Skocz do zawartości

DIORAMA PACYFIKACJI KOPALNI "WUJEK"

SmokHaosu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zaszczyt zaprezentować prace nad projektem dioramy kopalni.

Zasadnicze informacje i zdjęcia pod linkiem:

http://16grudnia1981.ovh.org/

więc się nie rozpisuje, mogę sie tylko pochwalić własnym wkładem pracy. pomalowanie jakiś 300-tu figurek. Biorąc pod uwagę ile ich będzie ostatecznie to nie dużo :->

Zamieszczam kilka swoich zdjęć.

p1040057lo9.th.jpgp1040043ck2.th.jpgp1040055ke0.th.jpgp1040046bf6.th.jpg

p1040047pc5.th.jpgp1040055md7.th.jpgp1040061ev8.th.jpgp1040055ma5.th.jpg

p1040063gk0.th.jpgp1040064hk6.th.jpgp1040072eb0.th.jpgp1040074ik1.th.jpg

p1040065yf3.th.jpgp1040073pb8.th.jpg

pozdr,

budynki z papieru? strasznie krzywe się wydają na niektórych zdjęciach :]

czołgi to lewitują chyba nad zaspami śniegu - można by je lepiej dopasować do podłoża

zbliżenie na barierkę i drzwi - tragedia :] to drzwi czy jakaś szafka z elektryką? drzwi zazwyczaj są osadzone w ścianie.. chyba, że ktoś je tam oparł.. znaczek na drzwiach krzywo przycięty, śnieg trzyma się na dolnej stronie barierki, na ścianie przyklejona jakaś dziwna tapeta..

i można by tak jeszcze długo o każdym zdjęciu..

zapowiadało się bardzo ciekawie.. wyszło strasznie średnio :]

Wiesz FAZZY,

Szkoda, że nie zajrzałeś do linka, a obejrzałeś tylko fotki i to w dodatku te mojego autorstwa. Jakbyś przeczytał co tam stoi napisane, to dowiedział byś się w jakiej skali to jest (1:100), że ma wymiary 4m x 2m. Czyli 8 metrów kwadratowych makiety w skali 1:100. Jest różnica miedzy dioramą w 1:35 na której stoi 1 czołg i dwie figury. Reszta jakby zajrzała to by wiedzieli, że nie skończone jeszcze, stąd nie ma figurek na miejscu, śnieg może być coś nie tego, a czołgi lewitują. Po prostu na razie zostały wstępnie ustawione do zdjęcia. Potem zostaną wpasowane w podłoże i dojdzie śnieg. Tak poza tym to oczywiście rozumiem wątpliwości.

i jeszcze coś...

I wywnioskowałem, że nie robisz jej sam.

Oczywiście, że nie. Tobie tez proponuje przeczytać to co na początku napisałem

uważasz, że większa skala usprawiedliwia gorsze wykonanie? :]

a może im większy rozmiar dioramy tym większą chałturę można odwalić? :]

niby jaka jest różnica między dioramą w 1:35 a 1:100? w 1:35 więcej pracy bo bardziej zdetalizowana?

ja nic do figurek nie miałem.. :] co do śniegu to miło, że się zgodziłeś, że może być nie ten tego.. a co do lewitujących czołgów.. może przed sypaniem śniegu warto było pomyśleć o zrobieniu dla nich miejsca.. teraz na siłę będziecie je tam wciskać?

Nikt nie mówi, że im większa skala, tym większą chałturę można poczynić. Ale jak się domyślasz są narzucone jakieś terminy. jeśli diorama w 1:35 powstaje kilka miesięcy to ile będzie powstawać diorama tych rozmiarów, gdzie każda z blisko tysiąca figurek, będzie dopracowana tak jak ta w 1:35. Z resztą diorama będzie ostatecznie oglądana z jednej strony, w związku z czym nie wszystkie szczegóły będą aż tak dostępne dla oka. Jeśli chodzi o śnieg, to nie wiem na ile się orientujesz ale tamta zima była dosyć ostra. Sam śnieg, tez jest jeszcze w fazie wstępnej. Generalnie rozumiem, że możesz nie mieć humoru, ale nie martw się

FAZZY_bez_humoru nie jest aż tak źle, fakt faktem nie jest idealnie.

Jak dla mnie należą się brawa dla SmokHaosu'a bo jak wiemy kopalnie z reguły są to wielkie kompleksy, zajmujące ogromna powierzchnie. A co do krzywizn. Powiem Ci szczerze jesteś usprawiedliwiony. Pociągiem przejeżdżam obok KWK Mysłowice o tam są krzywe ściany. Nic nie jest idealne. Jeszcze dochodzą do tego tąpnięcia górnicze (które dla mnie są normalność, bo częsie nieźle domem), a one nie tylko wyrządzają szkody w postaci dziur w ścianach czy też pęknięć ale także powodują pochylenia.

Więc przez przypadek (mam na dzieje że przez nie przypadek;-)) idzie oddać to co zapewne na Mazowszu nie jest odczuwalne.

Jest jeden najbardziej odczuwalny minus, na frontowej scianie ceglanego budynku brakuje na górze dwóch skrzyżowanych młotów górniczych oraz napisu Kopalnia Wujek. Myślę, że warto to poprawić. Nadal to odpowiedniego wyglądu i zbliży go do oryginału.

Pozdrawiam

fazzy bez humoru to właśnie przekleństwo dobrych aparatów cyfrowych -oko ludzkie wiele nie dojrzy to co technika cyfrowa pokaże ,niejeden model mistrzowski wygląda extra a jak oglądasz fotki to wszystko wychwytujesz ,dla mnie ważniejsza jest natura -to co ludzkie oko zobaczy w oryginale ,

Całkiem fajnie to wygląda, no ale mogło być ciut lepiej. Przeczytałem, że wasza diorama będzie w jakimś muzeum i będzie jedną z głównych atrakcji. No ale jeszcze trochę pracy przed wami

Zyczę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam

Chylę czoła przed pomysłodawcami i wykonawcami projektu. Doskonale pamiętam czas stanu wojennego, pustych sklepów i patroli Milicji na ulicach. Do dioramy nie należy podchodzić w sposób czysto modelarski, ma ona swój wydźwięk historyczny. Nie będzie też wystawiana na konkursach, lecz w muzeum. Większość zwiedzających muzeum, z modelarstwem ma niewiele na co dzień do czynienia, będą oceniać nie wykonanie, tylko ogrom włożonej pracy w to dzieło. Tak droga młodzieży, Polak strzelał do Polaka, tragiczne ale prawdziwe. Gorąco pozdrawiam modelarzy pracujących nad tym tematem.

W takim razie, czytajac wasze wcześniejsze posty, moze kolega "FAZZY_bez_humoru", pokaze swoje dioramy. Napewno znajda sie jakies niedoróbki, które osobiscie wytkne ci palcem... Makieta jest idealna, bardzo mi sie podoba ...

W takim razie, czytajac wasze wcześniejsze posty, moze kolega "FAZZY_bez_humoru", pokaze swoje dioramy. Napewno znajda sie jakies niedoróbki, które osobiscie wytkne ci palcem... Makieta jest idealna, bardzo mi sie podoba ...

proszę Cię bardzo, jeżeli ma Ci to ulżyć to użyj funkcji "szukaj" na tym forum, znajdziesz coś z pewnością

a tu linki do dioram na innym forum:

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=22082&start=0

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=31307&start=0

chętnie poczytam o błędach jakie mi wytkniesz i postaram się ich nie popełniać w przyszłości, przecież właśnie dlatego swoje prace prezentujemy publicznie na forach modelarskich..

No ladne dioramy. Moze przesadziłem troszke z tym wczesniejszym postem. Chodziło mi jedynie o fakt ze jakby nie bylo to skala 1 : 100, wszystko jest tak małe, ciezko jest wszystko idealnie pomalowac, dlatego nawet jesli sa jakies niedoróbki to sa one baardzo małe i mało widzoczne. Oczywiscie warto o nich wspomniec przy pisaniu swojej wypowiedzi, ale po co odrazu tak drastycznie je wymieniac ... Co do dioram.. Czy prawidziwy materiał na pierwszej z nich nie byłby lepszy od i tak bardzo, zaznaczam bardzo ładnie i realistyznie pomalowanego plastiku ?

EDIT:

Na pierwszej dioramie: Nie ma za duzo rdzy ?

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Cóż mogę powiedzieć...wspaniały, oryginalny i raczej unikany do tej pory temat jeśli chodzi o dioramę.

Gratuluję nie tyle samego wykonania co podejścia do sprawy.