epidem1c Napisano 31 Stycznia 2017 Share Napisano 31 Stycznia 2017 Witam! Po kilku latach przerwy wróciłem do modelarstwa no i chcę zacząć od razu z grubej rury. Kleję model Italeri Type-59 1:35. Póki co jestem na etapie klejenia i malowania, maluję go Model Masterem Enamel, niestety pędzlem bo zbieram na aero. No i po wszystkim chciałbym zrobić różne otarcia z którymi sobie poradzę ale nie za bardzo wiem jak się zabrać za Washa... Ile czytam na internecie instrukcji tym bardziej nie wiem jak się za to zabrać. A więc tak: Po pomalowaniu modelu czym go zabezpieczyć ? Kiedy Naklejać kalkę no i jak dokładnie zrobić tego washa... No i tniemy koszty oczywiście ale ze zdrowym rozsądkiem. Jak skończę kleić i malować to wstawię fotki. Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 31 Stycznia 2017 Share Napisano 31 Stycznia 2017 Lepiej od razu wstawiać fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 31 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2017 Póki co jeszcze nie przypomina nawet czołgu ale łapcie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 31 Stycznia 2017 Share Napisano 31 Stycznia 2017 Hej, o washu poczytaj tu http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=6669 A w warsztatach i galeriach wstawiamy zdjęcia, nie linki Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 31 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2017 Jestem tu nowy, proszę o wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Póki co nie jest źle. Nie wiem jakie masz pędzle, ale wydaje mi się że mają trochę zbyt sztywne włosie przez co zostają smugi. Ewentualnie bardzo rzadką farbą malujesz. Kup sobie czarną farbe matową i nią pomaluj bandaże kół. Najpierw złóż model, pomaluj go ładnie i wtedy poczytaj o washu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Używam pędzli Italeri i też odnosiłem wrażenie, że są zbyt twarde, ale wieża jest już pomalowana miększym pędzlem i wydaje mi się, że jest o niebo lepiej. Czy da się wyszlifować potem farbę papierem ściernym np 2000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 I tak jako bonus łapcie moje modele z wystawy z 2011roku. (kleiłem je mając 12-13lat) Panzer IV: Kokpit z F-16: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 No pędzle Italki wg są bardzo sztywne, przez sztuczne włosie. Mag-Pol'a są całkiem znośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Właśnie wieżę malowałem Mag-Polem i jest o niebo lepiej. Zaraz jadę do sklepu po sidolux, drobne papiery ścierne i rozcienczalnik do Washa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 A co do szlifowania farby, nie polecam. Lepiej zmyć i maznać od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 No to z moim leniem są 2 opcje. Albo zostawiam tak jak jest albo szlifuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Szlify daj, jak wyjdzie kaplica, to na nowo maluj. Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Na razie wygląda to wszystko tak Myślicie, że jakoś da radę to malowanie ? I zaopatrzyłem się w takie środki: Co się bardziej nada do washa ? Pozdro ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Co się bardziej nada do washa ? To: https://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/rozpuszczalniki-rozcienczalniki/rozcienczalniki-rozpuszczalniki/rozcienczalnik-white-spirit-0-5-l-dragon,p163570,l1163.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 A z tego co mam nie ma opcji zrobić washa ? Pytałem w sklepie o White Spirita ale nie mieli to wziąłem to co było.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Nie wiem, czy to przy ścieraniu nie rozpuści sidoluxa i nie zacznie się tworzyć guma. Sprawdź na np. dnie modelu czy sido wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 W sumie racja, lepiej sprawdzę. A sidolux po prostu pędzlem nakładać ? I moodel po sidoluxie nie będzie się świecił ? :/ Jak to potem zmatowić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 W sumie racja, lepiej sprawdzę. A sidolux po prostu pędzlem nakładać ?I moodel po sidoluxie nie będzie się świecił ? :/ Jak to potem zmatowić ? Pędzlem, będzie się świecił co się potem niweluje lakierami matowymi. Sam wash też zmatuje trochę model, pigmenty również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Kurde nie wiem jak ja Ci się odwdzięczę za pomoc... A ktoś na forum robił może błoto z Talku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Byli tacy ale nie mam przykladu pod ręką. Nie mniej przyjedz się do sklepu dla artystów i poszukaj suchych pasteli, na początek jak znalazł. Parę złotych za 1 kredke, weź kilka odcieni i eksperymentuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Myślałem po prostu kupić jakąś farbkę w kolorze błota i wymieszać z talkiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Uzyskasz jednolitą kolorem breje którą ciężko będzie formować itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epidem1c Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Jak dokładniej robi się to błoto z pasteli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Robienie błota z talku czy pasteli jest oficjalnie zakazane. Noe topimy modeli w błocie. Najpierw uczymy się poprawnie malować- nie pomagamy sobie topieniem w błocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi