Hammett Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Witajcie, moje pytanie jest dość prozaiczne, ale nie mogę nigdzie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Czy na Alclady można kłaść kallki bezpośrednio, czy trzeba je zabezpieczać jakimś błyszczącym warniszem? Myślałem żeby tradycyjnie polecieć sido, tylko nie wiem jak on zachowa się na Alcladach. Druga sprawa, to płyny pod i na kalki. Czy nie naruszą one powierzchni (używam Mr. Mark Softer i Mr. Mark Setter). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Ja unikałem kalek na Alcladach bo Mr.Setter i Mr.Soft niszczą powierzchnię a po pomalowaniu sido miałem wrażenie że kolory trochę się zmieniły. Próbowałem później dawać inne błyszczące lakiery pod kalki ale zawsze odnosiłem wrażenie że zmienia się kolor metalizerów, brak im było tego metalicznego "wyrazu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2016 Hm, tak też myślałem. Pytanie jak ugryźć temat, co by nie spopsuć sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Ja tam się nie znam, ale u mnie Alclady jakoś nie reagowały z płynami do kalkomanii Set i Sol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2016 Ja tam się nie znam, ale u mnie Alclady jakoś nie reagowały z płynami do kalkomanii Set i Sol: Solo, kladłeś bezpośrednio na Alclad czy zabezpieczałeś wcześniej? Jeśli tak to czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Płyny Mikroscale nie reagowały mi z alcladami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Z tego co pamiętam to kładłem bezpośrednio na Alclady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Witajcie, moje pytanie jest dość prozaiczne, ale nie mogę nigdzie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Czy na Alclady można kłaść kallki bezpośrednio, czy trzeba je zabezpieczać jakimś błyszczącym warniszem? Myślałem żeby tradycyjnie polecieć sido, tylko nie wiem jak on zachowa się na Alcladach. Druga sprawa, to płyny pod i na kalki. Czy nie naruszą one powierzchni (używam Mr. Mark Softer i Mr. Mark Setter). Możesz kłaść i bezpośrednio na Alclady, używając Set i Sol, Możesz i na Alclady kłaść lakiery bezbarwne (np. jak będziesz chciał uzyskać efekt zmatowienia duralu) i też śmiało można kłaść kalki na płyny. Set i Sol nie powinien alcladom zrobić nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2016 Ok, panowie, bardzo Wam dziękuję za pomoc. Teraz już wiem co i jak. Wieczorem jade z kalkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Tak na marginesie: jeśli przelecisz przed kalkami cienką warstwą lakieru błyszczącego (GX-100 albo X-22), to może pomóc, bo nie każdy Alclad jest gładki. Cienka warstwa lakieru nie zniszczy metalicznego połysku Alcladów a pomoże Ci to łatwiej układać kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2016 Model jest pomalowany alc II-101 aluminium, wycieniowany Alclad II -112 Steel. Powierzchnia jest gładka, ale jeśli mówisz że delikatna warstwa np. X-22 nie zawadzi, to faktycznie można prysnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Kladlem bezposrednio na Alclad przy uzyciu Set/Sol. Nic nie zareagowalo i wyszlo dobrze, a kalki byly raczej grube (Academy): Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 14 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2016 Kalki siadły bez problemu, jeszcze raz dziękuję za pomoc panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi