wosiek Napisano 26 Marca 2017 Share Napisano 26 Marca 2017 No i gitara Widzę, że tak jak ja wolisz sklejanie od malowania U mnie też cała kolejka czeka na psikanie, a następne modele korcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Marca 2017 Autor Share Napisano 26 Marca 2017 No i gitara Widzę, że tak jak ja wolisz sklejanie od malowania U mnie też cała kolejka czeka na psikanie, a następne modele korcą Niestety mój Sd.Kfz 251 Ausf C Pritsche podwozie ma pożyczone, więc nie wiem czy będzie z tego model. Może jak uda mi się odlewane do którego nie mogę się zabrać. A co do malowania... Jestem bardziej modelarzem niż malarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 30 Marca 2017 Autor Share Napisano 30 Marca 2017 251/17 nabiera kształtu. Teraz tylko szpachlowanie, szlifowanie i mnóstwo dupereli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 17 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2017 Żeby nikt nie pomyślał, że temat umiera podaję aktualności: Rozpoczęte malowanki I coś nieco odbiegającego od tematu. Postanowiłem odpocząć nieco od FtF. Akurat była promocja na ACE a z tą marką nie miałem jeszcze styczności. Wybór padł na BA-64. Zastanawiam się nad zawiłościami prawa rynku. Firma produkująca tak drogie modele na takim poziomie powinna już od dawna przestać istnieć. BA-64 się jeszcze ,,szlifuje'' ale powoli powstaje. Dokupiłem BA-20 żeby pozyskać kółka z oponami z cywilnym bieżnikiem i powstaje taki scratch: Koła i szyba są przyklejone plasteliną a kadłub pryśnięty popłuczynami z aero żeby sprawdzić poprawność szlifowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Kwietnia 2017 Share Napisano 17 Kwietnia 2017 TACAM 2 jest super. Czekam na więcej . Gąski prawie jak Grigorovy Plandeka na Sd.Kfz.11 też dobrze wyszła. Niestety ta obwódka z drutu wokół szyby w pokraku jakoś mi nie leży. Cienki hips 0,25 lub blaszka z puszki byłaby lepsza Mam prośbę o kilka dodatkowych zdjęć TACAM'a....troszkę zbliżeń może. Masz może jakieś plany/rysunki tego niszczyciela? Sam planuje taką konwersję z wykorzystaniem tych samych dawców..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 17 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2017 Dzięki! ,,Pokrak'' ma szybę tymczasową. Jeszcze myślę nad rozwiązaniem problemu i muszę przetestować pewien pomysł. Co do materiałów dotyczących TACAM-2 to dysponuję tym co było w googlach. Więcej fotek ze swojej strony przewiduję bo przecież malowanie w toku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 18 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Chwilka czasu się znalazła i mam takie oto oznaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Kwietnia 2017 Share Napisano 18 Kwietnia 2017 I ładnie ;) Coś ogniwek brakło z lewej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 18 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Coś ogniwek brakło z lewej strony Zgadza się. Niestety podczas kształtowania ułamały mi się w tym miejscu ale już sprawa załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Trochę szaleństwa z farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Fajnie idzie praca ,kibicuje koledze co do szyby to może te fotki pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Co do szyby w BA-64 to jej wersja ostateczna już jest na modelu. Dojdą jeszcze narzędzia na maskę i podnośnik na boku no i koła jeśli uda mi się je skopiować. Reszta to już tylko kwestia malowania, a tu mogę baaardzo dużo spieprzyć. A tutaj zagwozdka. Czy to wygląda jak pojazd wyremontowany na szybko po pożarze silnika? Ten model to taki swoisty poligon doświadczalny bo jakoś malowanie płaskich kawałków plastikowych do testów mnie nie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 9 Maja 2017 Autor Share Napisano 9 Maja 2017 TACAM-R2. Muszę jeszcze popracować nad plandeką, układem jezdnym i gąsienicami. Potem trochę obić i kurzu. C4P muszę przykurzyć i domalować ramki w uchylonych szybach. BA-64 ''cabrio'' brak kół (te są pożyczone od BA-20) i narzędzi. Kolejna próba pomalowania czołgów Toldi zakończyła się niepowodzeniem. Będę jeszcze walczył z tymi farbami ale o ile jestem zachwycony lakierami Hataki (seria pomarańczowa) to czerwona linia niestety jak na razie dla mnie stanowi komplet z tym oto wynalazkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 O ile modele ładne, to już fotki tragiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 Kolejna próba pomalowania czołgów Toldi zakończyła się niepowodzeniem. Będę jeszcze walczył z tymi farbami ale o ile jestem zachwycony lakierami Hataki (seria pomarańczowa) to czerwona linia niestety jak na razie dla mnie stanowi komplet z tym oto wynalazkiem Co nie tak bylo z hatakami? Dzisiaj malowałem swojego i wyszło spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 9 Maja 2017 Autor Share Napisano 9 Maja 2017 Co nie tak bylo z hatakami? Dzisiaj malowałem swojego i wyszło spoko. Nierówne krycie i ciągle zapychająca się dysza. A zaraz potem po wypłukaniu aero wlałem lakier hataki i bez problemu pomalowałem 2 inne modele. Będę próbował jeszcze z inną dyszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Kalki do C4P ("bateria śmierci" 1 pamot) gdzie zdobyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 10 Maja 2017 Autor Share Napisano 10 Maja 2017 Kalki do C4P ("bateria śmierci" 1 pamot) gdzie zdobyłeś? To nie kalki. Pędzelek 5/0. Byłem bardzo zadowolony z efektu ale niestety po lewej stronie troszkę mi się rozmazała podczas washa co widać na fotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 25 Maja 2017 Autor Share Napisano 25 Maja 2017 Powoli małymi kroczkami dłubię w każdym z modeli. Tym razem toto: I wszystko super, dorobić główkę i rączkę kierowcy, schodki jak na znanych zdjęciach z poligonu podczas prezentacji führerowi i malować... gdyby nie to że nie mam pomysłu czym zastąpić tę kulkę plasteliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 I podkradł mój pomysł Z tym ,że Ty go wcieliłeś w życie ,ja pozostałem na etapie pomysłu ,tak że szacun za nie zasypywanie gruszek w popiele. A kulkę plasteliny zastąp modeliną . Albo hipsem.arkusze naprawdę nie są drogie np. na allegro,różne grubości....z Twoją chęcią do korekt FtF na pewno nie pożałujesz ,a to super materiał i w pracy i w obróbce Niestety nie mam zdjęć pak42 z podstawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Maja 2017 Autor Share Napisano 26 Maja 2017 I podkradł mój pomysł Z tym ,że Ty go wcieliłeś w życie ,ja pozostałem na etapie pomysłu ,tak że szacun za nie zasypywanie gruszek w popiele. A kulkę plasteliny zastąp modeliną . Albo hipsem.arkusze naprawdę nie są drogie np. na allegro,różne grubości....z Twoją chęcią do korekt FtF na pewno nie pożałujesz ,a to super materiał i w pracy i w obróbce Niestety nie mam zdjęć pak42 z podstawą Nie miałem innego pomysłu jak wykorzystać ,,ryjek'' od sd.kfz.251ausf.a/b po amputacji jak zabrałem się za wersję przeciwlotniczą sd.kfz.251/17ausf.C Co do materiałów to wiadomo, że będzie polistyren (mam spory zapas) ale właśnie brakuje mi zdjęć jak to osadzić w podstawie. Będzie s-f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Luknij sobie TUTAJ jak ten problem rozwiązał Kamil Sztraba. Natomiast ja osobiście zrobiłbym mocowanie coś na wzór Krupp / Ardelt Waffentrager Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Znalazłem informację ,że było to rozwinięcie PAK 40 i tu bardziej bym szedł w tym kierunku. Sporo takich też wyników wyskakuje przy wypisywaniu nazw kWk42/Pak 42. Być może podpbne było do moicoeania paków w Marderach.....aczkolwiek prawa strona jarzma widocznie jest żebrowana.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Maja 2017 Autor Share Napisano 26 Maja 2017 Armata będzie zrobiona na wzór tego zdjęcia z googli Tu też jest ciekawa interpretacja Ogólnie buduję model w oparciu o ten schemat z poprawkami w oparciu o zdjęcia Interesuje mnie zaznaczony element a w żadnej interpretacji modelarskiej nie jest on ujęty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Maja 2017 Share Napisano 27 Maja 2017 Nie zgadza mi się prawa strona podstawa która wygląda na kształt V. Rysunek bardziej idzie zgodnie z sugestią Wojciecha, czyli jakby Waffenträger. Sam zamek na rysunku tez jakoś mi nie leży. Na zdjęciu widać jakby osłonę z prętów pod spodem. Sam rysunek jest kopią rysunku Waffenträger tyle ze osadzony na SD. Kfz251 Poza tym. ...to w końcu 75mm czy 88? jakoś rysunki tak są podpisywane a działo było ponoć typu jak na Panterach wiec powinno być 75mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi