Gość Napisano 4 Listopada 2016 Napisano 4 Listopada 2016 Mikołaj wspomniał Polskie Skrzydła - zajrzałem i tam, a jakże, jest 418, ale barwy tam podane to chyba jednak od czapy są: góra to FS13670 i FS34257, niebieski to FS35200 (tu także końcówka statecznika pionowego) Cytuj
kowal76 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Napisano 5 Listopada 2016 Malowanie drobnych części w toku. Kolor niebieski to mieszanka H 25 i H 45. created by picasa2html.com Cytuj
marekw111 Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 No i nareszcie coś drgnęło,idziesz jak widzę prosto z pudła? Tyle pisania o kolorach a felgi kół pomalowałeś na zielono,na fotce trudno dopatrzeć mi się tego koloru. Cytuj
kowal76 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Napisano 5 Listopada 2016 Można powiedzieć że prosto z pudła, a co do felg to były prawdopodobnie zielone. Cytuj
kowal76 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Napisano 5 Listopada 2016 Zabrałem się też już za kadłub. Nawierciłem między innymi otworki w miejscach gdzie będą lufy Mastera. created by picasa2html.com Cytuj
kowal76 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Napisano 5 Listopada 2016 Postanowiłem przymierzyć jak pasuje kabina oraz połówki kadłuba i dobrze że to zrobiłem. Zapomniałem że przednia część wlotu powietrza wraz z kabiną są za szerokie i nie domyka się część z działkami. W poprzednim Smerze którego robiłem LiM 6 bis było to samo, ale jakoś mi to dziś umknęło. Musiałem tak jak w przypadku poprzedniego modelu zebrać trochę plastiku z dolnej części kabiny. Na szczęście będzie to niewidoczne po sklejeniu. Muszę jeszcze poprawić niektóre miejsca kolorem niebieskim. created by picasa2html.com Cytuj
marekw111 Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 A te otwory za działkami,nie fajnie było by je wyciąć?Chyba są to wyrzutniki łusek czy jakoś się zwą. Po spiłowaniu widzę że jakoś to pasuje do kupy,zresztą z 15-tką Trumpka też był problem. Cytuj
kowal76 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Napisano 5 Listopada 2016 Po co wycinać ?. Są to wyloty łusek i po daniu czarnej farbki będzie ok. Cytuj
Tazman79 Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 A nie myslales zeby do kamuflazu wykorzystac farby Bilmodela? Np zielono oliwkowy nr 107 a ten zoltawy np nr111? Cytuj
kowal76 Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Dzięki za radę ale do aero używam wyłącznie Gunze i Tamki. Zresztą widzę, że ten 111 to to samo co ten mój Gunze Radome. Cytuj
Tazman79 Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze Bilmodele sa bardzo dobre i gotowe odrazu pod aero, zapach tylko troche intensywny Cytuj
kowal76 Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Tak jak pisałem pozostanę przy Gunze . Bardzo dobrze mi się tymi farbkami maluje i tyle. Farbki te mają jak dla mnie same zalety, więc po co mam je zmieniać na inne ?. Cytuj
kowal76 Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Dzisiejszy ranek spędziłem na szlifowaniu skrzydeł oraz statecznika, aby pozbyć się przesunięć i nierówności. Pomalowałem też wnętrze kadłuba. created by picasa2html.com Cytuj
marekw111 Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Czyli praktycznie złożysz go dzisiaj do kupy? Cytuj
kowal76 Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Raczej gdzieś za kilka tygodni. Cytuj
kowal76 Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Początki prac przy kabinie. created by picasa2html.com Tablica z blaszki Edka dedykowanej do modelu Hobby Bossa jest o wiele za duża i trzeba było wszystko po docinać, aby dopasować zegary do Smera. Zresztą jakbym tego nie zrobił to za chiny by ona się nie zmieściła w kadłubie. W zestawie jest ładna kalka imitująca tablicę przyrządów ale niestety jest szara. created by picasa2html.com Oczywiście fotel Pavli też nie pasował i trzeba było go podpiłować. created by picasa2html.com Cytuj
marekw111 Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 A tej tablicy lepiej się nie dało doskrobać? Może lepszy efekt był by robiąc ją od podstaw samemu,skoro ta oryginalna dedykowana jest do H.B Cytuj
kowal76 Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Przecież to jest blaszka tylko, że dopasowana do plastikowej tablicy z zestawu, więc co tu mam jeszcze zrobić?. Tak jak pisałem w całości by się nie zmieściła. Obcięta została tylko po obrzeżach. Chyba sam bym lepszej nie zrobił jak fototrawiona. Zresztą fotki są słabe i tak może też tablica wygląda. Cytuj
rymulus Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Przecież to jest blaszka tylko, że dopasowana do plastikowej tablicy z zestawu, więc co tu mam jeszcze zrobić?. Tak jak pisałem w całości by się nie zmieściła. Obcięta została tylko po obrzeżach. Chyba sam bym lepszej nie zrobił jak fototrawiona. Zresztą fotki są słabe i tak może też tablica wygląda. Mógłbyś ta fototrawioną użyć jako swego rodzaju szablonu tylko otwory na zegary w nowej tablicy pomniejszyć np. o 0,1 mm. Trzeba się trochę z tym pobawić ale myślę że dasz radę. Szkoda by było żeby taki fajny samolot straszył trochę tablicą, no chyba że go zamykasz i nie będzie tego widać. Cytuj
em Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Sztuczny horyzont w kolorach niebiesko-brazowym / niebo-powierchownost Cytuj
marekw111 Napisano 7 Listopada 2016 Napisano 7 Listopada 2016 No jest to blaszka,z której przy tej skali można wyciągnąć dożo lepszy efekt,pomijając zrobienie takiej tablicy od podstaw,u mnie wyszło to tak viewtopic.php?f=86&t=55737 .To też blaszka,nie chodzi o to żeby wskazówki na zegarach się kręciły,i były podświetlane łącznie z kontrolkami,a jest to realne do wykonania,ale żeby była bardziej czytelna. Jutro wezmę się za swoją tablicę,zobaczę czy można. Cytuj
kowal76 Napisano 7 Listopada 2016 Autor Napisano 7 Listopada 2016 Dla mnie jest ok i nic nie będę zmieniał. Kabina będzie zamknięta, więc za bardzo nie będzie jej widać. Zdjęcie jest nie wyrażne i bez iso. Na żywo wygląda to o niebo lepiej. Koniec kropka. Cytuj
kowal76 Napisano 11 Listopada 2016 Autor Napisano 11 Listopada 2016 Ciąg dalszy prac. Wnęki podwozia pomalowane. Złożyłem też w całość golenie podwozia wraz z kołami oraz kabinkę. created by picasa2html.com Cytuj
kowal76 Napisano 11 Listopada 2016 Autor Napisano 11 Listopada 2016 Dysza już wklejona w kadłub. Oczywiście trzeba było trochę zdjąć plastiku z nasady dyszy, aby kadłub się dobrze zamknął. created by picasa2html.com Cytuj
kowal76 Napisano 12 Listopada 2016 Autor Napisano 12 Listopada 2016 Kadłub się skleił i schnie, więc zabrałem się za malowanie fotela pilota. Fotel Pavli jakością nie powala. created by picasa2html.com Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi