziomowa... Czemu tak ? Skąd ten pomysł przy Zitadelle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 11 Września 2016 Autor Share Napisano 11 Września 2016 Pomysł z dwoma poziomami miał ukazywać "parów/jar" w którym załoga naprawia trójkę, a obok mija ją Marder... już nie pamiętam, skąd pomysł żeby diorama miał "głębie" a nie "szerokość" . Nauczka na przyszłość, ze to nie koniecznie dobry pomysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 Pomysł dobry, tylko w tym przypadku "skarpa" trochę dziwnie wyszła. Ale same modele już całkiem fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 SławekK - rozumiem koncepcję dioramy... Chodziło mi bardziej o aspekt realiów geograficznych bo w obwodzie kurskim to raczej krajobraz płaski jak stół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 SławekK - rozumiem koncepcję dioramy...Chodziło mi bardziej o aspekt realiów geograficznych bo w obwodzie kurskim to raczej krajobraz płaski jak stół A gdzież tam. W dodatku do Call of Duty 1, też były pod Kurskiem takie parowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 Chodziło mi bardziej o aspekt realiów geograficznych bo w obwodzie kurskim to raczej krajobraz płaski jak stół Błędne wyobrażenie - wyniesione zapewne na podstawie tych najbardziej popularnych zdjęć i filmików propagandowych, nie chce mi się teraz przeszukiwać książek i wspomnień w poszukiwaniu konkretnych cytatów odnośnie ukształtowania terenu, ale tak ogólnie : -"Mapa bitwy na Łuku Kurskim, dla uważnego obserwatora, ukazuje nam teren pełen niewielkich przeszkód wodnych, jarów i parowów, ..." -"W obiegowej opinie panuje błędne wyobrażenie na temat terenu zmagań niemieckich i sowieckich wojsk pancernych. W rzeczywistości teren pełen rzeczek, strumieni, głębokich jarów i parowów, trudnych do sforsowania nawet przez pojazdy gąsienicowe zdecydowanie sprzyjał obrońcom." "Kursk 1943. Niemieckie spojrzenie Naoczne świadectwa niemieckich dowódców z Operacji Zitadelle" Steven H. Newton To samo tyczy się też pogody - że niby podczas trwania całej operacji było sucho i nie spadła ani jedna kropelka deszczu A tymczasem niemieckie raporty wspominają o ulewnych deszczach, które nawet na kilka godzin uniemożliwily poruszanie się ciężkiego sprzętu i zaopatrzenia. I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 12 Września 2016 Autor Share Napisano 12 Września 2016 Koncepcja dioramy była raczej dostosowana do potrzeb niż prawdy historycznej - podobnie jak w przypadku SdKfz 250/9 . No ale hiwis udowadnia materiałami źródłowymi, że po części mogłem mieć rację. Szeroko pojęty Kurs (rejon bitwy) to pewnie kawał ziemi - pewnie np. wielkości Świętokrzyskiego (nie podam rozmiarów w m2, czy ha, bo znów wyjdę na laika ). Znając tereny Europy wiemy, że są mocno zróżnicowane - np. w okolicy Ostrowca mamy wąwozy o znacznej głębokości... o której nie wie nawet pół mieszkańców miasta . Wracając do dioramy - skarpa nie wyszła, ale malowanie pojazdów wskazuje na Kursk . Może coś powiecie o Pz III? - jakby policzyć części to kosztował mnie prawie tyle co '35 , ale nadal nie wiem czy wyszedł... napiszcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 Modele prezentują się ładnie... Bardzo fajne modele. Super zdetalowane. Ale same modele już całkiem fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 OK, Panowie - przekonaliście mnie... posypuje głowę popiołem i odszczekuje Rzeczywiście pisałem tego wcześniejszego posta mając przed oczami liczne zdjęcia rozległych równin i stepów - głównie z Prochorowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 13 Września 2016 Autor Share Napisano 13 Września 2016 Chodziło mi o bardziej merytoryczną ocenę, niż "fajny", ale dzięki za przypomnienie . Przynajmniej w kwestii geograficznej mamy jakiś konsensus . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi