Lulek Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 Witam ! Dopiero zaczynam przygode z modelarstwem i patrzac w przod po przeczytaniu roznych tematow na innych forach stwierdzilem ze nie warto pchac sie dalej w emalie revella skoro kiedys i tak dorobie sie aerografu dlatego chce juz teraz przejsc na farby akrylowe vallejo i stad moje pytanie bo chce zamowic nowy model z tym ze mniejsza polowe farb juz mam z revella a reszte chce dokupic vallejo i czy model malujac na przemian akrylem i emalia wyjdzie normalnie ? Czy beda jakies zauwazlne roznice ? Nie jestem pewny czy to dobry pomysl dlatego licze na Wasza pomoc. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapitan Bomba Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 Witam ! Dopiero zaczynam przygode z modelarstwem i patrzac w przod po przeczytaniu roznych tematow na innych forach stwierdzilem ze nie warto pchac sie dalej w emalie revella skoro kiedys i tak dorobie sie aerografu dlatego chce juz teraz przejsc na farby akrylowe vallejo i stad moje pytanie bo chce zamowic nowy model z tym ze mniejsza polowe farb juz mam z revella a reszte chce dokupic vallejo i czy model malujac na przemian akrylem i emalia wyjdzie normalnie ? Czy beda jakies zauwazlne roznice ? Nie jestem pewny czy to dobry pomysl dlatego licze na Wasza pomoc. Pozdrawiam Co to za bełkot ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacy Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Kupuj farby Tamiya i Gunze. Zaoszczędzisz sobie nerwów i pytań o pomoc na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 milczący, Lulek nie ma jeszcze aerografu i chce malować pędzlem. Gunze i Tamiya to zły pomysł w takim przypadku. Lulek - Vallejo są świetne do pędzla, ale do aerografu już nie bardzo. Musisz zdecydować, czy chcesz farby do areo, czy do pędzla. Do aero świetne są Gunze i Tamiya. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacy Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Mea culpa Nie doczytałem w szczegółach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Wydaje mi się, że zamiast myśleć o kupnie aerografu i pod tym kątem dobierać farby, to jednak lepiej skupić się na kupnie tego aerografu. A potem do niego dobierać sobie farby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapitan1 Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Witam ! Dopiero zaczynam przygode z modelarstwem i patrzac w przod po przeczytaniu roznych tematow na innych forach stwierdzilem ze nie warto pchac sie dalej w emalie revella skoro kiedys i tak dorobie sie aerografu dlatego chce juz teraz przejsc na farby akrylowe vallejo i stad moje pytanie bo chce zamowic nowy model z tym ze mniejsza polowe farb juz mam z revella a reszte chce dokupic vallejo i czy model malujac na przemian akrylem i emalia wyjdzie normalnie ? Czy beda jakies zauwazlne roznice ? Nie jestem pewny czy to dobry pomysl dlatego licze na Wasza pomoc. Pozdrawiam Co to za bełkot ? Ty lepiej nie krytykój innych, popatrz na te swoje ,,motta", które ewidentnie świadczą o twoim poziomie inteligencji. Wracając do tematu, akryle Vallejo podobno nadają się jedynie do detali, na dużych powierzchniach wysiadają. Emalie Revella całkiem niezłe, sam malowałem nimi trochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapitan Bomba Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Ty lepiej nie krytykój innych, A ty nie używaj słów, których nie potrafisz nawet poprawnie napisać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapitan1 Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Ty lepiej nie krytykój innych, A ty nie używaj słów, których nie potrafisz nawet poprawnie napisać. Z komórki pisałem, a wiadomo jak z tym jest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 ...czy model malujac na przemian akrylem i emalia wyjdzie normalnie ? ... Tyle wypowiedzi, a jeszcze nikt nie odpowiedział autorowi pytania. Tak, możesz naprzemiennie malować emaliami Revella i akrylami wodorozcieńczalnymi. Nic się nie stanie. Ale pamiętaj, to mają być akryle wodorozcieńczalne. Bo np. Gunze typu "C" to też farba akrylowa - ale tzw. celulozowa i jej nie można dawać na olejną. A jeśli już byś musiał to między nie trzeba dać przekładkę z sidoluxu. Do akryli wodorozcieńczalnych (tych co ja znam) należą m.in.: Vallejo, Pactra, Italeri, Revell, ModelMaster, Humbrol, Bilmodel. Przy czym każda z tych firm poza Pactrą i Vallejo robi również farby olejne lub celulozowe (Bilmodel), więc musisz patrzeć co kupujesz. Kolega Solo radził Ci kupić aero, więc ja proponuję na początek kupować Pactry - szybciej odłożysz na aero, a Pactry przydadzą Ci się potem do drobiazgów malowanych pędzlem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lulek Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 Wielkie dzieki wszystkim za pomoc...a co do mniej pomocnych bez komenrarza.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedzelek Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 czy model malujac na przemian akrylem i emalia wyjdzie normalnie ? Jeśli farba dobrze wyschnie będzie normalnie. Dobrze jest mieć jednego rodzaju. Akryle lub emaile. Myślisz przyszłościowo to najlepiej same akryle. Do aerografu vallejo "AIR MODEL" nadają się bezpośrednio do lania aerografu. Panowie "Kapitanowie" takie sprzeczki do niczego dobrego nie prowadzą. Ostatnio straciliśmy kilku użytkowników tego forum przez głupie rozmowy. Dzielcie się tym co jest najcenniejsze na tym forum. Czyli wiedzą modelarską i swoimi pracami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek-Krowa Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 czy model malujac na przemian akrylem i emalia wyjdzie normalnie ? Jeśli farba dobrze wyschnie będzie normalnie. Dobrze jest mieć jednego rodzaju. Akryle lub emaile. Myślisz przyszłościowo to najlepiej same akryle. Do aerografu vallejo "AIR MODEL" nadają się bezpośrednio do lania aerografu. Panowie "Kapitanowie" takie sprzeczki do niczego dobrego nie prowadzą. Ostatnio straciliśmy kilku użytkowników tego forum przez głupie rozmowy. Dzielcie się tym co jest najcenniejsze na tym forum. Czyli wiedzą modelarską i swoimi pracami. A przyglądałem się temu wątkowi i byłem ciekaw czy w końcu ktoś napisze ,,Stop sprzeczek i modele kleić'' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts