myszoskoczek Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Myślałem że nikt nie zwróci uwagi. Faktycznie jest tam niewielka szparka, spowodowana tym że krawędzie połówek kadłuba były lekko zaokrąglone, ale na początku (głupi ja) pomyślałem że skoro to special hobby to chyba znają się na rzeczy, i w prawdziwym samolocie jest tam linia podziału. Potem (kiedy dół był już po dwóch pierwszych marmurkach), przeglądając plany, ogarnąłem że to po prostu błąd formy, a nie linia podziału. Na tym etapie, kiedy cały spód mam już pomalowany, nie zamierzam z tym walczyć, jeszcze bardziej zepsuję niż naprawię :/// W następnym modelu będzie lepiej, obiecuję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 31 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2016 Oficjalnie dół jest skończony. Wstałem rano, popatrzyłem na ten spód i faktycznie było nieco za "lekko". Złapałem za aerek, wlałem biały i szary w proporcjach ok. 7:1 i zrobiłem rozjaśnienia we wnętrzach paneli. Teraz wygląda to zdecydowanie lepiej niż wcześniej, jestem zadowolony. Teraz maskowanie spodu i zabieramy się za górę ))) Teraz fotka: Apropos braku pylonów na końcach skrzydeł, stwierdziłem że na oryginalnym samolocie ich nie było, więc je ściągne, poza tym rakiety magic które miały się na nich znajdować mi się trochę popsuły, delikatnie mówiąc. Poza tym Special Hobby nie dało w zestawie żadnych kalek na uzbrojenie, więc wyglądałyby trochę łyso :/// Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 31 Grudnia 2016 Share Napisano 31 Grudnia 2016 Wygląda naprawdę zacnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 31 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2016 Okej, malowanki można uznać za skończone, z efektu jestem zadowolony, wyszło nieźle, zwłaszcza dół, z którym trochę walczyłem. Góra jednak nieco zanikła po 2 warstwach bazy, ale jakoś wyciągnąłem to jaśniejszym marmurkiem. Na zdjęciach prawie w ogóle tego nie widać, bo sidolux mocno zgasił efekt, poza tym te zdjęcia które nie oddają efektu itp. Umówmy się że możecie mi wierzyć na słowo że jest lepiej )) (najlepiej widać to na prawym skrzydle) Teraz to co kocham: kalki )) Pozdrawiam, Kuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Grudnia 2016 Share Napisano 31 Grudnia 2016 Kiepsko wyglądają te szpary na osi podłużnej samolotu. Następnym razem użyj szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Faktycznie ,szwy troszkę szpecą ładne malowanie Masz jeszcze czas delikatnie je szlifnij i pryśnij ponownie kilka razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Spód wyszedł konkret a górę jak zobaczyłem to myślałem ze jeszcze nie pomalowany goły plastik trochę znikł ten marmurek szkoda ze nie pocieniowałeś środków paneli tak jak na dole jaśniejszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monikowa26 Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Jestem tego samego zdania co 19robi88 dół zdecydowanie bardziej efektowny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 1 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2017 Z dołem nic nie będę już robić, zdecydowanie jestem zadowolony. Na górze mam jeszcze do przetestowania parę technik, żeby nieco go uatrakcyjnić (zwłaszcza skrzydła) sam kadłub, okolice kabiny pilota, usterzenie itp. wygląda bardzo fajnie. Zaufajcie mi, mam trochę ciekawych pomysłów )) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 1 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2017 Witam znów. Po położeniu sidoluxu i zostawieniu do wyschnięcia na noc, stwierdziłem rano, że trochę to blado wyszło. Zacząłem uwydatniać marmurek na skrzydle. Twierdzę że jest lepiej niż wcześniej, oceńcie sami: I z "sąsiadem" ) Kuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Wydaje mi się ze jest ok teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Całkiem- całkiem ten marmurek. Na przyszłość staraj się żeby bardziej czarny trochę przebijał, ale jak na początek jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 1 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2017 Wiem, muszę ciągle pracować nad techniką, ale według mnie jest to fajniejsze niż preshadnig, więc chyba zostanę ;))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Moim zdaniem również Więcej możliwości i nie trzeba się martwic ze ręka drży przy malowaniu cieniutkich lini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 No-no, aż miło patrzeć jakie robisz postępy.Mimo wszystko jeszcze warto popracować nad liniami preshadingu, żeby w przyszłości był nieco cieńsze. Głównym winnym jest tutaj Vallejo które do takich rzeczy się po prostu nie nadają. Myszoskoczek- Na kolejny raz postaraj się kupić farbę czarną oraz białą od tamiya albo gunze do malowania pre shadingu. Dużo łatwiej osiągniesz jakość niedostępną dla Vallejo. Co do srebra. Jako kolor bazowy Oraz baza do zdrapek to metallizer nadaje się średnio i sporo kosztuje. Tutaj potrzeba dobrej farby. Ja sam sprawdzałem wiele srebrnych farb, ale nic nie zbliża się do jakości pigmentu w Gunze C8 które ma drobinki drobniejsze od wielu metalizerów, a jednocześnie jest dalej gęstą farbą która świetnie się trzyma powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Z tym liniami PS to moim zdaniem w dużym stopniu jest to kwestia gustu - mnie się nie podobają zbyt cienko wykonane linie PS'u wygląda to dla mnie jak nie dorobiony wash. Zdecydowanie bardziej podobają mi się linie podziału zaznaczone pre shadingiem mocno i wyraznie dość szeroko choć oczywiście bez przesady i pewnie tu o to chodzi o określenie jak powinny być szerokie dla jednego bedą to dość szerokie a inny powie że są cienkie. Tak czy siak PS robi się po to by było go widać a nie po to by zrobić możliwie cieniutką kreskę - choć znów zanzczę to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Upodobania to jedno, ale Vallejo bliżej do farb lateksowych do malowania wnętrz niż lakierów. :p Nigdy nie mogłem nad nimi tak zapanować aby dawały ostrą kreskę bez odkurzu. Z Gunze i tamiya nie ma problemu. O farbach Valejio wiem tyle że są nigdy nie uzywałem to może nie stosuj ich skoro są problematyczne szkoda nerwów i kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2017 Chyba przesiądę się z Vallejo na tamke, bo nie mam siły :// Tymczasem walczę z kalkami: Kładą się średnio, wydrukował cartograf więc powinno być świetnie, ale ciągle się zwijają, kleją ze sobą itp. Niby decalfix działa, ładnie siadają, wchodzą we wszystkie linie, więc po nałożeniu nie narzekam, tylko sam proces nakładania to jakaś masakra ) Najgorzej było z ogromną kalką na ogonie, która musiała być nawilżana decalfixem na noc, potem rano, jak wróciłem ze szkoły itp. w koncu ładnie się wpasowała, choć dalej nie jest idealnie, w paru miejscach się przesunęła i porwała. Wszystkie ubytki i "wpadki" będę uzupełniał kalkami do drugiego malowania, bo czerwony to ten sam odcień ) Pozdrawiam i wracam do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Co do vallejo ja używam tylko do malowania pędzlem no areo jak dla mnie to porażka porównując do np. Gunze. Co do kalek to kleilem gnata z Airfixa z kalkami cartografa są specyficzne tez porwalem kilka ale za to ładnie się wkładają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Myszoskoczku ale narzekasz Jedna duza kalka ,chciałem powiedzieć dwie, bo chyba po obu stronach steru Powolutku i będzie OK Ja dlatego odsunąłem się od okolicznościowych malowań.Z szablonami nie potrafie -ogrom pracy Wykończyły mnie kalki od F-16 i Phantoma Zdecydowanie wole malować ,tu można cały czas poprawiać i to jest frajda Trzymam kciuki i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2017 Aktualizacja. Położyłem prawie wszystkie kalki na górze, zostaje trochę lewej strony i spód i mogę zacząć łosza ) Kuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 No naprawdę fajny model się szykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin_PL Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Linia łącząca połówki kadłuba cały czas jest widoczna i żadne najpiękniejsze malowanie , marmury kieleckie tego nie zamaskują. Silisz się na bardziej skomplikowane techniki , a ze sklejeniem kadłuba masz problem . Wytłumacz mi to. Potem jest gadanie że na zdjęciach widać z w realu nie. Jest coś takiego jak zwykłe szkło powiększające . Oglądasz , szpachla , a jeszcze lepiej CA , potem gąbki ścierne i można na połysk wyjść i nic nie będzie widać. Naprawdę to takie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Ten marmurek wyszedł całkiem fajnie na tych zdjęciach. Bardzo fajnie wygląda to malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi