neutralny333 Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Witam, Wybrałem do sklejania model 1:48 Apache AH-64D Longbaw Hasegawy. Niedługo przedstawię In-Box Mam jednak pytanie co do malowania. W instrukcji przedstawiają masę kolorów z Mr. Color oraz GSI Creos Aqueous. Czy uważacie, że warto trzymać się tego co zostało przedstawione w instrukcji czy raczej polecacie mi jakieś inne farby. Oto kolory jakie zawiera instrukcja (same numery to Mr. Color a oznaczenia np. H2 - GSI Creaos A.) 2 - H2 - Black 8 - H8 - Silver 12 - H52 - Olive Drab (1) 13 - H53 - Neutral Grey 28 - H18 - Steel 33 - H12 - Flat Black 47 - H90 - Clear Red 48 - H91 - Clear Yellow 50 - H93 - Clear Blue 51 - H44 - Flesh 54 - H80 - Khaki Green 61 - H76 - Burnt Iron 137 - H77 - Tire Black 338 - Light Gray FS36495 Doświadczenie w malowaniu mam bliskie 0 zatem bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego zestawu i objaśnienie znaczenia kolorów. Z góry dziękuję forumowiczom za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Kolory są raczej prawidłowe, tylko czy wiesz że to farby do aerografu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neutralny333 Napisano 6 Lutego 2017 Autor Share Napisano 6 Lutego 2017 No i wszystko jasne.... Naturalnie aerografu nie posiadam zatem potrzebuję zestaw do pędzelków. Ktoś może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 …Ktoś może pomóc? Jeśli masz urządzenie z Androidem to może Hobby Color Converter. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Kolory są raczej prawidłowe, tylko czy wiesz że to farby do aerografu? Olive drab to akurat nie jest dobry kolor na Apacza - prawidłowy, to Helo Drab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neutralny333 Napisano 7 Lutego 2017 Autor Share Napisano 7 Lutego 2017 (edytowane) Wybrałem farby akrylowe Vallejo. Mam jednak pewien problem z doborem kilku kolorów. Korzystałem z konwertera: http://tiny.pl/gfqr3 Trzeba tylko wyłączyć wszystko i zostawić zaznaczone Mr Color oraz Vallejo. I tak uzyskuję: Mr Color Vallejo 2 Black 855 Black Glaze 8 Silver 997 Silver 12 Olive Drab 887 Brown Violet 13 Neutral Grey 905 Blue Grey Pale 28 Steel ????? TAK JAKBY NIE BYŁO W VALLEJO Czym to zastąpić 33 Flat Black 950 Black 47 Clear Red 934 Transparent Red 48 Clear Yellow 937 Transparent Yellow 50 Clear Blue 938 Transparent Blue 51 Flesh 917 Beige / Aero Skin Tone 51 Flesh 927 Dark Flesh TO SAMO OZNACZENIE W MR COLOR CO WYŻEJ A NAZWY INNE DO KOLORU FLESH 54 Khaki Green ????? TAK JAKBY NIE BYŁO W VALLEJO występuje jednak kolor 55 (Mr Color) i 988 (Vellejo) - Khaki ? Czy można tym zastąpić Khaki Green? 61 Burnt Iron ????? TAK JAKBY NIE BYŁO W VALLEJO Czym to zastąpić? 137 Tire Black ????? TAK JAKBY NIE BYŁO W VALLEJO Czym to zastąpić? 338 Light Grey 907 Pale Grey Blue Bardzo proszę kogoś doświadczonego w tym temacie o pomoc w doborze brakujących kolorów oraz o wyjaśnienie wątpliwości jak wyżej. Kolor Olive Drab postaram się zastąpić Helo Drab: http://tiny.pl/gfq99 Czy ten będzie właściwy? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 7 Lutego 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 No niestety, pędzelkiem raczej nie uzyskasz ciekawych efektów w malowaniu. Nie uda Ci się też raczej uzyskać na tym jakiegoś sensownego weatheringu czy washa. Te wszystkie techniki są z reguły zarezerwowane dla malowania aerografem i tylko takie malowanie tak naprawdę ma sens. Wiem że nie to pewnie chciałeś usłyszeć, ale taka jest bolesna prawda. Zdecydowanie zachęcam do kupna aerografu i wtedy malowanie modeli nabiera nieco innego wymiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neutralny333 Napisano 7 Lutego 2017 Autor Share Napisano 7 Lutego 2017 Dziękuję! Faktycznie nie to chciałem usłyszeć ale rada cenna Na powrót do modeli zacznę jednak od pędzli i akryli Valejjo. Edytowałem post wyżej gdyż dobrałem już farby. Proszę tylko o pomoc w tych zaznaczonych na grubo kwestiach dla mnie niejasnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Moim zdaniem nie ma sensu kupować absolutnie wszystkie kolory, bo skoro malujesz pędzlem to tych subtelnych różnic w poszczególnych kolorach nie będzie za bardzo widać. 28 Steel ????? TAK JAKBY NIE BYŁO W VALLEJO Czym to zastąpić Zdaje się że może być Vallejo Metal Color 77712. 51 Flesh 917 Beige / Aero Skin Tone51 Flesh 927 Dark Flesh TO SAMO OZNACZENIE W MR COLOR CO WYŻEJ A NAZWY INNE DO KOLORU FLESH Sprawdź w instrukcji, ale to zdaje się kolory do malowania pilotów, więc nie wiem czy Ci to potrzebne. 54 Khaki Green ????? TAK JAKBY NIE BYŁO W VALLEJO Zdaje się że nie ma MC, więc weź może zwykły Khaki 70988. 61 Burnt Iron ????? TAK JAKBY NIE BYŁO W VALLEJO Czym to zastąpić? To możesz zastąpić farbą AMMO of Mig Jimenez -187 Jet Exhaust Burnt Iron, zdaje się że nadaje się ona też do pędzelka, choć jest dość rzadka. 137 Tire Black ????? TAK JAKBY NIE BYŁO W VALLEJO Czym to zastąpić? Ten sobie daruj, masz czarny matowy to go użyj do opon. Tire Black to taki ciemny szary, podobny do koloru gumy z jakich są zrobione opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neutralny333 Napisano 7 Lutego 2017 Autor Share Napisano 7 Lutego 2017 A czy z doświadczenia wiecie czy te farby Vallejo muszę rozcieńczać z wodą? Bo i tak rozumiem, że nie skończy się na jednej warstwie. No i na koniec gdzie polecacie kupić te farby? Chciałbym się zabrać za ten model spokojnie i dokładnie ale minęło już prawie 20 lat od ostatniego Dlatego też tyle pytań - ale rozumiem po to właśnie jest to forum. Chciałbym Was jeszcze prosić o polecenie: -kleju (pędzelek czy pojemnik z igłą? jakiej marki klej? co do elementów przeźroczystych?) -szpachlówki (jakiej najlepiej?) - czy potrzebuję jeszcze jakiejś dodatkowej chemii? - jaki podkład pod wyżej wymienione farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Ja farby Vallejo Model Color rozcieńczam firmowym rozcieńczalnikiem Miga, ale jest też podobny Vallejo: http://www.mojehobby.pl/products/ACRYLIC-THINNER-60-mL.html Wodą ponoć tez można rozcieńczać, ale nie robiłem tego. Gdzie kupić? Najfajniejsze sklepy to MojeHobby.pl, Plastmodel.pl, exito.sklep.pl. Tam polecam. Klej? Tylko Tamiya Extra Thin Cement. To klej bardzo rzadki który sam się rozprowadza po miejscu łączenia części. Najpierw składasz części do kupy, trochę ściskasz, a dopiero potem na miejsce połączenia aplikujesz klej pędzelkiem. Chwila i klej zaczyna łapać. Niezwykle wygodna rzecz. Szpachlówka na początek to Tamiya Basic Putty, bardzo dobra jak na mój gust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neutralny333 Napisano 8 Lutego 2017 Autor Share Napisano 8 Lutego 2017 51 Flesh 917 Beige / Aero Skin Tone51 Flesh 927 Dark Flesh TO SAMO OZNACZENIE W MR COLOR CO WYŻEJ A NAZWY INNE DO KOLORU FLESH Sprawdź w instrukcji, ale to zdaje się kolory do malowania pilotów, więc nie wiem czy Ci to potrzebne Tak, ta farba jest to twarzy pilotów. Głupio by było zostawić je szare jak cały plastik. Chyba, że uda mi się coś wymieszać z pozostałych kolorów, które mam. Może ten transparent yellow z czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 Do malowania twarzy pilotów, to dla oszczędności kupiłem małą buteleczkę Pactry "Skin Tone". Trochę mi było głupio wydawać więcej niż 5 złotych na te kilka milimetrów kwadratowych, które będą tym kolorem do pomalowania ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neutralny333 Napisano 8 Lutego 2017 Autor Share Napisano 8 Lutego 2017 Czy do tych farb stosować podkład? Jeśli tak to co polecacie? Czy może być to: http://www.mojehobby.pl/products/Surface-Primer-Gray.html Jeśli podkład jest potrzebny to czy powinienem nim pokrywać wszystkie malowane elementy czy tylko skupić się na dużych powierzchniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi