Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

[uWitam. Jak w temacie, czyli jakich farb używać do malowania aerografem? Czy nadają się do tego wszystkie farby (italeri, humbrol,tamiya i do nich rozcieńczalnik hataka paint) jak wyglada sprawa jeśli chce uzyskać jakiś fajny jaskrawy kolor? Czy mogę podjechać i zakupić lakier typowo samochodowy od lakiernika i tym malować ?[/u]

Napisano

Wlać do aerografu możesz teoretycznie wszystko. Pytanie czy ma to zasadniczy sens. Najlepiej malować farbami stworzonymi do nakładania natryskowego, a nie jedynie mniej lub bardziej rozcieńczonymi pod aerograf. Italeri, humbrol, hataka niebieska, model master, Vallejo, AK to wszystko farby które w zamyśle mają być pod pędzel, jedynie niektóre firmy dodają więcej rozcieńczalnika oraz opóźniacza żeby można było jako tako malować aerografem.

Tamiya, Gunze i tym podobne to lakiery którym bardzo blisko do tych samochodowych, czyli stworzone do malowania aerografem.

Możesz używać lakieru samochodowego. Jedynie bardziej będziesz musiał taki lakier rozcieńczyć.

• 2 weeks later...
Napisano

Czy po pomalowaniu karoseri natryskowo farbami tamyia trzeba je wypolerować czy bezpośrednio na farbę kładę bezbarwny ?

Napisano

Jeżeli chcesz wyrównać powierzchnię przed bezbarwnym, to tylko do poziomu matu. Wypolerowany na lustro lakier nie daje odpowiedniej przyczepności. Jeżeli chcesz to zrobić w pełni profesjonalnie, to możesz popatrzeć jak się lakieruje prawdziwe samochody.

Zasada jest taka, jeżeli chcesz jak najlepszy efekt połysku, to nawet podkład mówi być położony równo.

• Super Moderator
Napisano
Italeri, humbrol, model master, to wszystko farby które w zamyśle mają być pod pędzel

Zanim przeszedłem na Gunze i Tamiya, to do aerografu używałem właśnie tych farb i jakoś dawały radę.

Napisano

Kamilu,

Staraj się nie używać podkreślenia do całej wypowiedzi.

Znajdą się apostołowie, którzy mnie zjedzą, że nie jestem dość

• koszerny
  • ḥalāl
  • prawdziwym modelarzem

Kiedy zaczynałem „na stałe” malować aerografem w okolicach 1999 roku podjąłem decyzję, że do aerografu leję tylko akryle wodorozcieńczalne. Dlatego nie wypowiem się o Gunze C, podkładach Tamiya, lakierach samochodowych, ….

Moje doświadczenie z farbami w kolejności alfabetycznej

• Agama
    • Bardzo łatwo siada pigment i trudno go potem wymieszać
    • Dość ładnie kryje.
    • Spory wybór kolorów „autentycznych”

[*]Daler Rowney

• Dość łatwo siada pigment. Dość łatwo go potem wymieszać.
    • Bardzo mały wybór kolorów.
    • Łatwo spływa, ponieważ jest „zaprojektowane” do papieru.

[*]Gunze H

• Drobny, łatwo rozmieszywalny pigment.
    • Dobra lejność.
    • Dobre przyleganie do podłoża.
    • Bardzo ładnie „buduje” powłokę.
    • Dość swobodne podejście do barwy kolorów „autentycznych”

[*]Italeri

• Na dzień dobry sprawia wrażenie, jakby miało gumę w składzie.
    • Dość dobrze kryje.
    • W miarę dobrze przylega.

[*]LifeColor

• Ja miałem wrażenie, że po rozcieńczeniu do aerografu strasznie słabo kryje.
    • Duży wybór kolorów i kolorów „autentycznych”

[*]Model Master

• Bardzo drobny pigment. Bardzo łatwo go rozmieszać.
    • Dobra lejność.
    • Dobre krycie.
    • Dość cienka powłoka.
    • Duży wybór kolorów „autentycznych”

[*]Pactra

• Dość łatwo siada pigment. Raczej daje się wymieszać.
    • Dość łatwo powstają zlepki pływające w farbie.
    • Spory wybór kolorów „autentycznych”

[*]Revell

• Te same wrażenia co przy Italeri.

[*]Tamiya

• Dość łatwo siada pigment. W miarę łatwo daje się wymieszać.
    • Dobra lejność.
    • Ładne krycie większości kolorów.
    • Dość dobrze trzyma się podłoża.
    • Nie za duży wybór kolorów.
    • Przy przechowywaniu dłuższym niż kwartał potrafi budować zlepki pływające w farbie tak jak Pactra, czy Vallejo.

[*]Vallejo

• Łatwo siada pigment.
    • Przy przechowywaniu dłuższym niż kwartał buduje przy dnie pojemnika trwały zlepek. Obrzydlistwo.
    • Przy umiejętnym rozcieńczeniu i powolnym kładzeniu cienkimi warstwami daje cienką powłokę ładnie wnikającą w szczegóły.
    • Umiejętne „trafienie w jej punkt” jest dla mnie bardzo trudne.
    • Bardzo duży wybór kolorów „autentycznych”.
    • Dość swobodne podejście do barwy kolorów „autentycznych”.
    • Dość łatwo buduje „sopel” na wylocie z dyszy.

Najłatwiej z powyższej listy było mi używać Gunze H, Model Master, Tamiya.

Najbardziej musiałem być ostrożny przy Agama, Pactra, Vallejo.

Bardzo jestem ciekaw czy coś ci faktycznie rozjaśniłem, czy namieszałem w głowie?

Napisano

Bardzo jestem ciekaw czy coś ci faktycznie rozjaśniłem, czy namieszałem w głowie?

jako ze nakupiłem farb akrylowych tamyia to spróbuje nimi pomalować model. (Co będzie to będzie ) twoja wypowiedz jest bardzo szczegółowa, wiele wskazowek które wynikają z twojego wieloletniego doświadczenia dziękuje tez wszystkim na których pomoc mogę liczyć, większość z was jest doświadczonymi modelarzami i widzę ze na tym forum można na was liczyć ja składam swój pierwszy model Trucka jest to Ford 9000 wrecker firmy italeri. Mam nadzieje ze wszystko wyjdzie jak najlepiej a efektami pracy pochwale się po skończeniu.
  • 5 months later...
Napisano

Jeśli chodzi ci o farbę to możesz wlać do aero wszystko.Ale farby o których słyszałem i ja ci polecam to:

-Mr.hobby

-tamiya

-ammo mig air