Skocz do zawartości

F-35B Lightning II, 1/48 Kitty Hawk

PabloA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w nowym warsztacie,

Postanowiłem trochę zmienić skalę i powalczyć z F-35B od Kitty Hawka. Coś już zacząłem dłubać rok temu jednak brakło chęci i model ponownie trafił do pudła. Posiadam wersję 2.0 tego wydania, czyli z dodatkowym uzbrojeniem. Model chcę zrobić maksymalnie pootwierany, choć jest kłopot aby znaleźć dokładne zdjęcia komór uzbrojenia i podwozia aby je jakoś zwaloryzować.

Na pierwszy ogień poszedł kokpit, do którego użyłem zestawu blaszek od Edka.

e372c7c9fe3431c2.jpg

ce8f99a8fbc6b3f5.jpg

bc06f7645f6d9dfe.jpg

Teraz czeka mnie trochę roboty z wykonaniem kanałów dolotowych, wentylatora Lift Fan oraz silnika. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze spasowane i ładnie się wpasuje w kadłub.

Pozdrawiam

Spasowanie nie jest idealne. Przynajmniej w w wersji C, ktòrą posiadam trzeba trochę się napracować. Ale samolot zacny i z chęcią popatrzę.

W pełni się z Tobą zgadzam dlatego pozbyłem się w wersji C Górna część kadłuba była tak skręcona że nie dało się tego złożyć przy pomocy taśmy Tu również występuje ten problem jednak nie aż w takim stopniu.

Powodzenia a kabina otwarta czy zamknięta ??

Kabina będzie otwarta.

Rzadkość na forum Co jakiś czas nachodzi mnie ochota, żeby go kupić, ale opinie o składalności odstraszają. Masz jakiś pomysł na malowanie Have Glass?

Konkretnego pomysłu jeszcze nie mam, coś już tam powoli czytam ale zajmę się tym jak uda mi się to wszystko poskładać do kupy Kolorem bazowym dla F-35 jest chyba FS 36170, póki co chyba nikt oprócz Hataki go nie robi a do tych farb raczej mnie nie ciągnie ;) ważną rzeczą będzie dobór odpowiedniego lakieru bo te powłoki mają charakterystyczny połysk. Co z tego wyjdzie to czas pokaże

Model to sobie wybrałeś znakomity, bo B to chyba najfajniejsza wersja tego myśliwca.

Szkoda że targnąłeś się na te blaszki Edka, bo nie wyglądają one dobrze. Akurat kabina w tym F-35 KH jest całkiem przyjemna i można ją pomalować ręcznie, efekt byłby raczej lepszy.

Warto było też troszkę ją poprzecierać, zróżnicować, bo tak to wygląda odrobinę mdło, jak na mój gust.

Witam

Co do blaszek to może faktycznie są płaskie jednak wątpię czy udało by mi się pomalować od ręki te wszystkie detale, blaszki te dość wiernie oddają wszystkie detale wnętrza więc za cenę "płaskości" jednak się na nie zdecydowałem ;)

Jeśli chodzi o jakieś dodatkowe efekty wewnątrz kokpitu to byłbym tu jednak powściągliwy bo patrząc na zdjęcia oryginału to jest tam dość sterylnie w tej kwestii, być może jeszcze coś poprawię jednak jakichś znacznych efektów nie będę robił

Tymczasem udało się wpakować wszystkie bebechy w obie połówki kadłuba miałem dość duże obawy co do tego jednak nie było tak źle i gdyby nie to, że niektóre części są lekko skręcone to było by to całkiem miłe. Jedynie brakło ok 1mm na łączeniu kanałów dolotowych z kadłubem więc trzeba będzie użyć trochę szpachli. Otwór wentylatora oraz dodatkowy wlot powietrza niemal idealnie zgrały się tunelem i wentylatorem. Przy składaniu obu połówek kadłuba bardzo pomocne są wypustki na dolnej i górnej części silnika, które pozwalają dobrze spasować ze sobą obie części i za to rozwiązanie należy się pochwała producentowi

cbe84e4341df578b.jpg

93cec91a0a9b67e2.jpg

1978aca9efc39153.jpg

4a55c7afe99f5d7d.jpg

e42342e61b91cf2b.jpg

c3878a2eafc709c8.jpg

Pozdrawiam ;)

Czy komory uzbrojenia zostawiasz takie gołe?

Weź pod uwagę że KH po prostu zignorował mnóstwo rupieci jakie powinny tam być i aż prosi się o jakąkolwiek waloryzację.

Nie mówię żeby robić nie wiem co, ale choćby okablowanie warto położyć.

F35+weapon+bay.jpg

Teraz jest naturalnie za późno, ale warto wiedzieć że Kasl Hobby robi niezgorsze żywiczne komory do tego modelu:

K48051-2.jpg?1416866158

Nie, oczywiście wnęki nie zostaną takie gołe ;) zajmę się nimi trochę później. Nie wiedziałem, że ktoś wypuścił taką żywicę, ale nawet ta fotka dużo mi pomoże bo dokładnie widać gdzie jaki kabel biegnie. Dzięki ;)