Angus73 Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Witam, załączam kilka zdjęć z rozpoczętego kilka tygodni temu modelu. Tym razem Toyota 2000GT, jedyne japońskie auto, przekraczające na aukcjach milion dolarów. O samym aucie można sporo znaleźć w sieci. Model firmy Otaki, stary jak sama Toyota w mojej ulubionej 1:16 skali. Jakość wyprasek przeciętna, silnik i środek ubogi, więc cała masa rzeczy do zrobienia od zera. Jakichkolwiek części waloryzacyjnych brak. Zgodność z oryginałem (tego co jest), całkiem dobra. Dobrze że w sieci jest sporo zdjęć, na których można co nieco podpatrzeć i zmodyfikować lub dorobić. Model chcę wykonać w konwencji "gotowy do licytacji" a więc na zewnątrz i w środku odrestaurowany, silnik zrobiony, ale musi być widać to, że jeżdżony i 40+ na karku ;-) wszystkiego nie da się w takim aucie przywrócić do stanu "jak z fabryki", np podwozia, które załączam. Kolor docelowy będzie Białą Perła z Zero Paints. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 W tym kolorze na pewno będzie piękny. Czekam na aktualizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 nie moja skala ale bede patrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Sam model bardzo rzadko spotykany, a a ebay cena dość droga. Temat ciekawy, będę obserwował bo sam posiadam ten model na stanie wiec może uda mi się coś podpatrzeć. PS też bym wybrał white pearl zero paint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Witam, mały update. Silnik powstaje, pierwsze elementy dorobione. Sterczący kabel będzie zakończony cewką, ale jeszcze jej nie wyprodukowałem. Pasek i rolki pierwotnie były jak zawsze czyli plastki grubości deski wokół 3 kółeczek. Dorobiona kopuła z kablami i ich umocowaniem jak w oryginale. Wiele elementów silnika powstanie dopiero po wsadzeniu w karoserię bo inaczej nie wejdzie. W każdym razie powstają kolejne elementy. Niestety producent nie przewidział kompletnie komory silnika. Decelowo widok obsadzonego w kaście jest tak jak teraz. Masakra, w ogóle nie ma nadkoli... Trzeba to podorabiać. No i tu pytanie do Was jak to zrobić? Póki co wymyśliłem, żeby próbować kolejne fragmenty z kartonu... Jak Duńczyk blaszkę do alaramu Kwinty ;-)))) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Będę obserwował. Widzę że chcesz to zrobić na "igłę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 10 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2017 Trochę postępu. W silniku przybyły gaźniki zrobione de novo i trochę przewodów, kabelków. Obiłem jedno oparcie skórą z Hiorboy, bardzo fajny materiał. Polecam. Na zdjęciu tego efektu skórzanego tak nie widać, ale w realu super. Kolektory zestawowe zrobiłem na staro, niestety mają fatalny kształt, kompletnie nie odpowiadający prawdziwym. Dlatego "wyspawałem" nówki. Auto ma być po renowacji, więc możnaby przyjąć że dorobiono i wymieniono na nowe ;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 9 Maja 2017 Autor Share Napisano 9 Maja 2017 Aktualizacja silnika. Na tym etapie gotowy do wsadzenia w "nieistniejącą" komorę. Póki co zrobiłem od zera nowe kolektory wydechowe, gaźniki wraz z osprzętem sterującym, wszystkie przewody, kopułę zapłonu, termostat, kable, przewody, bagnet oleju, i dodane śrubki, zaciski, sprężynki, i jeszcze trochę drobiazgu metalowego. Pozostało jeszcze sporo do dorobienia (cewka, wiązki, chłodnica z dodatkami, i wszystko co normalnie kryje się pod maską), ale najpierw muszę zbudować komorę silnika. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 Piękna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Pięknie To jest to, co mnie kręci najbardziej w tej zabawie: detale, kabelki śrubki itp. To daje efekt realizmu (a przynajmniej możliwość zbliżenia się do niego). Zazdroszczę skali (1:16) i możliwości jakie ona daje. Obserwuję z przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 10 Maja 2017 Autor Share Napisano 10 Maja 2017 W czasie produkcji silnika, równolegle przygotowuję środek. Na zdjęciach deska rozdzielcza. Oryginalnie był to płaski kawałek plastiku. Chcą odwzorować schowek na rękawiczki trzeba było go odciąć, uformować, wkleić a nastęnie dorobić rączkę do trzymania. Najpierw sprawdziłem jak to spasowuje się z kastą. Ponieważ całość pasuje, więc przystąpiłem do wykończenia deski i kolumny środkowej Kierownica i drążek zmiany biegów w produkcji. Do zrobienia deski wykorzystałem: oryginalną - płaski kawałek czarnek plastiku obicie skórobpodobne - Hiroboy (polecam, bardzo fajny materiał) kalki drewniane Uschi - ładne graficznie i, słabe jakościowe (trzeba pracować z nimi bardzo ostrożnie, rwą się) śrubki - Hiroboy ramki zegarów - Hiroboy przełączniki płaskie - kawałki fotelików przeciwlotniczych z Bismarcka 1/350 przełączników pod kierownicą - pręcik 0,2 z naklajoną główką śróbki 0,3 suwaki ogrzewania - fragment celowników z Indianapolis 1/350 ramki prostokątne - struna gitarowa B - 0,16 (myślę że do skali 1/24 odpowiednia byłaby E, bo ma 0,09.) wskazówki zegarów - drucik 0,2 pomalowany na czerwono pokrętła radia - pręcik 0,5 spody zegarów, radia i ogrzewania - czarny papier z czekoladek obramówki deski - profil ćwierćwałkowy potraktowany metalizerem C1 nity widoczne na panelu skrzyni biegów - HIroboy flock czarny w środku na jednym zdjęciu wsadziłem do środka międzynarodową jednostkę miary modelarskiej, czyli zapalniczkę bic ;-) i tyle póki co ;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 15 Maja 2017 Autor Share Napisano 15 Maja 2017 Dalszy postęp, zrobiona kierownica, panel środkowy oraz maskowanie bagażnika. Zrobiłem je z kawałka poli oklejonego wykładziną z Hiroboy. W nazwie ma flock ale w dotyku to praktycznie aksamit, więc do tego celu nadaje się idealnie. Dorobione na niej zamki do otwierania. Elementy takie jak drewniany schowek czy rączka dorobione bo ich w ogóle nie było. Czekając aż przyschnie szpachla na innych częściach wykończyłem kierownicę i panel środkowy. Elementy użyte te same co wymienione przy desce rozdzielczej. W oryginale na kapslu jest "V", więc fragment uchwytu z Bismarcka 1/350 nadał się do tego wspaniele ;-) nastęnie spojarzłem na środek i ponieważ fajnie to wyglądało, więc pochowałem drobiazgi i wsadziłem silnik. Wrócą na swoje miejsce jak przyjdzie do łączenia podwozia z kastą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2017 Rozpocząłem dorabianie brakujących komory silnika i nadkoli. Metodą a la Duńczyk dopasowałem z grubsza tekturowe szblony poszczególnych elementów, aby teraz wyciąć i dopasować elementy z polistyrenu. Trochę kartonu poszło ale jestem zadolony. Pozwolą one dorobić brakujące części, dzięki czemu będzie można dalej dłubać w bebechach. Pozdrawiam wyszło ich tyle, teraz pora na dorobienie poszczególnych z poli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 2 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2017 c.d. elementy komory silnika wycięte z poli, teraz je domyziać papierem, pomalować i wkleić. Puste miejsca będą dopełnione nadkolami. Następne fotki wstawię już w komplecie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 5 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2017 Witam, dorabianie przednich nadkoli miało niesamowity zwrot akcji. W czasie śniadania sobotniego wzrok padł na zjedzony przez dziecko serek Fantazja i oczy zobaczyły w nim doskonałe "prawie" gotowe przednie nadkola. Szybka przymiarka do karoserii potwierdziła spostrzeżenie. Pasuje idealnie (średnica, krzywizna, skos - bajka. Pozostąło tylko wyciąć odpowiedni kształt, podszlifować i po 15 min nadkola były gotowe, teraz tylko podkład,malowanie i podbrudzenie od strony kół Zaoszczędziłem jakieś 2-3h roboty z poli. Materiały modelarskie naprawdę są wszędzie, nawet w lodówce, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 mała aktualizacja o obite fotele i zrobione oraz zamontowane pasy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Witam, prace trwaja z przerwą na urlop i po w sumie 4 tygodniach pracy nad lakierowaniem karoserii, wszystko poszło do kąpieli w DOTcie. Zrobila się masakryczna skórka. Mam wrażenie że robiłem zbyt krótkie odstępy między kolejnymi warstwami. Ciekaw jestem waszych doświadczeń z lakierem 2k diamond od zeropaints. Pierwszy raz go kładłem. Jak wy go stosujecie, ile warstw, jakie odstępy, igła 0,4 czy cieńsza, ciśnienie w aero? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Lakier pogryzł się z farbą bazową - jaka to farba była? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Farba byla white pearl z zeropaints (kilka warstw) położona na biały bazowy Tamki, może dlatego...? Może pogryzł się ten white pearl z Tamka a lakier pokrył to co z tego wyszło. Kupię teraz podkład zeropaints. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Podkład Zero Paints nie da Ci idealnie gładkiej powierzchni, dlatego ja bym szukał czego innego. Biały bazowy masz na myśli zwykły X-2 Tamiya i na to biała perła z Zero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Dokładnie X-2 i na to White Pearl z Zero; a podkład był z MrSurfacer 1000, trochę gruby jest... Obawiam się że Tamka kłóci się z Zero. Wcześniej kładłem już Zero na MrSurfacer tyle że szary. Tym razem zachowam też dłuższe odstępy czasu i chyba dam aero na min. ciśnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 3 Sierpnia 2017 Share Napisano 3 Sierpnia 2017 A czemu taką kombinację zrobiłeś, że położyłeś zero na tamkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 3 Sierpnia 2017 Share Napisano 3 Sierpnia 2017 Masz zdjęcie po nałożeniu lakieru 2k? Może po prostu źle nałożyłem samą ostatnią warstwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 3 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2017 Kashato, bardzo dobre pytanie, na które teraz nie mam odpowiedzi. Co mnie napadło? nie wiem. Uznałem, że dam Tamkę w spraju, szybko i będzie dobry podkład pod tę perełkę z Zero. Efekt taki, że będzie dużo wolniej, dwa razy to samo. Coś mnie zamuliło. Cofnąłem się jeszcze dalej niż etap malowania, bo DOT jak to DOT wyczyścił wszystko, łącznie ze szpachlami i porozklejał elementy karoserii. Teraz muszę to wszystko doczyścić, doszlifować, jeszcze raz kleić, szpachlować, lakierować, itd. Choć to już 7 czy 8 model w tej skali, to ciągle się uczę. Zastanowić się najpierw, popróbować na jakimś złomie plastikowym czy łyżeczkach co zawsze robiłem , zaplanować bez pośpiechu i dopiero działać. A tym razem chciałem na skróty. No to mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 5 Sierpnia 2017 Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Niestety, zawsze takie wtopy to ciężki temat, ale z każdym błędem się uczymy. Działaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi