Jarekk Napisano 17 Września 2016 Share Napisano 17 Września 2016 A czy w tej skali nie jest dobrym wyjściem zaszpachlowanie wszystkich okien i naklejenie czarnych kalkomanii okien? Mam ten dylemat z Ił-14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Września 2016 Autor Share Napisano 17 Września 2016 Można i tak zrobić ale ja jakoś wolę szkiełka . Są zwolennicy okienek tylko w formie kalek lecz ja do nich nie należę. Zresztą producent w tym zestawie nie dał kalek z oknami. W zestawie Ił 14 EE chyba są ale nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Września 2016 Share Napisano 17 Września 2016 Są. A oszklenie kabiny pilotów jest koszmarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Września 2016 Autor Share Napisano 17 Września 2016 To fakt nie jest najlepszej jakości. Zresztą cały model jest powiedzmy sobie średni . Zvezda mogła by zrobić rodzinkę starych Iłów i Antków !/144. Ehh pomarzyć tylko można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 17 Września 2016 Share Napisano 17 Września 2016 Mi chodziło o skalpel, nożyk Olfy czy inny hobby knife Myślę, że takie powolne skrobanie daje lepszą kontrolę nad "procesem". Bo jak nie masz wy zutej tej szlifierki to może Ci zjeść model zanim się obejrzysz Miałem kiedyś pseudo-Dremela w którym zepsuł się potencjometr od obrotów. Na najniższych filco do polerowania topił plastik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Września 2016 Autor Share Napisano 17 Września 2016 Więc o to chodzi . Tak jak pisałem zobaczę jak będzie szło i postaram się nie spartolić. Szlifierka ma też wolne regulowane obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Września 2016 Autor Share Napisano 18 Września 2016 Tak wyglądają skrzydła przed obróbką krawędzi. created by picasa2html.com Przygotowałem też małe części do malowania. W rurach wydechowych nawierciłem otworki. Oczywiście wszystkie części trzeba było oskrobać z nadlewek. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 Napisz coś więcej co obrobiłeś w skrzydle . Wydaje mi się, że poza usunięciem nadlewek -zaostrzyłeś krawędź spływu. A jak wypada pasowanie kadłub / skrzydło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Września 2016 Autor Share Napisano 18 Września 2016 Nic nie zaostrzyłem ponieważ jeszcze nic nie szlifowałem. Tak po prostu to wygląda po sklejeniu . Jedynie co robiłem w skrzydle to wnęki podwozia i tu też każdą część trzeba było dopasowywać. Co do spasowania kadłuba ze skrzydłem to jeszcze nie wiem ponieważ kadłub nie złożony. Może później na sucho złożę i zrobię przymiarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Września 2016 Autor Share Napisano 18 Września 2016 Zabrałem się za obróbkę krawędzi skrzydeł. created by picasa2html.com Przymiarka na sucho kadłuba ze skrzydłami. Nie wygląda to za dobrze . created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 Właśnie o to mi chodziło... Ale jak już masz jednego na koncie to teraz może być już tylko lepiej . Powodzenia ze szpachlowaniem - czy raczej będziesz wklejał polistyren w te szpary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Września 2016 Autor Share Napisano 18 Września 2016 Zobaczę jak będzie to wyglądać po sklejeniu. Nie wykluczone że tak będzie. Ten pierwszy to był Ił 14 i jakoś mi się wydaje, że był lepiej spasowany. Teraz zobaczyłem coś jeszcze. Jeśli chcę zrobić wersję z szachownicami, to trzeba będzie zaszpachlować linie z lewej strony kadłuba, a potem wytrasować duże drzwi do załadunku towarów. Nasze to były Ił 12 D transportowe. Przynajmniej tak wyczytałem w książce Pana Andrzeja Morgały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 Jak wyglądają w nim linie podziału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 19 Września 2016 Autor Share Napisano 19 Września 2016 Co do linii to są trochę dziwne, bo w niektórych miejscach tak jakby zanikają i wyglądają jakby były ręcznie ryte. Spróbowałem zrobić fotki z bliska ale tylko na to pozwala mój sprzęt . created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 Założę się, że z wyrównaniem linii dasz radę tak jak PabloA w jego Stratofortecy. Wystarczy czeska żyletka i jechana A jak już zaczniesz rżnąć to może mu coś otworzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 Linie na 100% są ryte ręcznie, a jako że formy mają niskiej jakości, to i czasem "zanikają". W moim modelu oszklenie robiłem z zestawu, było przy tym mnóstwo szpachlowania przy każdym okienku. Później przyszedł mi do głowy pomysł, aby tak małe otwory wypełniać gęstym przezroczystym błyszczącym lakierem (np. Citadel Gloss Varnish). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Września 2016 Autor Share Napisano 21 Września 2016 Tak jak pisałem trochę zeszlifowałem od wewnątrz miejsca gdzie są otwory na okna i podkleiłem paski folii. Dla mnie jest ok i już nic nie będę chyba kombinował. Może spróbuję na koniec zalać Clear Fixem aby je wyrównać. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 I właśnie o to chodziło! Ja nie ufam ClerFixowi. Nie boisz się, że ClerFix się nie wypoziomuje i na przykład wokół ram okien zrobią Ci się wałki, które w efekcie zrobią z okien wklęsłe soczewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Września 2016 Autor Share Napisano 21 Września 2016 Może tak być, ale spróbuję na jednym i zobaczę jak wyjdzie. Teraz przerwa w pracach ponieważ jadę w delegację do Poznania i wracam w poniedziałek :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 Ja na takie okazje mam warsztat podróżny Np matki do części mojego BMW R12 w 80% powstały w podróży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Września 2016 Autor Share Napisano 21 Września 2016 Nie no ja to nie dam rady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 [...]Teraz przerwa w pracach ponieważ jadę w delegację do Poznania i wracam w poniedziałek :(. To wpadniesz w weekend na konkurs może ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Września 2016 Autor Share Napisano 21 Września 2016 Będę na targach pod Poznaniem od 9 do 17, więc pewnie nie dam rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 Rozumiem - będzie inna okazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 No... Fajnie by było umówić się na jakąś "ustawkę". Może wybralibyśmy jakiś festiwal w przyszłym roku, żeby była okazja zobaczyć te mikro cudeńka na żywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi