Jump to content

Convair B-58 A Hustler | Academy 1:144

Hubert Kendziorek
 Share

Recommended Posts

Robiąc porządki w magazynie głównym na strychu natknąłem się na takie pudełko. B-58 Hustler... jak dla mnie, jeden z najpiękniejszych odrzutowców w historii.

Skala 1:144, przypomina mi początki mojego modelarstwa, tego z lat młodości, ale także tego z czasu powrotu do hobby, gdyż pierwszym moim modelem po latach był maleńki F-117 Revella, kupiony dla starszego syna ponad 10 lat temu.

Model kupiony dawno, dawno temu, nie wiedzieć po co pryśnięty czarnym podkładem - człowiek niedoświadczony różne głupstwa wyczyniać może.

Zrobię go w konfiguracji w locie na jakiejś podstawce, sylwetka samolotu jest tak dynamiczna, że grzechem byłoby go uziemić.

Fotki zawartości pudełka. Ładny detal, mało części - powinno pójść szybko.

wVG80W.jpg

rReLK5.jpg

hUF7kr.jpg

Pozdrawiam

Hubert

Zapowiada się super model! czarnym podkładem się nie przejmuj - po prostu masz już zrobiony "blackbasing"

A może chciałbyś dołączyć do grona popularyzatorów skali 1/144 i przenieść swój wątek do działu projektów grupowych?

Pozdro,

Marudek

Dzięki za słowa zachęty - no zobaczymy, co z niego uda mi się wycisnąć, kluczowe tu będzie malowanie, nitować go raczej nie będę

A może chciałbyś dołączyć do grona popularyzatorów skali 1/144 i przenieść swój wątek do działu projektów grupowych?

Ponieważ zasadniczo nie pracuję w tej szacownej skali (wręcz przeciwnie, ostatnio coraz częściej w 1:32, to zdaję się z wiekiem i pogorszeniem wzroku przychodzi), zupełnie przegapiłem istnienie projektu grupowego, za co najmocniej przepraszam.

Jeżeli mogę więc prosić Admina, to bardzo proszę o przewieszenie ubrania na niższy kołek, to jest pardon - przeniesienie wątku tu. Dziękuję

Pozdrawiam

Hubert

Pierwsze cięcia za mną, poskładane kokpity, dosyć dobry detal. Panele instrumentów będą w postaci kalkomanii z pudełka.

Dopasowanie wanien kokpitów do kadłuba jest bardzo słabe, trzeba sporo przyciąć, żeby się zmieściły.

W sumie trzeba jednak przyznać, że jak na taką małą skalę, poziom detali nie jest zły - popatrzcie na boki kabin, komory podwozia.

Mam nadzieję, ze malowaniem, washem i suchym pędzlem wydobędę to wszystko.

CfzyUI.jpg

EsBqqM.jpg

TujvXp.jpg

vBekYI.jpg

Mlzhsv.jpg

Pozdrawiam

Hubert

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Połysk musi być, bez połysku w 144 będzie nissan kaszka. Jeszcze lepiej jak zamiast szarego podkładu dasz czarny. Albo pokombinuj z oboma kolorami dla uzyskania różnych stopni połysku - jak to wypróbował i pokazał swego czasu Maciek.