Skocz do zawartości

Panzerbeobachtungswagen III Ausf.F 1/35 Dragon

michal0281

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, w okresie swiatecznym udalo mi sie troche zmotywowac i zabralem sie za cos takiego, zawsze mi sie podobal ten dziwak wiec jak zobaczylem, ze juz go robia to stwierdzilem, ze wypada go miec. Pojazd obserwacji artyleryjskiej na bazie czolgu pz III , troche dziwny, taki "wykastrowany", lufa to tylko taka sciema-atrapa, za to bedzie mial duzo antenek

upload_-1

Jak na mnie to nawet sporo juz zrobione

upload_-1

Tu juz na wlasnych nogach tj kolach

upload_-1

upload_-1

Model posiada kilka niedociagniec, wydaje sie , ze goscie z dragona popakowali do jednego opakowania sporo czesci, dodali kilka nowych, ale nikt nie sprawdzil czy wszystko sie zgadza i bedzie pasowac, mozna to wszystko wytrzymac, natomiast totalnie badziewne okazaly sie zestawowe gaski, trzeba bedzie kupic nowe i mysle sobie zaeksperymentowac z easy link track, moze bym nawet sprawil sobie zimowe gaski, ale sie martwie, ze spie... zimowe malowanie.

Pozdrawiam.

Michal.

Ale wynalazek tworzysz, będę zaglądał bo sylwetka trójki podoba mi się jak mało która.

Swoją drogą te gąsienice tragicznie wyglądają, gdzie te stare dobre czasy kiedy Dragon dawał praktycznie wszędzie ogniwka.

Ahhh. Muszę sam w końcu polecieć dalej z moją Pz III. Od kiedy ją zacząłem zrobiłem kilka innych modeli. Teraz robię Jagdtigera, ale po skończeniu jego będę brał się za Pz III. Dawaj zimowe kamo. Popatrzę jak Tobie wyjdzie i może czegoś się nauczę do swojej 'trójki'. Ja planuję zrobić swoją podczas walk w Charkowie ;-)

Pozdrawiam

Mel

Zdecydowalem sie jednak na normalne gaski, nie zimowki. Bardzo mnie zaskoczyla predkosc realizacji zamowienia, wczoraj rano zamawialem, a dzisiaj juz przyszly

Gaski w opcji dla leniwych

upload_-1

Faktycznie sklada sie je dosc szybko, bardzo latwo i prawie nic do obrabiania, pol godzinki i 40 ogniwek zrobione

upload_-1

Gdzie kupowałeś gąski?

Jedno to na pewno...

No i oczywiście odwrotnie!

Sklep w UK-Historex Agents

Przyznam, ze nawet nie patrzylem czy gaska odwrotnie czy nie, to tylko przymiarka, ale oczywiscie lepiej ostrzegac na zapas niz potem cos spie...... thx

• 2 weeks later...

Udalo sie model wykleic, gotowy (chyba) do malowania

20170115_134736_zpsplkitufb.jpg

Zainstalowalem ekrany od edka, troche mnie to nerwow kosztowalo...nastepny problem to wstawienie zdjec, picase gnojki postanowily zamknac no i trzeba sobie jakos radzic, wlasnie eksperymentuje z photobucket, picasa mi bardziej pasowala, ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie...........

edit...

Chyba sie na googla ludzie mocno zdenerwowali i picasa znowu dziala, zainspirowany tym donioslym wydarzeniem postanowilem poskladac czolg na sucho i strzelic mu jeszcze ostatnie fotki przed malowaniem

upload_-1

upload_-1

upload_-1

Troche sobie modelik pomalowalem.

Podklad:

upload_-1

Baza:

upload_-1

upload_-1

Jutro, przy dziennym swietle pomysle, gdzie i jak troszke porozjasniac, baza byla robiona 2:1 xf-60 z bialym , chyba przy rozjasnianiu zrobie 3:2 czy moze nawet 1:1?

Hej, a te schurzeny na wieży takie krzywe miały być?

Pozdrawiam.

ER

Jak umialem tak zrobilem... nie jest idealnie, ale juz zostanie tak jak jest...

Nie wiem, czy to wina fotek, ale rozjaśnienia i przyciemnienia prawie całkowicie zaniknęły.

Kiedy malowalem bylo ok, a jak przeschlo, to mi jakos sie zmienil wyglad . Postanowilem cos z tym zrobic i porozjasnialem troche miejscami, ale za delikatnie i po sido niewiele z tego widac, zaczynam miec watpliwosci, co z tego wyjdzie

upload_-1

Mam nadzieje, ze nastepnymi zabiegami jakos jeszcze uda mi sie ten model doprowadzic do w miare zadowalajacego stanu.

Strasznie ciemny. Brak różnorodności. Masakryczny odkurz. Ja bym zalecał przemalowanie, bo tylko będziesz się coraz głębiej zanurzał w g...

Przemyslalem sprawe i faktycznie bedzie malowany jeszcze raz. Jak Tobie udaje sie malowac bez odkurzu? Mniej wiecej jakie cisnienie masz? Wydaje mi sie , ze farbka u mnie jest ok , naprawde nie jest za gesta, dlatego mysle ze cos z cisnieniem zle robie?

Dawno nie pisałem na forum i widzę, że pojawiły się nowe pojęcia bo wcześniej nikt o odkurzu nie mówił a teraz czytam w co drugim poście :P Plamy by były spoko gdyby nie to że baza za ciemna wyszła i faktycznie na koniec byś miał z tego za ciemny model ;)

Dzieki Panowie za Wasze opinie. Model mial sporo pecha, w niedziele z rana dostal filtry, przed wieczorem, kiedy jeszcze swiecilo troche sloneczko postanowilem zobaczyc jak to wyglada przy dziennym swietle przy oknie i wtedy czolg wyskoczyl (wypadl?) mi z rak, strasznie sie polamal no i juz prawie bym go wywalil, ale sie opanowalem i ten tydzien poswiecilem na "leczenie" modelika, to stan obecny przed washem:

upload_-1

ps ten czerwono brazowy na boku wanny to tylko jako faktura powierzchni, docelowy kolor bedzie inny.

Wiem przez co przeszedłeś, mi też kiedyś podczas robienia finalnych zdjęć model spadł na płytki i się rozsypał. Chwali się, że się zawziąłeś i go poskładałeś. Wygląda w porządku jak na ten etap prac.

PS: Taka mała uwaga. Dałoby radę żebyś w jakimś programie trochę rozjaśnił i wyostrzył zdjęcia. Na pewno łatwiej byłoby zauważyć szczegóły, te zdjęcia są ok ale według mnie trochę przyciemne.