Andrzej Godlewski Napisano 25 Października 2016 Share Napisano 25 Października 2016 Ten samochód jest jakby kwintesencją tamtej epoki , wszak nie na darmo wybrano go samochodem 100lecia . Ford T już za swojego żywota stał się legendą ,taką trochę wyśmiewaną , ale niezawodną i dajacą sobie dobrze radę w terenie .ba nawet przed wojną pytano się czy pan jest kierowcą czy prowadzi Forda Dlatego też to właśnie najwięcej Fordów zabudowano jako ambulanse . W pudełku mamy dwie trzy ramki w tym jedną ze szkiełkami i kalkomanie , sam model choć nie wolny od wad to jednak takich które można w szybko usunąć bądź dorobić brakujące detale . Oczywiście na bazie tego modelu będę chciał wykonać jego parę wersji . Puki co łatam jamki po wypychaczach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Października 2016 Share Napisano 25 Października 2016 Takiego pojazdu to ja sobie na forum nie przypominam. Tym bardziej będę podglądał twoje zmagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 25 Października 2016 Share Napisano 25 Października 2016 Ciekawy. Bimber w czasach prohibicji podobnymi także wożono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 26 Października 2016 Autor Share Napisano 26 Października 2016 Bimber pewnie też , po zrobieniu konwersji na Forda TT można taką dioramkę wykonać z akcji przeciwprohibicznej Albo znajdzie się na dioramie z jakimś szmatopłatem lub zagospodaruje go na dioramie viewtopic.php?f=90&t=47562 . Na razie trzeba go sklecić i im bardziej się mu przyglądam tym więcej widzę drobiazgów do poprawienia . No cóż nie ma idealnych modeli trzeba zawsze coś dodać ,a miało nie być dziubania od podstaw . W sumie i tak planuje konwersje więc tego zapewne zrobię tak jak jest ewentualnie dodam to co zdecydowanie być musi ,hamulce z cięgłami ,wyjścia na świece z brzęczyka , czy chociażby poprawie ogumienie itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Października 2016 Share Napisano 26 Października 2016 Z reguły tak jest na początku. Planuję się bez dużych przeróbek, a potem to to się poprawi to tamto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 26 Października 2016 Autor Share Napisano 26 Października 2016 Krzysiek chodzi głównie o to, że trzeba dorobić to co powinno być i jest zasadniczym elementem a czego firma nie zrobiła . Ale specjalnie pomstować nie będę i tak model stanowi dla mnie bazę do konwersji np. samochodu dowództwa lub pick-up ,półciężarówka ,drezyna torowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 3 Listopada 2016 Autor Share Napisano 3 Listopada 2016 W miarę trochę do przodu , pasowałem budę trupiarki do podwozia , wykonałem w drugim Fordzie karoserie do wozu sztabowego . Zarówno trupiarka jak i sztabówka były używane i u nas w wojnie 1920 roku jaki i długo po niej ,więc zapewne zostanie powielony ,przyda się do paru dioram . Przymierzam się też do wykonania wersji pustynno-zwiadowczej Ale najpierw to co udało się dokonać po paru wieczorach szlifowani i modelowania to głównie tyczy się wersji sztabowej . No i zapachniało egzotyką ,Mezopotamia 1917 rok A teraz wracamy do frontu zachodniego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Możesz zdradzić sekret wyginania polistyrenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 3 Listopada 2016 Autor Share Napisano 3 Listopada 2016 Kopyto drewniane , obrys wycięty w kawałku sklejki ,gorące powietrze z opalarki na kawałek plastiku wypychamy i gotowe . Jak by to było mało to mogę wrzucić jak to wygląda ,bo będę robił jeszcze wytłoczki pod siedzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Jak by to było mało to mogę wrzucić jak to wygląda ,bo będę robił jeszcze wytłoczki pod siedzenia . Prosiemy, jeśli łaska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Jasna sprawa. Nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 10 Listopada 2016 Autor Share Napisano 10 Listopada 2016 Witam ,co to był za warsztat jak by nie pokazywać co i jak ,a tylko gotowy model . Wiadomo przy takich budowach dość mocno waloryzujących trzeba posłużyć się trochę innymi technikami . I tak jak pisałem formowanie plastiku sprowdza się do podgrzania do granicy plastyczności i wytłoczeniu . Jest to technika stara w zasadzie dobrze znana , i mająca sporo odmian . Najpierw przygotowałem odpowiednie kopytko drewniane ,jest ono wymiarowo pomniejszone o grubość ścianki . Wiadomo interesuje nas wymiar zewnętrzy a kopytko musi być w środku . Podgrzewamy ,tu użyta została opalarka , podgrzewałem do momentu aż płytka plastikowa nieco obwisła do środka formy negatywowej . A potem w czuciem ale zdecydowanie sruuuu i stempel do środka . Odczekałem chwilkę aż ostygnie i wyciągnąłem oba elementy i rozdzieliłem wytłoczkę do dalszej obróbki . Po szlifowaniu doklejaniu drobiazgu mamy coś takiego Oraz zdjęcie familijne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Listopada 2016 Share Napisano 10 Listopada 2016 To trza to było do silikonu i żywicę z tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 10 Listopada 2016 Autor Share Napisano 10 Listopada 2016 I tak się stanie ,tym bardziej że jest jeszcze parę konwersji do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 18 Listopada 2016 Autor Share Napisano 18 Listopada 2016 Przebieg dalszych prac to w zasadzie poprawianie tego co fabryka spaprała . Nie jest tego dużo , model w zasadzie jest prosty w budowie i te parę detali zapewne doda mu uroku . Poprawiłem wiec kolumnę kierownicy ,bo proponowany patyczek i to coś na jego końcu na pewno nie jest od Forda . Uzupełniłem też brakujące detale ,w tym podciągi pod łączniki błotników , poprawiłem kształt płaskowników reakcyjnych oraz dodałem bębny hamulcowe . Oraz wykonałem niezbędne przeróbki jednostki napędowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Do tych silników to jeszcze będziesz coś dorabiał, bo tak ich chyba nie zostawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 18 Listopada 2016 Autor Share Napisano 18 Listopada 2016 Tryb pracy przy takim budowaniu niemalże od podstaw jest taki, iż buduję najpierw prawidłową bryłę przedmiotu a po obrobieniu dodaje detale . Ten po prawej to firmowy i niestety spie... dokładnie , a miało być tak pięknie . Wszystko musi iść po kolei i przyjdzie czas na detalowanie a zawsze to jest najbardziej upierdliwe , ale wynagradza to efekt końcowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 2 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2016 Trochę pobawiłem się w tapicerką ,ot taki fajny klimacik pojazdów z tamtych lat . Jeszcze trochę detali ,takich jak skrzynka akumulatorowa , cięgła hamulca ,dach i pozostało dokończyć silnik . No i chyba pójdzie karoseria w gumę aby można było porobić dalsze konwersje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Grudnia 2016 Share Napisano 2 Grudnia 2016 Andrzej, zrobiłbyś lepsze fotki, bo słabo trochę ten bajer widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 2 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2016 Też bym chciał aby wychodziły lepsze ,ale aparat mi kuca a na drugi zbieram fundusze . Jak już wszystko będzie to postaram się coś jeszcze z niego wykrzesać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 18 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2017 Przy okazji powstają też inne wersje tego pojazdu będące na wyposażeniu ANZAC oraz brytyjskiego korpusu w Palestynie . Oraz wersja dla ANZAC jako wóz zwiadowczy wyposażony w dwa karabiny maszynowe typu Levis. Wersja dla ANZAC zapowiedział już w swojej ofercie ICM i to zarówno w 1:35 jak i 1:24 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Lutego 2017 Autor Share Napisano 16 Lutego 2017 ,,Tin Lizzie " ciąg dalszy , w miarę jak czas pozwala coś na taśmie produkcyjnej się podłubie . Teraz głównie odlewanie i pasowanie elementów ,oraz poprawki detali , itp aby to wszystko co się wytworzyło po odlewaniu chciało do siebie pasować . Poskładane roboczo, na razie wersja sztabowa ,oraz Pic-up . Na początek silnik wykonany na nowo bo ten zestawowy jakoś mało mi fordowski przypominał ,szczególnie skrzynia biegów . Po wykonaniu dachu i podpór czas na spasowanie i na poprawki. Oraz ze skrzynką na warzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Ładnie, ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Dosiadam się z ciekawością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 O ja nie mogę z tymi doróbkami/przeróbkami pierwsza klasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi