Jump to content

Westland Sea King HC.4 [Airfix 1/72]

Panzer Machine
 Share

Recommended Posts

Westland_Sea_King_HC_0001.jpg

Model firmy Airfix (zestaw 04056) był bardzo przyjemny w budowie. Części były ze sobą fajnie spasowane i nie było absolutnie żadnych problemów. Kalkomania była OK.

Model wykonałem bez żadnych dodatków w myśl tzw zasady: "prosto z pudła". Samo wykonanie białych pasów nie było czymś skomplikowanym, ale maskowanie np tylnego śmigła to już było dla mnie wyzwanie. W każdym razie, model kleiło się fajnie. Widać pewnie niedociągnięcia tu i tam i pewnie znawcy tematu Westlanda będą mieli sporo merytorycznych uwag czego własnie oczekuję

Wykonałem również bardzo nieśmiały weathering: wash + okopcenia.

Westland_Sea_King_HC_0002.jpg

Westland_Sea_King_HC_0003.jpg

Westland_Sea_King_HC_0004.jpg

Westland_Sea_King_HC_0005.jpg

Westland_Sea_King_HC_0006.jpg

Westland_Sea_King_HC_0007.jpg

Westland_Sea_King_HC_0008.jpg

Westland_Sea_King_HC_0009.jpg

Westland_Sea_King_HC_0010.jpg

Westland_Sea_King_HC_0011.jpg

Westland_Sea_King_HC_0012.jpg

Westland_Sea_King_HC_0013.jpg

Westland_Sea_King_HC_0014.jpg

Wszystko ładnie, czysto i starannie... było by świetnie gdyby nie malowanie zupełnie od czapy.

Wybierasz ciekawe tematy, tylko strasznie się spieszysz z tymi modelami, na czym cierpi niestety

ich strona merytoryczna...

Robisz modele na akord, że aż tak się spieszysz?

Wybrałeś Sea Kinga w bardzo rozpoznawalnym i charakterystycznym malowaniu, z konkretnego okresu i teatru działań.

Na prawdę nie mogłeś poświęcić odrobinę czasu na odtworzenie schematu plam, zamiast robić jakąś fantasmagorię?

Nie zrozum mnie źle, model jest ładny (firma się postarała ) i mnie się bardzo podoba, ale jakbyś tak nie gnał

wyczynowo to byłby znacznie lepszy.

Trzymam kciuki za następne wiatraki

Bardzo fajny kamuflaż, ale wykonanie niestety nieudane.

Bardzo mnie rażą różnej szerokości przejścia na krawędziach pasów. Wiem, nie jest to takie proste zrobić je ładnie, ale tutaj to miała być całą ozdoba tej maszyny, ale nie wyszło.

Do tego brak jakiegokolwiek cieniowania, prób zróżnicowania powierzchni. Szkoda.

Trzaskasz te modele jeden za drugim, ale niestety nie widać moim zdaniem postępów. Może za szybko je robisz.

Model czysty, estetyczny. Taki klasy die cast. Jak na gościa z wyrazem Pancer w niku, to jest mega plastikowy.A przeciez pancerniacy to mistrzowie brudzenia. Kurde muszę poszukać Twoich czołgów ,-))

Model wykonałem bez żadnych dodatków w myśl tzw zasady: "prosto z pudła".

Prosto z pudła, to również odwzorowanie malowania z instrukcji zamieszczonej przez Airfixa. Oryginalne, to z instrukcji, malowanie jest dużo bardziej interesujące, dzieje się tam dużo więcej. Szkoda było je tak kastrować z tych wszystkich detali.

O ile doceniam czystość montażu, to malowanie położyłeś i musisz to wziąć na klatę;)