Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zakładam temat warsztatowy Shermana M4A1(76) zwanego Mk.IIA.

Ma być mniej więcej taki:

Eo3L8wO.jpg

- tyle że chciałbym wykorzystać ogniwa tygrysa do dopancerzenia wieży (bo takie mam ogniwka pod ręką )

Pytania:

1) Czy ktoś ma zdjęcie shermana z 1 Dywizji z trakami tygrysa ?

2) Czy ktoś ma nadmiar ogniw T62 z "dwupaka" dragona ? - bo tych które mam to mi nie wystarczy na cały kadłub... Chodzi o same ogniwa, bez deficytowych łączników.

Model to miks starej Italeri z Dragonem M4A1(76)W "Operaton Cobra"

Wygląda mniej więcej tak:

UwAXUTs.jpg

n1QaX7U.jpg

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
A tam na wieży to Pantery ogniwka?...

Zakładam, że to panterowe - nie znam się

Mogę wymienić moje tygrysowe ogniwka (z modelu dragona) na panterowe

Akcesoryjne gąski fajerflajowe z Asuki też by się dało skopiować.

Tych z Tasca to szkoda, tym bardziej, że zostało mi dużo łączników z dragona do których pasują te z "dwupaka"

Ale się zrobiło ciekawie. Tak mnie nakręciliście że chyba dziś sobie też Shermana rozgrzebię.

Grzeb

Napisano

Zostało mi trochę Friuli z Różowej Pantery. Jakbyś był zainteresowany to dajesz na priv.

A co Shermana to jeszcze negocjuję z Cooper69. W zależności od tego co z rozmów wyjdzie będę wybierał model. Więc jednak to może nie być dziś, ale mam nadzieję że w tym tygodniu.

Napisano

Na wieży ma dospawane traki od Pantery.

Czy on aby przypadkiem, na lewym boku kadłuba zaraz pod pokrywą włazu nie ma ułożonych traków T-49 ?

Napisano
Na wieży ma dospawane traki od Pantery.

Czy on aby przypadkiem, na lewym boku kadłuba zaraz pod pokrywą włazu nie ma ułożonych traków T-49 ?

Dzięki za potwierdzenie, że to panterowe ogniwka. Jacku - widziałem kiedyś foto z trakami od Tygrysa - kojarzysz to zdjęcie ?

Tak, na kadłubie widać T49 i T62. Tyle, że T49 (mojej roboty w żywicy) mam od groma.

Zostało mi trochę Friuli z Różowej Pantery. Jakbyś był zainteresowany to dajesz na priv...

Dzięki za gotowość, ale jeszcze myślę o tygrysie - to byłoby takie "symboliczne"

Poza tym koszty wysyłki z UK - "to nie jest tania rzecz"

Trochę o samym modelu.

Miksuję Dragona z Italeri, bo w modelu 6083 Dragona góra kadłuba i przekładnia nadaje się tylko do wyrzucenia. Kadłub i przekładnia Italeri są w kształcie bliskie ideałowi.

Za to Dragon ma lepsze podwozie, rokującą wannę, nie najgorszą wieżę i dobre detale.

Napisano

A gąsienice to jakie planujesz?

Z Tygrysa to jeszcze nie mam. Koszty wysyłki nie są takie straszna jak się zwykłym listem wysyła.

Napisano (edytowane)
A gąsienice to jakie planujesz?

Jeszcze nie wiem jaki wzór. Wszystko zależy czy znajdzie się to zdjęcie które kiedyś widziałem...

Co zaś do typu gąsienic - mam wszystkie wzory -> i DS od dragona i ogniwka z Bronco, Modelkastena i AFV więc coś dobiorę

Te na zdjęciu zamieszczonym powyżej to najprawdopodobniej T54.

Z Tygrysa to jeszcze nie mam. Koszty wysyłki nie są takie straszna jak się zwykłym listem wysyła.

Z tygrysem nie ma kłopotu - bo mam. Kiedyś "popełniłem" kupienie takiego z dragona i mi zostały nadmiarowe, nie najgorsze zresztą; mam też parę friuli.

Edytowane przez Gość
Napisano
Ja tego IIa też będę robił - Latająca krowa

Temat ciekawy - bo dużo zdjęć, ale bardzo popularny, dużo "latających krów" już powstało...

Może coś a'la diorama :

Njxgu23.jpg

Napisano

Wiem, że popularny ale Wiatrowski fajny chłop był

No chyba, że się zmieni ta koncepcja

Szkoda, że nie było u Nas żadnego wozu o nazwie Gdańsk...

Będzie trzeba zrobić Gdynię i Pomorzanina żeby zadośćuczynić lokalnemu patriotyzmowi.

PS. Königstiger z Długich Ogrodów też kiedyś będzie!

7407d64bcb77848af0a57fa4c2e8dab6.jpg

Napisano
...

1) Czy ktoś ma zdjęcie shermana z 1 Dywizji z trakami tygrysa ?

...

Wykluczyć nie można, ale raczej bardzo wątpię .... W 1. i 2. raczej na 100% nie, chyba że w 24. Z 10. widziałem owszem ale nie Shermanna...

Napisano (edytowane)

Uparliście się na te gąski... Nomen omen ten Sherman na 1 fotce w wątku to zdjęcie z 1946 r "wygalantowany" na defiladę...

Edytowane przez Gość
Napisano

O malowaniu już myślałeś? Niedawno rozmawiałem z brytyjskim kolegą i mówił mi że brytyjskie Shermany były przemalowywane z Olive Drab na khaki. Ja to dopiero raczkuję w temacie Shermanów a to tak jak z Ruskim T-34.

Napisano
O malowaniu już myślałeś? Niedawno rozmawiałem z brytyjskim kolegą i mówił mi że brytyjskie Shermany były przemalowywane z Olive Drab na khaki. Ja to dopiero raczkuję w temacie Shermanów a to tak jak z Ruskim T-34.

Żadne khaki tylko SCC-15 :P

Napisano

Ale SCC-15 to Khaki Drab

Napisano

Ale SCC-15 to Khaki Drab

Chyba jednak SCC-15 to olive drab

Napisano
.....

Chyba jednak SCC-15 to olive drab

"Chyba" ma tu kluczowe znaczenie.... Ja napisałem za instrukcją z kwietnia 1944, w której tak akurat nazwano ten odcień. Teraz można przytoczyć kilka nazwisk ekspertów, którzy podają inaczej, tylko po co? Real i model to dwie różne rzeczy....

Lubię jak faceci spierają się o kolory. Wiadomo, ze rozpoznajemy 3 !

A na modelu będzie SCC-15

E tam... Warto doczytać, bo nie o kolory w tym wypadku chodzi...