Moses Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Panele na burtach cienkim pedzelkiem, i najlepiej dobrą akrylową farbą, osobiście preferuje Vallejo. Więcej się napierdzielisz i naklniesz maskując i tryskając aero niż to warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 1 Października 2016 Autor Share Napisano 1 Października 2016 a gunze c wyjdzie gorzej z pędzla ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Gunze C się w ogóle praktycznie nie da malować pędzlem, H też dość średnio. Do pędzla zdecydowanie najlepiej Vallejo, chociaż niezłe efekty można też uzyskać Pactrami (których nienawidzą ludzie malujący aerografem ), Model Masterami i od biedy też farbami Tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Nie miałem styczności z vallejo, maluje się nimi pędzlem bez rozcieńczania czy trzeba rozcieńczać mówię tu o jakiś małych elementach oczywiście ?? jeśli trzeba rozcieńczać to czym jakiś dedykowany rozcieńczalnik ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Ja rozcieńczam pod pędzel dedykowanym rozcieńczalnikiem do Aero. Wcześniej rozcieńczałem wódką. Z wódką da się fajnie malować, z rozcieńczalnikiem Vallejo jest jakby jeszcze trochę lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Z wódką da się fajnie malować Wole z piwem, po wódce za szybko mi się malunki rozjeżdżają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 10 Października 2016 Autor Share Napisano 10 Października 2016 mało czasu ostatnio było na modelowanie ale cockpit skończyłem pierwszy raz zastosowałem technikę suchego pędzla jednak nie miałem odpowiedniej farby bo po pierwsze akrylowa a z tego co teraz czytam to olejna jest lepsza bo nie wysycha tak odrazu a po drugie robiłem biała farba a srebrna chyba była by lepsza no ale wyszło jak wyszło oceńcie sami, sorry za jakosc fotek ale robione telefonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 I bardzo przyzwoicie wyszło. Nie przesadziłeś z tym suchym pędzlem i bardzo dobrze. Od razu kabinka dostała "przestrzeni". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 10 Października 2016 Autor Share Napisano 10 Października 2016 solo a jakiej farby używasz do suchego pędzla chodzi mi dokładnie o firmę itp.?? bo ja próbowałem gunze c biała to była masakra bo zasychała i się takie nitki robiły miałem tamyia x 11 acrylowa to znowu pyliła i pełno tego srebrnego proszku było dobrze ze próbowałem na boku najpierw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Ja maluję Gunze, więc raczej do suchego pędzla nie używam innych farb Gunze, bo by mi to rozpuszczało farbę na modelu (o ile na pędzelku miałbym Gunze rozcieńczoną). Ale są wyjątki. Do niedawna do takich metalicznych otarć jak w kabinie używałem - o ironio - Gunze SM07, tylko że bez żadnego rozcieńczalnika. Metalizer fenomenalny do pędzla (maluję nim wszelkie tłoki, metalowe pitoty etc.), tylko że kupienie go graniczy z cudem. Dlatego też dobre do suchego pędzla są Vallejo Model Color oraz metalizery Mastera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 11 Października 2016 Autor Share Napisano 11 Października 2016 No to muszę przetestować jakieś inne farbki pod suchy pędzel, malowałem tu panele boczne vallejo jak koledzy radzili i spoko nawet się maluje nimi pędzlem A jakiś konkretny ten model master mógł by mi ktoś polecić bo jest sporo tego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 20 Października 2016 Autor Share Napisano 20 Października 2016 Przy sklejaniu połówek kadłuba trzeba wkleić przednia komorę podwozia i dopiero jak mamy sklejony kadłub od spodu wkładamy kokpit mega głupota jak dla mnie tym bardziej ze miałem żywice a nie zestawowy kokpit. Oczywiście wklejając komorę podwozia żywiczny kokpit nie pasował i zaczęły się schody szlifowanie przerabianie itp. no ale jakoś udało się to wszystko upchnac, myslałem ze teraz to juz z górki ale nie wiatrochron zywiczny pavli to jakieś nieporozumienie za mały i kijowo odlany zaś zestawowy revella duzo za duzy wiec przerobiłem zestawowy i jako tako pasuje dodałem blaszki z inego zestawu dotne jeszcze film i bedzie git na surowo przed umalowaniem : a tak to wyglada na swoim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Nauczka na przyszłość: przy stosowaniu jakichkolwiek żywic, przed ich obróbką koniecznie trzeba je dopasować do reszty modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 20 Października 2016 Autor Share Napisano 20 Października 2016 a no myślałem ze dopasowałem ale nie uwzględniłem niestety komory podwozia moje niedopatrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Też kiedyś miałem takiego zonka że w modelu jednocześnie nie mieścił się kokpit i przednia wnęka Airesa. Na zdjęciach więcej modelu mniej palców ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 No i warto osłonę antyodblaskową malować razem z całą kabiną, bo teraz musisz maskować ją (tzn. kabinę) przed pomalowaniem osłony. Potem przyklejasz wiatrochron albo i całą owiewkę (jeśli ma być zamknięta) i malujesz resztę modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 21 Października 2016 Autor Share Napisano 21 Października 2016 Osłona antyodblaskowa może wyjdę na laika ale o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 To jest to co pokazałeś na 1 zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 21 Października 2016 Autor Share Napisano 21 Października 2016 No ale ja tego jeszcze nie przykleiłem tylko przyłożyłem na zdjęciu na sucho, umalowałem na prawidłowy kolor czyli czarno i miałem dziś przyklejać ale kolega Mikele wyłapał moje niedopatrzenie i błąd polegający na przyklejeniu celownika odwrotnie niż powinien być ale dam rade to poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 No to nie ma problemu żeby to jeszcze pomalować. Ja tak z reguły to maluję najpierw całą kabinę (wannę i boczne burty), potem właśnie osłonę, ranty kabiny i gdy to wszystko jest już finalnie pomalowane i weatheringowane, to wtedy przyklejam wiatrochron/owiewkę, jak bez owiewki to maskuję dokładnie całą kabinę. I w zasadzie to tak zostaje prawie do końca prac nad modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 21 Października 2016 Autor Share Napisano 21 Października 2016 no tutaj kabina będzie otwarta wiec trochę maskowania mnie czeka niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 9 Listopada 2016 Autor Share Napisano 9 Listopada 2016 żeby nie było ze nic się nie dzieje w miarę wszystkie większe elementy typu skrzydła itp sklejone, zaszpachlowane szczeliny poszedł podkład i wyszło trochę poprawek do zrobienia wiem wiem słaba jakość fotek nic nie poradzę ze taki mam telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 13 Listopada 2016 Share Napisano 13 Listopada 2016 Bardzo ładnie Ci to wychodzi ,jak na początki Kokpicik extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 14 Listopada 2016 Autor Share Napisano 14 Listopada 2016 źle przyklejony celownik został poprawiony czy obrócony o 180 stopni i dostał szybkę : no i popracowałem nad dyszami 3 odcienie alclada i pudry tamki czy wyszło według oryginału ciężko powiedzieć bo przeglądając fotki rożnie te dysze były przepalone jedne całe srebrne inne prawie całe czarne ja zrobiłem coś pomiędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 15 Listopada 2016 Autor Share Napisano 15 Listopada 2016 preshading zrobiony kolorem black grey z gunze, sporo jaśniejszy od czarnego na fotkach jakoś ciemno wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi