Skocz do zawartości

M5A1 24 pułk ułanów pancernych/Mirage Hobby/1:72

Szymon J

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na warsztat jako kolejny padł taki oto zestaw:

0jqZJnx.jpg

Dostanie malowanie z 24 pułku ułanów pancernych im. Hetmana Stanisława Żółkiewskiego w malowaniu pudełkowym z Belgi 1944r.

OXdTvrP.jpg?1

Postaram się zrobić go jak najbardziej podobny do oryginału, jeżeli ktoś już przebrnął przez ten model i ma jakieś uwagi, zdjęcia oryginału cokolwiek pomocnego proszę o pomoc

Pozdrawiam, Szymon

Ok, miało być ambitnie ale się poddałem. Nie będzie wnikania w szczegóły (za mało czasu za dużo do zrobienia) będzie wersja prawie pudełkowa.

Na początek zdjęcie mojego wzoru:

6FFWNGA.jpg

I rozpoczętego szkraba na jego tle:

oc6Rd3U.jpg

Poddałem się głównie po zapoznaniu się z zawartością opakowania i efekt dzisiejszej pracy:

1lXqrvY.jpg

p4NGY0B.jpg

Zobaczymy czy da się zrobić spawy w 1/72 i jak to wygląda, na razie dostał szpachlą.

Z tego zdjęcia niewiele da się powiedzieć o samym wozie. Dobrać figurki w 72 też nie będzie łatwo. Zrobienie konkretnego pojazdu wymaga najczęściej przeróbek, więc wersja z pudła raczej odpada. Sam robiłem M3 Stuart z Miraga... trochę pracy wymagał. Ja spawy robiłem z miedzianych drucików, ale no forum radzą szpachle.

Kibicuje ulubionej skali .

Zbieram cały czas i szukam zdjęć, jak nic nie znajdę zrobię troszkę "przekłamaną" wersję jeśli chodzi o numery boczne. Ale już wiem chyba czyi to był czołg i zostało mi już niewiele numerków do wyboru

A teraz mały update, pierwszy raz zabrałem się za spawy ciekaw jestem jak będą wyglądały po podkładowaniu (jak nie wyjdą zastosuję ten miedziany drucik)

f2zPGSb.jpg

tIdHLxe.jpg

e38pjuL.jpg

e38pjuL.jpg

Btw. z moim szczęściem okazało się, że brakuje jednej ramki w opakowaniu.

Btw. z moim szczęściem okazało się, że brakuje jednej ramki w opakowaniu.

To powodzenia z próbą pozyskania od Mirage.

Ja kilka maili wysyłałem o brakujące ramki do C7 P i juz dwa lata czekam.

Odnalazłem te części Części które powinny być w osobnej ramce są randomowo rozrzucone po innych.

Nie mogłem się powstrzymać żeby zobaczyć jak dużo baboli narobiłem więc dostał podkład.

J229QyF.jpg

8aERsML.jpg

atDnUzc.jpg

Jako, że nie potrafię nigdzie znaleźć figurek próbuję przerobić Hellerowskie, jeszcze z 10 zepsuję i chociaż jedna będzie wyglądać podobnie jak te ze zdjęcia.

ZCO7y7K.jpg

Pozdrawiam, Szymon