voseba Napisano 30 Grudnia 2007 Share Napisano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Witam. Dołączę do konkursu. Zawartość pudełka: Relacja wkrótce. Pozdrawiam seba Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edler Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 Ojj ciesze się że wreszcie ktoś ten model wziął na warsztat bo warto. Siadam w 1 rzędzie i obserwuje. Tylko zmień nazwę tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Grudnia 2007 Super Moderator Share Napisano 31 Grudnia 2007 Też się dołącze do Edlera i zasiąde obok niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 Hej, też dołączam do grona widzów Voseba - Ty masz chyba 14 lat czy coś takeigo...no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 31 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2007 Hej, też dołączam do grona widzów Voseba - Ty masz chyba 14 lat czy coś takeigo...no nie? dzisiaj skonczylem 25lat Pozdrawiam. Voseba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Grudnia 2007 Super Moderator Share Napisano 31 Grudnia 2007 Wszystkiego najlepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 dzisiaj skonczylem 25latTo serdeczne życzenia! Niech modele będą z Tobą! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 NO ale by blisko. Ja siadam z wami chłopaki ok?a kto ma przynieść popcorn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Grudnia 2007 Super Moderator Share Napisano 31 Grudnia 2007 Voseba nas zaprosił swoją relacją, więc zaopatrzenie nas w popcorn, leży na jego głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 Łoj... sorki voseba wygłupiłem się pomysliłeś mi się pewnie z kims innym wszystkiego najlepszego z okazji urodzin jak i nowego roku, co to za parę godzin przyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 2 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2008 Tylnie zawieszenie. Zacząłem od przerobienia resorów, zeszlifowałem obejmy mocujące oś do resorów, przewierciłem osie i dorobiłem obejmy mocujące te elementy. Przerobiłem też trochę hamulce, nie wiele miału wspólnego z tym, co powinno być. Tak wyglądało to poskładane razem: Nie podobało mi się wiec zacząłem przerabiać dalej. Dorobiłem resztę układu hamulcowego. Przerobiłem mocowanie amortyzatorów, bo to była radosna twórczość firmy Heller, amortyzatory też będę musiał przerobić razem z mocowaniem do ramy, ale to zrobię jak będę zajmował się samą ramą. Na koniec zostawiłem sobie instalację pneumatyczną. Pozdrawiam. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 27 Lutego 2008 Autor Share Napisano 27 Lutego 2008 Witam! Wreszcie cos tutaj napisze:) Pozbierałem już wszystkie materiały oraz dokumentacje, więc zabieram się za lepienie. Miałem w planach zlepić ten model prosto z pudełka, ale koncepcja się zmieniła. Do dyspozycji mam to: oraz dodatkowy komplet felg i opon ze scanii firmy Heller. Mam w planach zbudować taki model: Pomalowany jak na zdjęciu poniżej: Wymiary mam na podstawie tych schematów: Niestety duża część tego co zrobiłem do tej pory jest niepotrzebna wiec mogę powiedzieć że zaczynam od początku. Rama: Poprzeczki: Pozdrawiam. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 27 Lutego 2008 Share Napisano 27 Lutego 2008 Sweet , ta scania to jest dopiero ciężarówka , nie jakaś tam eRka . Czekamy na wiecej . Czasu coraz mniej , ale nie spiesz sie zeby czegoś nie zepsuć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 1 Marca 2008 Autor Share Napisano 1 Marca 2008 Rama w trakcie szpachlowania i szlifowania. Pozdrawiam. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 26 Lipca 2008 Autor Share Napisano 26 Lipca 2008 Witam. Po bardzo długim czasie wreszcie udało mi usiąść do modelu. Skończyłem całe tylnie zawieszenie. Dosyć mocno je przerobiłem, oczywiście wszystko na podstawie dokumentacji zdjęciowej. Wszystkie elementy zawieszenia: Oś napędowa: Oś wleczona: Od tego zaczynałem: Parę zdjęć z budowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Piękna robota - nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scaniafan Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Coś niesamowitego. Szykuje się pięknie wykonany model. Życzę wytrwałości w budowie. ps. Wzorujesz się na fotkach z sieci czy masz jakieś prywatne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 27 Lipca 2008 Autor Share Napisano 27 Lipca 2008 Dziękuje:) Mam dosyć pokaźną dokumentacje z internetu jak i parę swoich własnych fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archi Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Piękna robota! Bardzo dobrze się do tego zabierasz. Wszystko czysto i poprawnie robisz. Fajnie, że nie popełniłeś gafy przy przedłużaniu ramy, robiąc łączenia na "zakładkę". Sposób montażu na "klin" jest zdecydowanie lepszy...W ten sposób nie widać po pomalowaniu miejsc łączenia, a podłużnice ramy, stanowią jedną całość, czyli tak, jak w oryginale. Swoją drogą ciekawość zjada, dlaczego zdecydowałeś się na taką koncepcję budowy modelu. Ta napewno zasługuje na uznanie. Tym bardziej, że w branży "ciężarówkowej" potrzeba więcej takich "wariatów modelarskich", jak Ty Mam nadzieję, że stopniem wkładu pracy i zaangażowania, będziesz konsekwentyny do samego końca. Model-pełen odjazd Pozdrawiam Piotrek Boczarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 29 Lipca 2008 Autor Share Napisano 29 Lipca 2008 Staram się Archi, pytając o koncepcje, co masz dokładnie na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archi Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Mam na myśli stopień szczegółowości, jaki starasz się odtworzyć. Także to, że budujesz redukcyjny model ciężarówki. Zauważ, że ostatnimi czasy tylko takie modele zaczęły zdobywać główne trofea w konkursach. Mam tu na myśli m.in. Modell Truck Manię. Niestety duża grupa modelarzy tej specjalności, którzy startują w konkursach, jeszcze nie chce, czy nie może zrozumieć, że to właśnie taką drogą można odnieść sukces na tej niwie. Dlatego Ty idziesz w bardzo dobrym kierunku, budując w taki sposób model. Mnie jedynie ciekawi, co Cię skłoniło do takiego podejścia? Nie budujesz według jakiegoś tam wymysłu (jak wielu), tylko wiernie odtwarzasz w skali prawdziwą ciężarówkę i to jest bardzo ok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 30 Lipca 2008 Autor Share Napisano 30 Lipca 2008 Szczegóły to raczej kwestia dokumentacji, jakbym nie miał takowej to model bym sklejał prosto z pudła, ale wg mnie nie o to chodzi. Co do konkursów, to nigdy nie wystawiałem modeli i pewnie nie będę wystawiał. Rama. Pierwotna koncepcja ramy padła, gdy z powodu niewłaściwego sklejenia rama się roskleiła. Musiałem źle to posklejać, bo naprężenie były na tyle silne, że rama się poskręcała i rozłamała. Zabrałem się za to jeszcze raz, tym razem zamiast arkuszy plastiku użyłem ramy od innej scanii. Mam nadzieje, że teraz już nie będzie takich kwiatków. Pomalowałem dzisiaj ramę żeby sprawdzić czy nie widać miejsca szpachlowania. Zobaczymy, co z tego wyjdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 Czas chyba odświeżyć temat. Ramę odłożyłem na lepsze czasy, zamierzam ją zrobić od podstaw a do tego musze się nastawić psychicznie:) Udało mi się ukończyć chłodnice. Odwzorowanie szczegółów chłodnicy było bardzo słabe, więc postanowiłem wykonać ją samodzielnie. Wykorzystałem jedną część z modelu, reszta to polistyren, siatka miedziana z drutu 0.2mm, siatka kwadratowa fototrawiona i blaszka miedziana 0.1mm. Od tego zaczynałem: Wyciąłem to, co miało być zbiornikiem wyrównawczym i imitacje siatki przy wiatraku. Następnie dokleiłem boki chłodnicy i zakleiłem otwór po zbiorniku wyrównawczym. Wnętrze chłodnicy wypełniłem siateczką z drutu 0.2mm, zarówno od strony wiatraka jak i ściany czołowej. W związku z tym ze oryginalnie ściana czołowa jest jeszcze osłonięta siatką, wykonałem też imitacje tej siatki. Posłużyłem się blaszką fototrawioną. Resztę elementów wykonałem z odpowiednia powyginanej ukształtowanej blaszki o grubości 0.1mm. Otwory wiercone wiertłem o średnicy 0.6mm. Parę zdjęć z przebiegu prac: Efekt końcowy. Nie wygląda dokładnie tak jak oryginał, ale jest bardziej realistyczne niż elementy wyprodukowane przez heller’a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Hmmm...zastanawiam się jakich słów użyć, aby były stosowne...po porstu perfekcja w każdym calu. Jestem pod wrażeniem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Oj podziwiam, wyszło bardzo fajnie [ ładnie]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi