Nużek Napisano 9 Grudnia 2016 Share Napisano 9 Grudnia 2016 W galerii prezentuję rzadko spotykany model. Wykonywałem go na podstawie instrukcji, bez zagłębiania się w szczegóły samej konstrukcji. Główne założenie to przedstawić model w wersji "prosto z fabryki" gdyż konkretnych zdjęć zużytych w jakikolwiek sposób Skystreak'ów w sieci brak. Zestaw oprócz wyprasek zawierał kilka blaszek, żywiczny kokpit, którego i tak nie widać, żywiczne koła których postanowiłem nie montować. W trakcie budowy zdecydowałem aby model przedstawiał maszynę w locie. Nie mam niestety jeszcze podstawki i prętów z plexi. Sama budowa nie była skomplikowana jednak połączenie połówek kadłuba wymagało szpachlowania. Późniejsze odtworzenie linii dostarczyło kolejnych emocji. Plastik dziwny w obróbce, często kruszył się i trzeba było linie nie raz zalewać i poprawiać. Kalki bardzo cieniutkie, nie rwały się i dobrze się je kładło choć trzeba było dosyć szybko ustawić je na swoim miejsc gdyż w miarę upływu czasu stawały się coraz bardziej miękkie i podatne na uszkodzenia. Nie używałem zmiękczacza, sama woda. Całość pokryłem lakierem semi gloss. Generalnie zestaw do polecenia. Zapraszam do oglądania Kilka zdjęć czarno białych na czarnym tle Mam nadzieję, że się spodoba a jak nie to piszcie wszelkie uwagi bo przede mną kolejny wynalazek czyli X-1 Mach Buster w ciekawym pomarańczowym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Grudnia 2016 Share Napisano 9 Grudnia 2016 Sylwetka jak z serii Fallout Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 16 Grudnia 2016 Share Napisano 16 Grudnia 2016 Fajny wyszedł. Tylko taki leżący na kartce dużo traci. Trochę gęsia skórka się z bezbarwnego zrobiła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2016 Na dniach bedę robił podstawkę aby zaprezentować model "w locie". Mam już pręty z plexi. Bezbarwny ostatni raz kładłem prosto z puszki. Albo nie potrafię albo z puszki tak po prostu jest że lakier kładzie się w mało kontrolowany sposób. Na szczęście na żywo nie jest to tak widoczne. Lakier mam już zlany z puszki do słoiczka i teraz będę już nakładał aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 2 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Dawno temu wspominałem o prostej podstawce imitującej piaszczysto-kamienisty teren. Skystreak w lowpas'ie. Pierwsza tego typu podstawka więc może nie być to rewelacja. Jest to jednak miła dla oka (wg mnie) odskocznia od betonowych płyt lotniska w mojej małej kolekcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Podstawka jest bardzo statyczna. Pomyśl o czymś takim: Wystarczy znaleźć odpowiednie zdjęcie, w Ps zrobić motion blur i wydrukować na odpowiednim papierze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 2 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Częściowo masz racje. Tylko na wydruku nie zrobisz tekstury. Kamieni itd. Myślałem o wydrukowaniu czegoś takiego ale chciałem poćwiczyć na takiej uproszczonej dioramce. Zresztą tak jak mapisałem nie jest to.zadna rewelacja w moim wykonaniu. Zawsze to lepiej niż jak model leżał bez kół na półce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Nużek, tak się wtrącę troszkę, że podczas takiego ruchu, czytaj rozmycia - tekstura, faktura, jakiekolwiek bryły, też nie istnieją, są rozmyte Więc zasadniczo, takie zdjęcie wygląda lepiej niż dioramka z kamieniami. To fajna dioramka, ale do czegoś innego, jakiegoś wiatraka, albo harriera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 3 Kwietnia 2018 Share Napisano 3 Kwietnia 2018 Tekstura nie jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 3 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2018 Miałem inne wyobrażenie. Może kiedyś wiatraka zrobię albo jakiś pojazd to przyda się taka baza. Zresztą pisałem że chciałem poćwiczyć z dioramką. Jak znajdę czas to może zrobię inną podstawkę, dynamiczną. Dzięki za wszystkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi