ministersan Napisano 22 Października 2016 Autor Share Napisano 22 Października 2016 Kwestia malowania Są takie rysunki jak i takie http://www.precision-panzer.moonfruit.com/communities/9/004/006/621/409/images/4604542163.jpg Który jest własciwy? Jakie kamo powino być pod białym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Tutaj masz foty z epoki - 100% pewności przy konstruowaniu twojego modelu. http://www.precision-panzer.moonfruit.com/#/king-tiger-anneliese/4581398746 Widać na zdjęciach między innymi układ liny holowniczej na boku kadłuba oraz że białym kolorem pokryto ogniwa zapasowe na wieży. Z tego co zaobserwowałem na twojej wieży "Porshe" masz niepełny zawias wklejony. Chodzi mi o tę klapkę zaraz za kopułą dowódcy. Jak porównasz zdjęcia będziesz wiedział o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 22 Października 2016 Autor Share Napisano 22 Października 2016 Tak, zawias wyłamał się i zginął. Ale łatwo to uzupełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Na włazie ładowniczego od strony przodu wieży widać jak ładnie wyrywasz detale z ramek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 22 Października 2016 Autor Share Napisano 22 Października 2016 To akurat nie od wyrwania, ale fakt, że też o czegoś czego nie powinno się robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 28 Października 2016 Share Napisano 28 Października 2016 W temacie gąsienic polecam produkt rosyjskiego MASTERCLUB-a. Metalowe, ciężkie ogniwa w naturalny sposób układające się na kołach. Odlew - perfekcyjny. Dużo lepszy niż Friule. Montowane swożniami jak prawdziwe. Montaż to klocki Lego. Dwie taśmy w dwie godziny to standard. Zero konieczności rozwiercania. Używam ich do różnych współczesnych rosyjskich pojazdów. Jeden tylko mankament - cena! Ale warto! Ja kupuję w Jadarze lub Exito. https://exito.sklep.pl/pl/p/MASTERCLUB-MTL35006-135-Pz.Kpfw.VI-Tiger-Early-workable-metal-tracks/21762 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 28 Października 2016 Share Napisano 28 Października 2016 Drago, ja rozumiem, że jest rano ale dlaczego polecasz gąsienice z Tygrysa I do Tygrysa II? Poza tym Master Club nie robi do Tygrysa II. Fajnie co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 28 Października 2016 Share Napisano 28 Października 2016 Starość nie radość. Fakt! Jak pisałem - siedzę w ruskościach i to współczesnych. Uczymy się całe życie! Nie zmienia to jednak faktu, że moja opinia o Masterclub-ach jest taka, a nie inna. Przewaliłem ich już sporo (T-55, T-62, T-64, T-72, T-90, Szyłka, BWP-1) i są rewelacyjne. Stale powiększają ofertę zatem pewnie i do tych Tygrysów będą niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 28 Października 2016 Share Napisano 28 Października 2016 Ja ostatnio kupiłem kilka kompletów MasterClubów i faktycznie są świetne. Nie są tanie ale świetne. Może i czasem zrobią do KT bo przydałyby się na rynku w obecnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 28 Października 2016 Share Napisano 28 Października 2016 A tak do znawców tematu. Ten Tygrys z wieżą Henschla? Jak go umiejscowić w czasie? Początek, środek produkcji? Raczej nie koniec, bo z tego co mi wiadomo już wówczas nie stosowano zimmeritu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 I jeszcze jedne pytanie do "tygrysologów". Czy wozy z wieżą porsche były produkowane bez zimmeritu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Co do Henschla od jesieni 1944 już nie kładziono na nie zimmeritu, a na Porschaku na wszystkich ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Zatem co to za wynalazek chyba w Bovington (300)? Wieża Porsche a bez zimmeritu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 W muzeum był zapewne restaurowany więc go zdjęli. Widać po kamuflażu jaki elegancki i czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Nie. Już ustaliłem. Jest to zdobyty przez Brytyjczyków w 1945 roku drugi prototyp tzw V2. Na zdjęciach z 1945 roku też jest bez zimmeritu. Jego fotki z roku 1945 sąmiędzy innymi tutaj: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=165449&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Kamuflażu też nie miał ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Ten Tygrys z wieżą Henschla? Jak go umiejscowić w czasie? Początek, środek produkcji? Raczej nie koniec, bo z tego co mi wiadomo już wówczas nie stosowano zimmeritu? Tak najprościej to środkowa (MID) produkcja.Modernizowano te wozy prawie do końca wojny - marzec 1945. Jeśli chodzi o Tygrysy II to pierwszy bez pasty "zimmerit" zszedł z taśmy Tiger II - Fgst.Nr.280243 w dniu 11-09-1944. Ostatni z wieżą Porsche to Fgst.280047 następny wóz Fgst.280048 jest z wieżą Serii-Turm obydwa produkcja czerwiec 1944 roku. Czy wozy z wieżą porsche były produkowane bez zimmeritu? Pierwszy prototyp V1 wyprodukowany w listopadzie 1943 bez zimmeritu. Ten w Bovington to prototyp V2 wyprodukowany w grudniu 1943 tak jak i V3. Pojazd V2 zdobyty w Haustenbeck na poligonie w Senne. V1 i V2 napewno nie miały "zimmeritu", a V3 prawdopodobnie też bez. Kamuflażu też nie miał ;) Kamuflaż posiadał RAL 7028 Dunkelgelb zgodnie z instrukcją Heeres Mitelungen nr 181 and 322 z 18 lutego 1943 roku. Kamo w muzeum to fikcja. Jak narazie nigdy nie czytałem - o zdejmowanu pasty "zimmerit" w jakimkolwiek muzeum. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Mała zmiana koncepcji. Henschel będzie w zimowym ubranku. Wieża w trakcie prac - część efektów zostanie stłumiona, część jeszcze nie ukształtowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Ten Tygrys z wieżą Henschla? Jak go umiejscowić w czasie? Początek, środek produkcji? Raczej nie koniec, bo z tego co mi wiadomo już wówczas nie stosowano zimmeritu? Tak najprościej to środkowa (MID) produkcja...... ... ... Krzysztof Krzysztof powala mnie twoja wiedza. Aż chce się zadać kilka pytań ;] Co do zimowego malowania. Coś ta góra mi nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Do tego malowania instrukcja sugeruje Mr Hobby C041, C054 oraz jakiś 430 bez literki - po nazwie ja znalazłem C079 lub H403. Czy to są prawidłowe kolorki? Czy może ktoś podać wersje H farbek C lub odpowiedniki Tamiya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 W moim wątku z Tygrysem wykonałem to malowanie wg. swojego wyczucia, znacznie jaśniejsze niż na foto. Klasyczne trójkolorowe camo to piaskowy lub dunkelgelb, oliwkowy i brązowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 8 Listopada 2016 Autor Share Napisano 8 Listopada 2016 Pierwsze próby w zyciu malowania aero z ręki. Trzeba poprawić odkurz, choć na żywo nie jest tak widoczny. Poza tym jeszcze trochę poprawek. Niestety w dwóch miejscach zawieruszył się włosek, ale już usunięty i poprawione. Najpierw chciałem kamo jednolite piaskowe , ale postanowiłem, że pomimo, że to pierwsze Tygryski to spróbuję bardziej ambitnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 8 Listopada 2016 Autor Share Napisano 8 Listopada 2016 rozcienczyłem około 2-2,5:1, ale walczyłem z cisnieniem. Powoli idę do prozdu , poprawię i zrobię fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Fajnie wygląda to malowanie , ja z tym odkurzem mam mega problem. Myślę ze to jest kwestia "treningu" Podgląda i życzę powodzianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 10 Listopada 2016 Share Napisano 10 Listopada 2016 Przepraszam, że wcinam się w Twój temat, ale mam prośbę do kolegów specjalistów w tym temacie. Na moim warsztacie oczekują dwa identyczne pojazdy. Powolutku dobiega końca praca koncepcyjna. Szukam przykładu malowania "Porscha" całkowicie pozbawionego bocznych i przednich błotników (takie podobają mi się najbardziej). W wypadku "Henschla" to nie problem, a tu każdy coś tam jednak ma. Dziękuję za każdą pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi