Angus73 Napisano 13 Marca 2017 Share Napisano 13 Marca 2017 Witam, to mój pierwszy model okrętu prezentowany na forum. W przerwach pomiędzy samochodami 1:16 lubię złożyć okręt 1:350. Jest to model Acadamy + zestaw firmy Pontos, zawierający pokład drewniany. Sam model okrętu jest ok, podobnie jak PE ale instrukcja Pontosa choć bardzo obfita w przypadku złożonych elementów to nie zawiera jednocześniej ilustracji montażu sporej części pojedynczych elementów. Ale dało radę. Zamieściłem również zdjęcie elementów, które złożyły się finalnie na tylny maszt w porównaniu z modelarską międzynarodową jednostką skali czyli zapalniczką. Bez postarzania, rdzawienia itp. Tym razem. Po prostu ładny okręt, którego historia jest niestety tak znana jak tragiczna Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Marca 2017 Share Napisano 13 Marca 2017 Bardzo przyjemny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 13 Marca 2017 Share Napisano 13 Marca 2017 Hej, model fajnie się prezentuje, ale czy wszystkie powierzchnie poziome nie powinny być w Deck Blue Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 13 Marca 2017 Autor Share Napisano 13 Marca 2017 Tego nie wiem, w kazdym razie wykorzystalem drewniany poklad Pontosa w już w kolorze fabrycznie pomalowany, oraz pokłady blaszane także w zestawie, tyle że do pomalowania. Pozostale dałem szare, lekko przybrudzone jakimś washem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 13 Marca 2017 Share Napisano 13 Marca 2017 Z tego co pamiętam USS Indianapolis w latach 1944-45 był pomalowany w schemat Ms 22... https://northstarmodels.com/2015/06/academy-1350-uss-indianapolis-ca-35-with-northstarmodels-aftermarket/ Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 Hm, może faktycznie tak powinno być. Postawiwszy go na półce obok Missouri, dopiero widać ogrom tego drugiego. Jak zrobię zdjęcia to ją też tu zamieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 Postawiwszy go na półce obok Missouri, dopiero widać ogrom tego drugiego. Jak zrobię zdjęcia to ją też tu zamieszczę. Koniecznie daj fotki Missouri, to piękny okręt Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Jeśli w założeniu miał być czysty to wyszedł czysto, schludnie i bardzo dobrze... taltos ma racje odnośnie malowania.... ja osobiście sugerowałbym też zmienić tło do zdjęć i będzie super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 23 Marca 2017 Autor Share Napisano 23 Marca 2017 He, he, blacman masz rację co do tla. Obciachowy ten obrus. Oczywiście jako tło ;-) Modele okrętów podobają mi się najbardziej właśnie tak czysto i schludnie, ew. z delikatnym washem podkreślającym detale, może w kolejnym coś podrdzewię delikatnie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moonraker Napisano 24 Marca 2017 Share Napisano 24 Marca 2017 Bardzo ładnie zrobiony. Bez wszechobecnego teraz przesadzonego brudzenia. A czym malowałeś? Bo wg. mnie Navy Blue nie był tak bardzo niebieski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Malowałem szarym 371 Revella (bo miałem akurat puszkę na stanie) a z wzornika-przelicznika wyszło że się nada. A navy blue podanym na instrukcji i wziętym z palety Tamiya. Po położeniu wydał mi się też zbyt "współczesny" i taki raczej samochodowy niż okrętowy, no ale wyszło. Pokryłem go później jeszcze lakierem matowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Kwietnia 2017 Share Napisano 11 Kwietnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hico Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Nawet na obrusie dobrze wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 2 Czerwca 2017 Share Napisano 2 Czerwca 2017 Gdzie ta fotka porównawcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2017 Witam, przywołany, przyznaję, że zapomniałem. Oto porównanie z USS Missouri. Wielkość Mighty Mo robi wrażenie, chciałbym zobaczyć ją na żywo na Hawajach Zdjęcie ma jedynie pokazać rozmiary obydwu okrętów, stąd powiedzmy podłoże nie najlepsze. Przy kolejnej galerii okrętowej obiecuję, że nie będzie to ani obrus ani podłoga Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hico Napisano 7 Czerwca 2017 Share Napisano 7 Czerwca 2017 Gdzie ta fotka porównawcza? Jest przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 1 Lipca 2017 Share Napisano 1 Lipca 2017 Nawet nie wiedziałem, że to taka różnica ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Fajne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Wstałem dziś rano a tu taki news: https://www.thestar.com/news/world/2017/08/19/wreck-of-warship-uss-indianapolis-found-deep-in-pacific-after-72-years.html Ciekawe czy za jakiś czas ujawnią fotki głębinowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Tak ja też słyszałem, leży na ponad 5000 w dół... inaczej spojrzałem na model. Los kapitana równie tragiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 Bardzo ładny model. Gratulacje. Przy Missouri wygląda jak maluch, ale też Iowy obok Essexów były najdłuższymi okrętami biorącymi udział w II wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi