woldox Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Nie znalazłem nigdzie takiego wątku choć o farbach jest trochę napisane Jako nowicjusz doczytałem, zostałem naprowadzony jaką sprężarkę i jaki aerograf ale o farbach i chemii już mniej, więc może warto napisać co na początek jest niezbędne Wyczytałem że najmniej problemowe w dobieraniu z palety do modelu jest Mr. hobby "Gumze" choć firm jest wiele co sprawdziłem na polecanej stronie www.mojehobby.pl czy farbą do aerografu można pomalować też jakieś szczegóły Pytanie co na początek do areo i co pod pędzel, proszę piszcie szczegółowo kopiujcie listę dopisujcie kolejne Aerograf : - podkład Surfacer 1200 bądź 1500 - farba Gunze C, i H - Tamiya Pędzel : - Vallejo - Model Color - Chemia : - rozpuszczalnik do farb Gumze i Tamiya Leveling Thinner Gunze - do czyszczenia aero Tool Cleaner Gunze lub aceton techniczny Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 TU MASZ WSZYSTKO - wystarczy poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 Pewnie że jest to wiem i napisałem ale nie skumulowane w jednym wątku czemu nie można tego tak fajnie opisać a admin mógł by poprawić i była by fajna sprawa dla takich jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Wyczytałem że najmniej problemowe w dobieraniu z palety do modelu jest Mr. hobby "Gumze" choć firm jest wiele co sprawdziłem na polecanej stronie www.mojehobby.plczy farbą do aerografu można pomalować też jakieś szczegóły Tak, Gunze C, i H, oraz Tamiya to jedne z najlepszych, a może i najlepsze farby do aerografu. Kup do nich rozcieńczalnik, najlepiej Leveling Thinner Gunze. Aerografem można malować szczegóły, o ile dasz radę je zamaskować. Ja tak generalnie to 99% modelu maluję aerografem, tylko najdrobniejsze detale (np. okablowanie, przyciski w kabinie itp.) maluję pędzelkiem. Pytanie co na początek do areo i co pod pędzel, proszę piszcie szczegółowo Do pędzelka najlepsze są farby Vallejo Model Color, można je rozcieńczać wodą albo firmowym rozcieńczalnikiem. Pędzel po nich można umyć po prostu pod kranem. Do aerografu warto kupić coś do jego czyszczenia/płukania - najlepszy środek to Tool Cleaner Gunze, ale jest dość drogi. Ja na co dzień stosuję aceton techniczny ze sklepu budowalnego bądź z farbami. Do płukania jest w sam raz. Aerografu tylko nie kąp w całości, bo jeśli ma gumowe uszczelki to się rozpuszczą. Aerograf - podkład- farba właściwa np: German grey Mr.Hobby -H064 64 Dark Green Jak tak będziesz pisał to małe szanse że ktoś Ci coś doradzi, bo nie wiadomo o co chodzi. Jeśli pytasz o podkład, to najlepiej kup Surfacer 1200 bądź 1500 i stosuj go pod farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Aerograf : - podkład Surfacer 1200 bądź 1500 - farba Gunze C, i H - Tamiya Pędzel : - Vallejo - Model Color - Chemia : - rozpuszczalnik do farb Gumze i Tamiya Leveling Thinner Gunze - do czyszczenia aero Tool Cleaner Gunze lub aceton techniczny mam nadzieję że czytelnie Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Chemia : - rozpuszczalnik do farb Gumze i Tamiya Leveling Thinner Gunze lub aceton techniczny - do czyszczenia aero Tool Cleaner Gunze Acetonem lepiej farby nie rozcieńczaj. Ale czyścić aerograf nim możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 Racja mała pomyłka , czekam na kolejne sugestie co i do czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Ale co i do czego? Na jakie konkretnie sugestie czekasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Tematu raczej nikt nie przykleji, a sam zniknie w czeluściach forum za jakiś czas. Dodatkowo ludzie w większości wypadków dalej wybierają farby miga, AK i Vallejo do aerografu ze względu na mocny marketing i tego raczej nie zmienimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Chyba żeby za niego wszystko zrobić... Masz model Tamiya (lub innej firmy) Otwierasz INSTRUKCJĘ i masz Wpisujesz w wyszukiwarkę na chociażby mojehobby.pl np. Tamiya Matt Black i podobnie z resztą i masz. Żadna inżynieria rakietowa lub sekwencjonowanie DNA to nie jest. Jakbyś chciał pokolorować też kukiełki to na następnej stronie instrukcji jest schemat kolorów i dokupujesz brakujące lub odpowiedniki (do pędzla najlepiej zamiast Tamiya/Gunze farby Vallejo Model Color) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 ...czemu nie można tego tak fajnie opisać a admin mógł by poprawić i była by fajna sprawa dla takich jak ja Dlaczego nie? Można by pewnie długo wymieniać... a) Ponieważ jest to sporo roboty. b) Wszystkie te informację są już na wyciągnięcie ręki. c) W ciągu tygodnia i tak powstanie przynajmniej jeden temat o tym jak zacząć, jaki kupić metalizer do gąsienic albo czy ktoś poleca AS-186, pomimo że odpowiedzi na te wszystkie pytania są nie dalej niż jedną stronę wcześniej. d) Praktycznie wszystkiego można się dowiedzieć oglądając dobre warsztaty jak i zakładając swój w celu uzyskania praktycznych porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 ...czemu nie można tego tak fajnie opisać a admin mógł by poprawić i była by fajna sprawa dla takich jak ja Dlaczego nie? Można by pewnie długo wymieniać... a) Ponieważ jest to sporo roboty. b) Wszystkie te informację są już na wyciągnięcie ręki. c) W ciągu tygodnia i tak powstanie przynajmniej jeden temat o tym jak zacząć, jaki kupić metalizer do gąsienic albo czy ktoś poleca AS-186, pomimo że odpowiedzi na te wszystkie pytania są nie dalej niż jedną stronę wcześniej. d) Praktycznie wszystkiego można się dowiedzieć oglądając dobre warsztaty jak i zakładając swój w celu uzyskania praktycznych porad. AMEN, AMEN i jeszcze raz AMEN!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi