Piotr_P Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Kolejny leżak,który powstał zaraz po Jacksonie i podobny czas czekał ... Malowanie również LifeColor US.Olive Drab ale ogólnie wyszło nieco ciemniejsze....nie wiem dlaczego ale nawet mi się spodobało. Podobnie jak Jackson ,weathering AK Interactive,pigmenty Vallejo .... Samo zaś malowanie kontrowersyjne...co prawda pudełkowe ,bo polskie ;) ale.....jedyne tablice barwne jakie znalazłem to instrukcje kalkomanii jakiejś zagramanicznej sugerujące ,że "STARA" była malowana w plamy maskujące koloru czarnego lub "plamy z błota".... Podany był tytuł książki sugerujacej to malowanie .....oczywiście udało mi się ją pozyskać metodami operacyjnymi. I tu nie ma żadnej fotki " STAREJ" . !!! Są to tylko fotki M10 Achilles mk.I (76mm) w maskowaniu ,podobne do już znanych. Achillesy 17pdr są zwykle bez plam. Jako,że materiał okazał się wątpliwy,zostawiłem klasyczne malowanie oliwkowe. Dodatki to lufa RB Model 17pdr,z przeciwwagą z zestawu Mirage Hobby z Granta. Przyklejona nieco za daleko. Powinna być zaraz za hamulcem. Życie. Bambetle Black Dog do Wolverine,niewykorzystane przy Jacksonie z powodu innego kształtu wieży. Rodzinnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Fajny mikrus. Jedno ale. M10 to nie Achilles. Achillesem (zresztą ta nazwa nigdzie nie występuje oficjalnie) była nazywana brytyjska wersja M10 z wymienioną armatą na 17 pdr. PS. No i jeszcze jedno. Brytyjskie czołgi były malowane nie US Olive Drab ale kolorem SCC-15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Listopada 2016 Autor Share Napisano 18 Listopada 2016 Dlatego dobrze ,ze kolor różni się od tego z Jacksona. W dwóch krótkich monografiach (śladami polskich gąsienic tom.22 oraz militaria) spotyka się nazewnictwo M10 ( Achilles mk.I) lub po prostu Achilles I. Czy poprawnie czy nie to już nie wiem. Podałem jedynie tak jak było podane. O malowaniu ( kolor) wiedziałem i z premedytacją użyłem Olive drab ....bo taki mam :( Widziałem ,że ostatnio AK wypuscił dwa zestawy kolorów. Choć widzę,że "15" i też tam nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Na Scc-15 jest sporo recept na stronach modelarskich i to nie jest kolor ani amerykańskich wojsk lądowych ani korpusu marines. Nie mylmy systemów walutowych jak mawiał prezes Ochódzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Listopada 2016 Autor Share Napisano 18 Listopada 2016 Bo skakałem miedzy tymi modelami tj m36 i achillesem ,że już wszystko poprzestawiałem. Fakt,że bardziej do Jacskona by cos podebrał niż do angola. Trzeba adolfa albo józefa zrobić dla odmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Piotrze nie denerwuj się Fajny modelik,a kolor w takich maluchach trudno ustabilizować.Przy najmniej ja mam taki problem.Malując nawet dedykowanym kolorem ,gdzie troszkę cienia padnie z oświetlenia prysnę grubianij i już jest "D" Jureczkowi się bardzo podoba ,jest fajniutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Myślę, że Piotr się nie zdenerwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Znakomite foty, i wspaniałe modele. Robote robia plecaki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Świetnie wyszedł. ..malowanie pierwsza liga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 19 Listopada 2016 Autor Share Napisano 19 Listopada 2016 Dzięki Bardziej się zawstydziłem niż zdenerwowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 DziękiBardziej się zawstydziłem niż zdenerwowałem. E... tam. Wstyd to sponsora zgładzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 Gdzieś Ty znalazł takie duże zapałki? [sMILING FACE WITH SMILING EYES] Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 20 Listopada 2016 Autor Share Napisano 20 Listopada 2016 Miałem gdzieś jeszcze taki specjalnie spreparowany 1 grosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zakurzony Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Z pewnym opóźnieniem, ale zdecydowane: "podoba się" A z Scc-15 (zresztą podobnie jak z olive drabem) problem jest taki, że co forum modelarskie to inny przepis A do tego w rzeczywistości też to różnie wyglądało w zależności do stanu malowania, zużycia, nasłonecznienia, nakurzenia etc.. Moim zdaniem kolor niniejszym zastosowany da radę się zmieścić w tym szerokiej palecie możliwych form Scc-15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi