Jump to content

Tribal - problem.

dzidas71
 Share

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie sklejania, a właściwie już malowania HMS Zulu Trumpetera 1:350. Wyczytałem, że jadno z podwójnych dział powinno byc 102 milimetrowe zamiast 120mm po remoncie w 1938 r. Praktycznie taka zmiana nastąpiła na wszystkich chyba Tribalach. Oczywiście producent to przeoczył we wszystkich zestawach Tribali. Gdzie szukać tkiej wierzy? Lufy są dostępne. W korwetach Mirage są 102-ki ale pojedyńcze. Przecież nie kupię krążownika dla jednej wierzy. Może ktoś ma odstąpić ?

Wieża czy też stanowisko z maską jest w zestawie do "Hurona".

Te 102-ki były wymieniane na Tribalach na przełomie 1940/41 więc jak któryś poszedł na dno wcześniej to w oryginalnej konfiguracji np. HMS "Gurkha" i nie wiem czy "Mashona" też się nie załapała....

Podeślij mi na priva adres to pomogę z tą 102-ką.

Żeby zrobić porządnego "Tribala" na bazie Trumpka to trzeba coś więcej niż wymianę wieży.....niestety.

Obniżenie nadbudówki, przerobienie kominów, wymiana łodzi, zresztą główne wieże też ledwo przypominają oryginały.

Plus oczywiście podniesienie dziobówki..... trochę tego jest.

Nie pamiętam czy "Zulu" nie miał też innych plot-ek po bokach nadbudówki.

Podniesienie dziobówki, i kilka drobnych zmian za pomocą fototraionek White Ensign Models już zrobione. Poprawa radarów , pom-Pom-a, wymiana wszystkich luf i działek przeciwlotniczych i trochę drobnicy jak radary itp. Niestety nieodpowiednia wieża na pozycji X jest najbardziej widoczną wadą Trumpetera wg mnie.

Żeby zrobić porządnego "Tribala" na bazie Trumpka to trzeba coś więcej niż wymianę wieży.....niestety.

Obniżenie nadbudówki, przerobienie kominów, wymiana łodzi, zresztą główne wieże też ledwo przypominają oryginały.

Plus oczywiście podniesienie dziobówki..... trochę tego jest.

Nie pamiętam czy "Zulu" nie miał też innych plot-ek po bokach nadbudówki.

Przestań, bo mi smaka robisz, jeszcze kupię kolejny model do szafy