marek d Napisano 25 Czerwca 2017 Share Napisano 25 Czerwca 2017 Czy o to chodzi? http://scalemodels.ru/modules/photo/viewcat.php?id=11689&cid=343&min=48&orderby=dateA&show=12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2017 Niestety, choć blisko. Antena nie jest tu wetknięta w radio, nawet końcówki nie ma. Ale już chyba wiem bo znalazłem zdjęcia rozebranego odbiornika i z tyłu poza złączem zasilania nic nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2017 Wielkie dzięki Marku za materiały. Nie mogę odpowiedzieć Ci na PW bo masz zablokowane otrzymywanie wiadomości. Przeglądałem sobie Polskie Skrzydła 20 i jedno w zdjęciu polskiego Jaka-3 nie dawało mi spokoju. Postanowiłem sprawdzić... Wyszło coś, co podskórnie czułem. Wychodzi na małą sensację, przynajmniej dla mnie Szachownice na dole skrzydeł nie były równoległe do osi samolotu, lecz do krawędzi natarcia. W dodatku były o wiele większe niż podawały to dotąd wszelkie publikacje. Nie mierzyłem dokładnie, należałoby uwzględnić też perspektywę, ale w uproszczeniu wychodzi mi, że miały około 89cm. Nie miałem początkowo pewności, ale z pomiarów wynikało mi, że zachodziły częściowo na lotki. Wydawało mi się, że na zdjęciu to widać, ale składałem to na karb cienia. Teraz mam właściwie pewność. Zgadzałoby się to z wielkością i położeniem radzieckich gwiazd. Wszystko wskazuje na to, że szachownice dobrano tak, by (inaczej niż na powierzchniach bocznych) całkowicie zakryć nimi poprzednie oznaczenia. Wychodzi na to, że potrzebuję w skali szachownic około 18,5mm. W tym wypadku to już chyba lepiej dociąć sobie szablon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 16 Lipca 2017 Autor Share Napisano 16 Lipca 2017 Pomalutku, drobnymi kroczkami wznawiam. Przemalowałem oparcie fotela. Jakoś mi ten brąz nie leżał. Jedno, że kolor mało "skórzany", drugie że na zdjęciach (przynajmniej francuskiego egzemplarza) jest czarna skóra. Teraz bardziej mi się podoba. Wyciąłem też otwór na pasy, dotąd jedynie dotykały one oparcia, zamiast przez nie przechodzić, co wyglądało słabo. Zvezda dosłała w końcu "szkło" i przy okazji przymiarki szkła pancernego za głową pilota wyszło, że radiostację mam wklejoną za blisko. Trzeba było odrywać (debonder nie dawał rady) więc niejako przy okazji, przemalowałem radio, zwłaszcza część z barwionej blaszki, bo kolor w ogóle nie zgrywał się z resztą. Dorobiłem też kabelki, jednak na makro widzę, że wtyczka wkleiła mi się krzywo - do poprawki. Na razie cały fragment za fotelem jest bez washa, stąd nieco płasko wygląda. Podczas siłowania się z radiostacją wystrzeliło mi szkło od celownika, na szczęście mam zamiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 18 Lipca 2017 Share Napisano 18 Lipca 2017 Ależ fajnie Ci ten Jaczek wychodzi! Bardzo mi się podoba twoja robota - czysto, schludnie i pomalowane z jajem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 22 Lipca 2017 Share Napisano 22 Lipca 2017 Bardzo podoba mnie się podejście do tematu ,tzn.bardzo skrupulatnie i fachowo Sam warsztat bardzo przejrzysty i przyjemny w oglądaniu Mozna się uczyć Trzymam kciuki za malowanie i powodzenia Ciesze się ze udało Ci się ze szkłem ,ja wpadłem z owiewka u Mi-24 tez od Zwezdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 23 Lipca 2017 Autor Share Napisano 23 Lipca 2017 Bardzo dziękuję wam za ciepłe słowa. Obecnie dalej grzebię przy radiu. Właściwie, to zdecydowanie więcej czasu schodzi mi na wyszukiwaniu zdjęć i rysunków tego fragmentu, próbie analizy tego co uda się znaleźć oraz wydedukowania jak to mogło w szczegółach wyglądać, bo niestety wspomnianej dokumentacji jest jak na lekarstwo. Głównie chodzi mi o przebieg okablowania tej instalacji. Obawiam się jednak, że w dużej mierze będę musiał opierać się na domysłach. Wiem, że antena mogła być wpięta bezpośrednio do jednego z dwóch styków w górnych narożnikach, ale mógł być tam też wpięty kabel antenowy łączący nadajnik z odbiornikiem. Rysunki pokazują, że antena była wpuszczona w drewnianą półkę tuż za radiem. Jednak nie wiem na ile mogę im wierzyć bo te same rysunki nie pokazują ani jednego kabla biegnącego do odbiornika RSI-4. Nie mogły być one ukryte pod urządzeniem, bo jego podstawa nie miała żadnych złącz od spodu. Przy okazji, macie pomysł skąd wziąć stalowy drucik 0,1mm? Chcę z niego zrobić haki do zaczepienia anteny. Na razie wygiąłem je sobie z drucika miedzianego, ale obawiam się, że zbyt łatwo będzie taką drobnicę uszkodzić. Na zdjęciu haczyk pomiędzy jednogroszówką, a kawałkiem mosiężnej rurki 0,5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 23 Lipca 2017 Share Napisano 23 Lipca 2017 Popytaj u jakiegoś zegarmistrza. Gratulacje za warsztat - świetna robota niecierpliwie będę czekał na kolejne odsłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 26 Lipca 2017 Share Napisano 26 Lipca 2017 Panie nie przesadzasz z tymi drucikami? Jak nie będziesz tam pchał paluchów to się nic nie wygnie. Sam używam miedzianych i wszystkich co wpadną mi w łapska. Oberwuje cały czas. Fajna robota Pzdr Jerry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 27 Lipca 2017 Share Napisano 27 Lipca 2017 Odbiornik który masz na zdjęciu to wersja czołgowa RSI-4T, wygląd płyty czołowej wersji samolotowej RSI-4A jest tutaj http://www.rkk-museum.ru/vitr_all/exhibits/128_e.shtml. Lewy górny zacisk - antena; zacisk po prawej stronie - ziemia ("3"); zasilanie z tyłu urządzenia. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 Wielkie dzięki! Na to nie zwróciłem uwagi. Czyli antena musiała iść najpierw do RSI-3 pod półką i dopiero od niego do RSI-4 z powrotem na górę, dobrze kombinuję? No i uziemienie też zatem powinno być gdzieś podpięte, bo aparatura stała na izolatorze - sklejkowej półce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 27 Lipca 2017 Share Napisano 27 Lipca 2017 Antena najpierw wchodzi na RSI-3 http://www.rkk-museum.ru/vitr_all/exhibits/127_e.shtml (przy czym to jest RSI-3M1 produkowane od 1942r.) na środkowy górny zacisk ("A") do odbiornika "wychodzi" z przycisku po lewej stronie ("AΠ"). Co do dalszych połączeń i ich przebiegu, ze zdjęć i schematów nie wiele da się powiedzieć. W zbiorach muzeum jest książka "Справочник по радиостанциям, применяемым в ВВС Вооруженных сил Союза ССР. Москва, 1946." o RSI-4 jest tam 6 stron, może mają skan i byliby uprzejmi go udostępnić. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Aż mnie kusi żeby też sobie takiego sprawić ;-) Bardzo fajnie, że tak go detalujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi