Duży Modelarz Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 Przedstawiam model samolotu TS-11 Iskra firmy Arma Hobby. Maleństwo w skali 1/72 zamierzam zbudować z użyciem dodatkowego żywicznego silnika. Zapraszam na pierwszy film - recenzję zestawu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarrov Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 Będę kibicował i się przyglądał. Też w najbliższym czasie mam zamiar popełnić Iskrę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted January 17, 2017 Author Share Posted January 17, 2017 Dosyć szybko idzie jak na mnie ;) Zapraszam na nowy odcinek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Atlis Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Zawsze lubię oglądać twoje filmiki bo mi się muzyka podoba. ;) Drobny komentarz - oleje Renesans zawierają dość dużo oleju lnianego - przed użyciem nałóż trochę na ręcznik papierowy, wyssa nadmiar, wtedy rozcieńczaj - o wiele szybciej wyschnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted January 17, 2017 Author Share Posted January 17, 2017 Zawsze lubię oglądać twoje filmiki bo mi się muzyka podoba. ;) Drobny komentarz - oleje Renesans zawierają dość dużo oleju lnianego - przed użyciem nałóż trochę na ręcznik papierowy, wyssa nadmiar, wtedy rozcieńczaj - o wiele szybciej wyschnie. Dzięki, zrobię tak przy najbliższej okazji . Krawędź prawej burty z tyłu kabiny jest fabrycznie wyszczerbiona - też taką miałem. Mam nadzieję, ze jeszcze nie jest za późno, żeby to naprawić. Też to zauważyłem. Na razie to wszystko złożyłem na sucho do nagrania, więc jeszcze jest czas na szpachlowanie i korekty . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted February 12, 2017 Author Share Posted February 12, 2017 Zapraszam na nowy odcinek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted February 27, 2017 Author Share Posted February 27, 2017 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted March 6, 2017 Author Share Posted March 6, 2017 Z przyzwyczajenia: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazman79 Posted March 6, 2017 Share Posted March 6, 2017 Mega plus za godło na samolocie : ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted March 12, 2017 Author Share Posted March 12, 2017 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godol Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Szacunek za ten silnik. Co do poprzedniego, to godło super się prezentuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted March 13, 2017 Author Share Posted March 13, 2017 Dzięki Nie myślałem, że aż tak się syrenka spodoba (chociaż kolegę z Mińska Mazowieckiego rozumiem ;)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted April 12, 2017 Author Share Posted April 12, 2017 No i koniec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Szpargatoł Posted April 12, 2017 Share Posted April 12, 2017 Faktycznie jakby chropowate powierzchnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted April 12, 2017 Author Share Posted April 12, 2017 Na żywo wygląda to znacznie lepiej niż na dużym zbliżeniu, no i sporo lepiej niż moja poprzednia próba robienia metalicznej powierzchni (Mig z końca filmu). No ale przyznam szczerze, że nie jestem całkowicie zadowolony z efektu i przy następnym metalicznym modelu zrobię parę rzeczy inaczej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted April 14, 2017 Share Posted April 14, 2017 troche ciemna Ci ta Iskra wyszła, ale ogólnie ładny model jest potencjał w tym zestawie zastanowiło mnie tylko z jaką siłą odklejałeś (odrwywałeś?) maski z oszklenia - tak ciężko odchodziły czy tylko tak to wyglądało na filmie? bo ja się w pewnym momencie spodziewałem oderwanego wiatrochronu... pozdrawiam! ww Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted April 14, 2017 Author Share Posted April 14, 2017 Faktycznie wyszła dosyć ciemna. Malowałem ją Alcladem - Duraluminium, a może trzeba było użyć zwykłego Aluminium, a z tego zrobić tylko część paneli. Pierwszy raz malowałem tymi farbami, pokombinuję bardziej przy kolejnym modelu. Co do masek - trzymała mocno. W czasie odrywania czuje się "organoleptycznie" jakiej siły trzeba użyć, no ale faktycznie gdy to potem oglądałem na filmie, to się cieszyłem że wiatrochron przykleiłem Extra Thin Cemmentem a nie Wikolem ;). Nad tymi maskami to powinni producenci trochę popracować, bo zostawiły w kilku miejscach ślady kleju, z którymi trzeba było powalczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts