SławekK Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Jakoś cicho na forum, to dorzucę kolejny swój model - znów Revell, tym razem późny Hummel: Generalnie model bardzo fajny, składalność dobra - jak to Revell . Przed malowaniem wyglądał tak: Najwięcej pracy włożyłem w przedział bojowy: To dziwne z drutu, to uchwyt mocujący działo w pozycji marszowej... często pomijany, nawet w '35... a ja się uwziąłem . Dodałem jeszcze m.in. butle na przedniej płycie przedziału - gdzieś widziałem coś takiego na zdjęciach oryginałów. Oprócz własnej twórczości były blachy Parta i lufa z RB. Po pomalowaniu model tak się prezentuje: Teren tradycyjnie robiłem sam. Figurki z zestawu Ceasar Miniatures - niemieccy pancerniacy - trochę ponadwymiarowi, ale generalnie mi się podobają, z zestawu zostało mi ich wolnych może czterech . Skrzynki żywiczne. Sam dorabiałem też pociski i łuski: Zdjęcia z dwóch różnych sesji, są więc różnych rozmiarów i jakości . Model zrobiłem w roku 2013... ma więc już swoje lata... jak na model . Widziałem model tego Hummel'a z tą samą załogą, ale na większej podstawce... fajnie zrobiony, ale miał modyfikacje (łopatę na burcie i coś tam jeszcze), które wprawdzie były stosowane w Hummel'ach... tyle że wczesnych . Pocieszam się, więc że mój jest bliższy prawdzie historycznej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Podoba mi się. Ciekawa maszyna i ponoć chwalona . Sam kupiłem okazyjnie Esci to pewno namęczę się jeszcze bardziej ;) Part będzie obowiązkiem ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Ostatnio dużo modeli w skali 1/72. Ładnie zrobiony. A te pociski na pojeździe nie powinny mieć łusek w kolorze mosiądzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Pięknie Te maleństwa na podstawkach, a jeszcze z figurkami i klamotami dostają życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Pociski w Hummelu były niescalone, lub inaczej osobno ładowane. Ładunki dokładne były osobno, zatem same pociski nie miały łusek. Były magazynowanie osobno w szafie po prawej stronie pojazdu. Model ESCI bym sobie odpuścił... szkoda życia na taki model, jak jest świetny zamiennik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 SławekK - model się podoba i to bardzo bazylms - mnie np to cieszy. Ucieszyłby mnie nawet oddzielny dział dla tej skali ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Model bardzo mi się podoba . Figurki malarsko też bardzo ładne, mam tylko do nich jedno "ale'". Skoro to załoga hummela, to nie powinni być w szarozielonych mndurach altylerzystów, z różowymi a nie czerwonymi obwódkami pagonów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Z tymi pociskami to miałem przez chwilę taką myśl, ale wydawało mi się że ładunki miotajace w łuskach jako osobny element nie występowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Pociski w tej haubicy były na pewno rozdzielone, to sprawdzałem przeliczając ich długość. Co do mundurów, to specjalistą nie jestem, ale Hummel jest z 1. DPac Wehrmachtu, nie wiem czy w ramach dywizji pancernej żołnierze nosili różne oznaczenia? Założyłem, że skoro dywizja jest pancerna, to jej żołnierze noszą znaki jednostek pancernych... ale może założenie jest błędne? Można na ten temat zawsze podyskutować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Śliczna fotografia pocisków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Model ESCI bym sobie odpuścił... szkoda życia na taki model, jak jest świetny zamiennik Nie byłbym sobą gdybym nie podjął wyzwania. jestem modelarzem od modeli beznadziejnych i dziwnych przynajmniej jak coś skopię to nie żal Miałem zacząć Sturer Emila ale może.....tylko blaszkę muszę zakupic bo bez niej szkoda nawet próbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Zdjęcie rozwiewa wątpliwości - dzięki . Italka/ESCI to nie wyzwanie... tylko walka z wiatrakami... Ja czuję się już na to za stary, dlatego... nigdy więcej . Jest tyle fajnych modeli w '72... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Nie ma za co. Szkoda że działo nie jest osadzone na podwoziu... no ale to wciąż to samo działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Zdjęcie rozwiewa wątpliwości - dzięki .Italka/ESCI to nie wyzwanie... tylko walka z wiatrakami... Ja czuję się już na to za stary, dlatego... nigdy więcej . Jest tyle fajnych modeli w '72... Obejrzałem dziś wypraski.....prawie się rozpłakałem faktycznie walka z wiatrakami. Nawet na wrak się nie nadaje....no może na wrak mógłby być.... Trzeba na aledrogo wystawić ,może jakiś malolat weźmie albo koneser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Dobry wrak jest trudniej zrobić niż sprawny wóz... mi się jeszcze nie udało . Ostatnie lata do dobry czas dla '72, modeli coraz więcej, przez co i konkurencja większa, ale jest w czym wybierać. Typowe wozy robi nawet kilka firm... A i coś oryginalnego można znaleźć. Generalnie jest w czym wybierać... nie ma co się męczyć z Italnką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Klasa . Budowa modelu mnie urzekła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zakurzony Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Poza tradycyjnymi słowami uznania za Twoje starania "konstrukcyjne", duży plus za malowanie. I kamuflaż, i zużycie bardzo w moim guście A co do Italeri - się jednak zdecydowałem zawalczyć. Model Dodge 3/4 ton, mimo wielu tradycyjnych dla Esci absurdów i błędów, jest na szczęście na tyle elastyczny przy odwzorowaniu, że walka jakkolwiek rokuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 31 Października 2016 Autor Share Napisano 31 Października 2016 Staram się "walczyć" z każdym modelem... z malowaniem idzie mi gorzej, ale wymieniłem aerograf, sprężarkę, a teraz przeszedłem na akryle... moim zdaniem jest lepiej . To jeszcze modele sprzed trzech lat... mam więc jeszcze co pokazywać . Ten Dodge na zdjęciach w sieci wygląda ok... ale Scout Car też wyglądał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Zdjęcie rozwiewa wątpliwości - dzięki .Italka/ESCI to nie wyzwanie... tylko walka z wiatrakami... Ja czuję się już na to za stary, dlatego... nigdy więcej . Jest tyle fajnych modeli w '72... Obejrzałem dziś wypraski.....prawie się rozpłakałem faktycznie walka z wiatrakami. Nawet na wrak się nie nadaje....no może na wrak mógłby być.... Trzeba na aledrogo wystawić ,może jakiś malolat weźmie albo koneser Przeświadczenie o tym, że ze słabego modelu można zrobić fajny wrak, jest tak samo błędne, jak to, że ze zgnitych śliwek zrobisz przepyszne powidła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 31 Października 2016 Autor Share Napisano 31 Października 2016 Tu chyba się zgadzamy - dobry wrak można zrobić tylko z dobrego modelu . No a jest to sztuka jeszcze większa niż "zwykły" model . No chyba ze się nie zrozumieliśmy Panzer4? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Doskonale się zrozumieliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 31 Października 2016 Autor Share Napisano 31 Października 2016 Jak ten Pz I F z Flyhowk? Leży u mnie na półce i nie wiem, czy się zabrać? W pudełku wygląda ekstra, ale jest ze składnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Napisałem tylko,że nadaje się na wrak , nie że byłby z niego świetny wrak. Kwestia interpretacji Akurat Italka wygladała by świetnie gdyby obrzucić ją piachem i zrobić jako skorodowany rozbity pojazd wyciagany spod ziemi przez wojennych archeologów.... Gdzieś w necie krąży tak scenka z Panterą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 31 Października 2016 Autor Share Napisano 31 Października 2016 Do tego wystarczy sam zarys modelu . Tu się zgodzę, że Italka wystarczy... no ale porządny wrak powinien mieć detale i zgodność z oryginałem... a u Italki jest z tym bardzo różnie . To stare model, które przez lata spełniały swoją rolę... niestety postęp je przegonił... i to o dwadzieścia lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Jak ten Pz I F z Flyhowk? Leży u mnie na półce i nie wiem, czy się zabrać?W pudełku wygląda ekstra, ale jest ze składnością? LEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi