Jump to content

Wespe. ESCI/Italeri - 1:72

Piotr_P
 Share

Recommended Posts

Klasyk w czystej postaci.

Prócz gąsienic, prostoty przedziału bojowego to naprawdę niezły model. Porównując kadłub z ACE to jest jakiś subtlelniejszy choć jaki ACE jest wszyscy wiemy.

W modelu trochę poprawek i zmian było.

Pocieniłem ścianki przedziału bojowego,poprawiłem wygląd armaty,wymieniłem lufę na RB Model, zmieniłem haki i dodałem nowe mocowanie/blokadę lufy. Dołożyłem nowe narzędzia . Dodałe żywiczny odcinek gąsek na przodzie kadłuba

Wewnątrz dodałem radiostację,kilka pierdułek i położyłem tylną burtę. Na niej ulożyłem kocyk z GS wraz z przygotowanymi pociskami. Pociski zestawowe,łuski z igły lekarskiej 0,9mm. Pomimo chęci wyglądają kiepsko więc trzeba kupic zestaw do 105mm od RB i zmienić. Kolor łusek ciemny bo w poszukiwaniach w magazynku odpowiedniej farby stwierdziłem, że zamiast pustego słoiczka po XF-60 wywaliłem chyba pół słoiczka Tamiyi złocistej jasnej. ( nie pamiętam numeracji)...co ślepemu po oczach

W poszukiwaniu zamiennika zestawowych gąsek znalazłem je pod nosem w zestawie ACE z Pz.kpfw.II ausf.F.Stąd też wywód o porównaniu podwozia Esci z Ace. Gąski zachwalał mi również SławekK więc po zakupie Ace wylądowały na Wespe.

Całość okraszona farbami AK Interactive,przedstawiając model w barwach Panzer Lehr z Normandii w 1944r.

Weatchering AK,MIG i Vallejo.

Podstawka na szybko co zresztą widać. Pierwszy i raczej ostatni raz dodałem figuranta . Zestawowy Esci z Hummela jegomość malowany tym co pod ręką. Ostatni raz bo raczej już podstawek nie będę już robił bo brakuje chronicznie miejsca,a takowe jest mocno ograniczone.

DSCF0175_zpsmgngamwy.jpg

DSCF0176_zpsosuab8kk.jpg

DSCF0178_zps6rp8ltfp.jpg

DSCF0179_zpsunmkh4bi.jpg

DSCF0180_zpsnftppsti.jpg

DSCF0181_zpsnwwqvztn.jpg

DSCF0182_zpsnwsfktpe.jpg

DSCF0183_zps2nr6w7so.jpg

DSCF0184_zpsti2npufv.jpg

DSCF0185_zpsw8731w1p.jpg

DSCF0186_zpsgjzimboo.jpg

DSCF0187_zpsppeh0jeh.jpg

DSCF0188_zpsnbikzuzn.jpg

DSCF0190_zpsjqk4hjke.jpg

Wyrośnięte normandzkie marchewki. Jak pisałem, są do wymiany. Bez dwóch zdań. Coś muszę wymyślić bo RB jednak do niemieckich 105-tek nie robi. Może hamerykańskie od M2 trzeba będzie przerobić. I kolor tej kiełbasy jest rdzawy. ;)

Z najnowszej Twojej serii Wespe najbardziej mnie ucieszył'spodobał się. Nie dlatego, że pozostałe modele nie są bardzo dobre (bo są ), tylko z tej przyczyny, że mam tą Osę na półce (jeszcze w pudełku) i wiem, ile pracy trzeba włożyć, by Twój efekt osiągnąć. A tak otrzymałem świetny wzorzec dla przyszłych swoich zmagań z tą materią

Aż tyle pracy z nią nie ma. Najwięcej przy pocienianiu burt. No i na pewno inne gąsienice !!!!! Zestawowe są ze trzy razy grubsze niż te z ACE. Jedyna rzecz , która się nie zgrywa to pojemniki na amunicję z prawej strony. Trzeba było podpiłować a i tak najlepiej by było je dorobić od podstaw. Ja się zorientowałem po czasie i zostały takie jakie są. Reszta na nawet przyjemność. Spokojnie nazwę ten zestaw najlepszym w ofercie ESCI...no może drugi po Hetzerze.

• 2 weeks later...

Nie koniecznie.....łuski do "105" niemieckich nie widziałem. RB robi tylko do amerykańskiej 105mm.

Przy tej skali oczywiście to pikuś...takie też zostaną zakupione bo zapomniałem o nich...a te kiełbaski pójdą na grupa ;)