4slonie Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Witam, piszę z prośbą o pomoc. Próbuję malować farbami Tamyi (akryle) ale wychodzi mi coś takiego jak na zdjęciu zamieszczonym poniżej, tzn bardzo dużo kropek wokół głównego strumienia farby. Maluję pseudoiwatą, na ciśnieniach 1-2 bar, rozcieńczam (x20a) w proporcjach od 1:1 do 1:3 (f:r). Wiecie może w czym tkwi problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Wygląda jakby pluło farbą przez np. zabrudzoną dyszę (złogi poprzedniej farby) i/lub np. skrzywiony czubek igły. Ta farba przy proporcjach 3:1 na korzyść rozpuszczalnika przy aero z dyszą 0.2 i ciśnieniu jak podajesz musi dobrze malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Duże ciśnienie też nie pomaga. Patrząc na Twoje zdjęcie wydaje mi się, że to głównie wina za dużego ciśnienia powietrza. Tak, jak cooper napisał rozcieńcz farbę mocno, zmniejsz ciśnienie za kompresorem do ok 1bara i poniżej i jeśli masz w aerografie pokrętło do regulacji skoku iglicy skręć ją ograniczając ruch spustu do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4slonie Napisano 14 Września 2016 Autor Share Napisano 14 Września 2016 Myślę, że to może być problem z iglicą, wydaje mi się krzywa. Jestem w trakcie czyszczenia aerografu, będę dalej próbował jutro na innych iglicach. Jako, że jest to pseudoiwata to podejrzewam też źle scentrowaną dyszę. Zobaczymy jutro Przy małych ciśnieniach poniżej jednego bara "dusi się", a przy rozcieńczeniu 1:3 to już się leje. Ale rozcieńczałem tak bo myślałem, że za mało x20a dodawałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 koledzy pytanie aby nie zakładać tematu. Też malują pseudo iwatą i Tamiya Jak naciskam spust powietrza to lekko pluje i później już jest ok. Każde kolejne naciśniecie samego powietrza to lekkie plucie. Robie tak ze naciskam powietrze obok modelu i pozniej lece dalej malowanie. ale zaczyna mnie to irytowac, jakie sugestie? Maluje 1,2 bara AS 186 kompresor z butla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Iglica z jakiegoś powodu nie do końca spasowała się z dyszą. Jak iglica jest dosunięta do końca i ma ten sam rozmiar co dysza to przemyj aero jakimś rozpuszczalnikiem. Aceton bardzo dobrze rozpuszcza Tamiye. Edytowane 11 Lutego 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 koledzy pytanie aby nie zakładać tematu. Też malują pseudo iwatą i Tamiya Jak naciskam spust powietrza to lekko pluje i później już jest ok. Każde kolejne naciśniecie samego powietrza to lekkie plucie. Robie tak ze naciskam powietrze obok modelu i pozniej lece dalej malowanie. ale zaczyna mnie to irytowac, jakie sugestie? Maluje 1,2 bara AS 186 kompresor z butla. Pamiętaj o kolejności: puszczasz powietrze, potem farbę, zamykasz farbę, zamykasz powietrze. Jeżeli zrobisz odwrotnie, to odrobina farby, która zostanie w dyszy może powodować efekt jaki opisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 sprawdzę, dziekuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi