Skocz do zawartości

LiM 6 M Smer 1/48

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

Mikołaj wspomniał Polskie Skrzydła - zajrzałem i tam, a jakże, jest 418, ale barwy tam podane to chyba jednak od czapy są: góra to FS13670 i FS34257, niebieski to FS35200 (tu także końcówka statecznika pionowego)

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No i nareszcie coś drgnęło,idziesz jak widzę prosto z pudła? Tyle pisania o kolorach a felgi kół pomalowałeś na zielono,na fotce trudno dopatrzeć mi się tego koloru.

Postanowiłem przymierzyć jak pasuje kabina oraz połówki kadłuba i dobrze że to zrobiłem.

Zapomniałem że przednia część wlotu powietrza wraz z kabiną są za szerokie i nie domyka się część z działkami. W poprzednim Smerze którego robiłem LiM 6 bis było to samo, ale jakoś mi to dziś umknęło. Musiałem tak jak w przypadku poprzedniego modelu zebrać trochę plastiku z dolnej części kabiny. Na szczęście będzie to niewidoczne po sklejeniu. Muszę jeszcze poprawić niektóre miejsca kolorem niebieskim.

DSC_0172.JPG

DSC_0173.JPG

DSC_0174.JPG

DSC_0176.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

A te otwory za działkami,nie fajnie było by je wyciąć?Chyba są to wyrzutniki łusek czy jakoś się zwą. Po spiłowaniu widzę że jakoś to pasuje do kupy,zresztą z 15-tką Trumpka też był problem.

Początki prac przy kabinie.

DSC_0196.JPG

Tablica z blaszki Edka dedykowanej do modelu Hobby Bossa jest o wiele za duża i trzeba było wszystko po docinać, aby dopasować zegary do Smera. Zresztą jakbym tego nie zrobił to za chiny by ona się nie zmieściła w kadłubie. W zestawie jest ładna kalka imitująca tablicę przyrządów ale niestety jest szara.

DSC_0202.JPG

Oczywiście fotel Pavli też nie pasował i trzeba było go podpiłować.

DSC_0198.JPG

Przecież to jest blaszka tylko, że dopasowana do plastikowej tablicy z zestawu, więc co tu mam jeszcze zrobić?. Tak jak pisałem w całości by się nie zmieściła. Obcięta została tylko po obrzeżach. Chyba sam bym lepszej nie zrobił jak fototrawiona. Zresztą fotki są słabe i tak może też tablica wygląda.

Przecież to jest blaszka tylko, że dopasowana do plastikowej tablicy z zestawu, więc co tu mam jeszcze zrobić?. Tak jak pisałem w całości by się nie zmieściła. Obcięta została tylko po obrzeżach. Chyba sam bym lepszej nie zrobił jak fototrawiona. Zresztą fotki są słabe i tak może też tablica wygląda.

Mógłbyś ta fototrawioną użyć jako swego rodzaju szablonu tylko otwory na zegary w nowej tablicy pomniejszyć np. o 0,1 mm. Trzeba się trochę z tym pobawić ale myślę że dasz radę. Szkoda by było żeby taki fajny samolot straszył trochę tablicą, no chyba że go zamykasz i nie będzie tego widać.

No jest to blaszka,z której przy tej skali można wyciągnąć dożo lepszy efekt,pomijając zrobienie takiej tablicy od podstaw,u mnie wyszło to tak viewtopic.php?f=86&t=55737 .To też blaszka,nie chodzi o to żeby wskazówki na zegarach się kręciły,i były podświetlane łącznie z kontrolkami,a jest to realne do wykonania,ale żeby była bardziej czytelna. Jutro wezmę się za swoją tablicę,zobaczę czy można.