Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Można i tak zrobić ale ja jakoś wolę szkiełka . Są zwolennicy okienek tylko w formie kalek lecz ja do nich nie należę. Zresztą producent w tym zestawie nie dał kalek z oknami. W zestawie Ił 14 EE chyba są ale nie jestem pewien.

Napisano

To fakt nie jest najlepszej jakości. Zresztą cały model jest powiedzmy sobie średni . Zvezda mogła by zrobić rodzinkę starych Iłów i Antków !/144. Ehh pomarzyć tylko można

Napisano

Mi chodziło o skalpel, nożyk Olfy czy inny hobby knife

Myślę, że takie powolne skrobanie daje lepszą kontrolę nad "procesem". Bo jak nie masz wy zutej tej szlifierki to może Ci zjeść model zanim się obejrzysz

Miałem kiedyś pseudo-Dremela w którym zepsuł się potencjometr od obrotów. Na najniższych filco do polerowania topił plastik...

Napisano

Więc o to chodzi . Tak jak pisałem zobaczę jak będzie szło i postaram się nie spartolić. Szlifierka ma też wolne regulowane obroty.

Napisano

Napisz coś więcej co obrobiłeś w skrzydle . Wydaje mi się, że poza usunięciem nadlewek -zaostrzyłeś krawędź spływu. A jak wypada pasowanie kadłub / skrzydło?

Napisano

Nic nie zaostrzyłem ponieważ jeszcze nic nie szlifowałem. Tak po prostu to wygląda po sklejeniu . Jedynie co robiłem w skrzydle to wnęki podwozia i tu też każdą część trzeba było dopasowywać. Co do spasowania kadłuba ze skrzydłem to jeszcze nie wiem ponieważ kadłub nie złożony. Może później na sucho złożę i zrobię przymiarkę.

Napisano

Właśnie o to mi chodziło... Ale jak już masz jednego na koncie to teraz może być już tylko lepiej . Powodzenia ze szpachlowaniem - czy raczej będziesz wklejał polistyren w te szpary?

Napisano

Zobaczę jak będzie to wyglądać po sklejeniu. Nie wykluczone że tak będzie. Ten pierwszy to był Ił 14 i jakoś mi się wydaje, że był lepiej spasowany.

Teraz zobaczyłem coś jeszcze. Jeśli chcę zrobić wersję z szachownicami, to trzeba będzie zaszpachlować linie z lewej strony kadłuba, a potem wytrasować duże drzwi do załadunku towarów. Nasze to były Ił 12 D transportowe. Przynajmniej tak wyczytałem w książce Pana Andrzeja Morgały.

Napisano

Co do linii to są trochę dziwne, bo w niektórych miejscach tak jakby zanikają i wyglądają jakby były ręcznie ryte.

Spróbowałem zrobić fotki z bliska ale tylko na to pozwala mój sprzęt .

DSC_0069.JPG

DSC_0075.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Napisano

Założę się, że z wyrównaniem linii dasz radę tak jak PabloA w jego Stratofortecy. Wystarczy czeska żyletka i jechana

A jak już zaczniesz rżnąć to może mu coś otworzysz

Napisano

Linie na 100% są ryte ręcznie, a jako że formy mają niskiej jakości, to i czasem "zanikają". W moim modelu oszklenie robiłem z zestawu, było przy tym mnóstwo szpachlowania przy każdym okienku. Później przyszedł mi do głowy pomysł, aby tak małe otwory wypełniać gęstym przezroczystym błyszczącym lakierem (np. Citadel Gloss Varnish).

Napisano

Tak jak pisałem trochę zeszlifowałem od wewnątrz miejsca gdzie są otwory na okna i podkleiłem paski folii. Dla mnie jest ok i już nic nie będę chyba kombinował. Może spróbuję na koniec zalać Clear Fixem aby je wyrównać.

DSC_0082.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Napisano

I właśnie o to chodziło!

Ja nie ufam ClerFixowi. Nie boisz się, że ClerFix się nie wypoziomuje i na przykład wokół ram okien zrobią Ci się wałki, które w efekcie zrobią z okien wklęsłe soczewki?

Napisano

Może tak być, ale spróbuję na jednym i zobaczę jak wyjdzie. Teraz przerwa w pracach ponieważ jadę w delegację do Poznania i wracam w poniedziałek :(.

Napisano

No... Fajnie by było umówić się na jakąś "ustawkę". Może wybralibyśmy jakiś festiwal w przyszłym roku, żeby była okazja zobaczyć te mikro cudeńka na żywo?