toled Napisano 29 Kwietnia 2017 Share Napisano 29 Kwietnia 2017 No to zabrałem się ambitnie hurra za nowy projekt - tym razem, to Europejski Tramwaj (zestaw 38009 z Miniart) z pasażerami, podstawką. Do tego dokupiłem klimatyczne latarnie + zegar (zestaw 35560 również Miniart). Plan jest ambitny - pełne oświetlenie tramwaju, latarni i podświetlenie zegara, ławeczki, figurki, może jakieś drzewko. Fajnie, by zestaw miał swój klimacik. Czas wykonywania modelu - nieznany ;-) Pewne prace już poczyniłem - zająłem się podstawką, dodałem imitację płyt chodnikowych, kratki ściekowe, jeszcze trochę weatheringu planuję. Dodatkowo wykonałem już pierwszą ławeczkę z zestawu. Wygląda to tak: Kolejno zabrałem się za latarnie, w każdej zamontowałem diodę SMD 3020 (3x2mm) : To działa! A tak się prezentuje cała latarnia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Kwietnia 2017 Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Oglądam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Kwietnia 2017 Super Moderator Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Ciekawie się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Kwietnia 2017 Super Moderator Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Hmmm ale chyba nie dałeś tych grubaśnych kabli? Oglądam jak co to mam tabliczki do środka tramwaju, pw. Do diody używam drut z trafo lakierowany więc nie ma zwarcia 0,2mm... Oglądam co będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 29 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Używam przewodu Kynar 0.24mm , jest okej, a w razie potrzeby można ściągnąć izolację;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 29 Kwietnia 2017 Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Siedzę w pierwszym rzędzie i oglądam Zapowiada się całkiem ciekawie Czekam na kolejne aktualizacje wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 2 Maja 2017 Autor Share Napisano 2 Maja 2017 Wtorek minął mi pod znakiem składania jednej części wózka i zegara. Ogólnie składa się miło i przyjemnie, ale ilość części trochę męczy. Ślady po wypychaczach zostawiłem - nie będzie tego widać, bo dojdzie jeszcze masa kolejnych części. Zegar też ukończony, zrobiony na lekko nadgryziony zębem czasu i brudem, aparat trochę zbyt mocno przekłamuje to światło, na żywo jest zdecydowanie bardziej rozproszone. Następne w planach - druga część wózka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 7 Maja 2017 Autor Share Napisano 7 Maja 2017 Lecę dalej z tematem - dwie połówki podwozia z podłogą wnętrza już razem złączone i pokryte podkładowo czarną Tamiyą. Do tego świeżo z lekkiego łoszowania (ale jeszcze troszkę kurzu i rdzy się przyda) trafia jednostka napędowa - luzem z 50 mniejszych elementów się na nią składa, za co kocham MiniArt ;-) Następne w planie LEDowanie mniejszych elementów - boczne oświetlenie, oświetlenie z numerem linii itp. Stay tuned! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcjonermodeli Napisano 13 Maja 2017 Share Napisano 13 Maja 2017 A gdzie dorwałeś taki zestawik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 13 Maja 2017 A ja czekam na walkę z drewnem... bo stare tramwaje to miały swój klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 13 Maja 2017 Autor Share Napisano 13 Maja 2017 @kolekcjonermodeli: tramwaj kupiłem w maxhobby.pl, do tego osobno latarnie z zegarem. @Greif: Tak, zabawa z drewnem będzie przednia, sporo tam tego jest ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 20 Maja 2017 Autor Share Napisano 20 Maja 2017 Dzień pod znakiem robienia drewna. Wybrałem ciemne drewno lakierowane na połysk, ale już trochę zmęczone czasem i użytkowaniem go. A tak to wygląda na sucho wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Fajny projekt. Zaglądam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 20 Maja 2017 no z drewienkiem jakbyś szukał inspiracji, bo generalnie to dokładnie ten model i niestety nie był używany poza Norymbergą ;) Strasenbahn 641 oglądam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 20 Maja 2017 Autor Share Napisano 20 Maja 2017 No właśnie - masz rację, poza Norymbergą nie były używane, dlatego tutaj trochę inwencji własnej dorzucam - ciemne drewno, malowanie główne będzie niebiesko-beżowe, jednakże zamierzam dodać jeszcze na dach "kołowrotek" z nazwami przystanków(podświetlany) - teoretycznie tylko dostępny w wersji Norymberskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2017 Mało czasu, czasem brak chęci i robota idzie jak żółw. W planach mam w końcu zająć się elektryką, prawdopodobnie dorobię sobie jeszcze roboty dodając do zestawu "38008 Passenger Car Type 170V" - też oświetlony ;-) Pomalowałem jedynie nadwozie i złożyłem "na ślinę" zobaczyć jak będzie to wyglądało. Kolorystyka mi przypadła bardzo do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 2 Lipca 2017 Autor Share Napisano 2 Lipca 2017 Jako, że wiaderko ze zdjęciami odmówiło posłuszeństwa, dodaję post zbiorczy z obecnie wykonanymi zdjęciami z budowy: A wczoraj zakupiłem jeszcze to i jestem pod wielkim wrażeniem. Niby skala 1:35, a 212 części, blaszki fototrawione, instrukcja na 49 kroków. Będzie robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 17 Lipca 2017 Autor Share Napisano 17 Lipca 2017 Po wielu godzinach męki, boczne oświetlenie gotowe,jeszcze do lekkiego retuszu i ścięcia naddatku materiału oraz do dobrania odpowiedniej "kolorystyki" światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 23 Lipca 2017 Autor Share Napisano 23 Lipca 2017 Weekendzik z tramwajem ;-) Zabrałem się za dach, pokleiłem, pomalowałem i składam wszystko powoli do kupy. A tak się prezentuje przednie (tylne) oświetlenie główne ;-) Dalej tradycyjnie robię elektrykę, psychicznie przygotowuje się również na figurki, których nigdy w życiu nie robiłem (nie licząc kilku do poprzedniego tramwaju) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 13 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2017 Powolutku do przodu ;-) Nadszedł czas na powolne składanie ścian, drzwi etc. (Sorry za bajzel, ale nie miałem jak inaczej zrobić zdjęcia ;-) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Bardzo mi się podoba ten projekt. Będę dalej tu zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 22 Września 2017 Autor Share Napisano 22 Września 2017 Trochę ciszy było w temacie, bo i pogoda nie ta, chęci brak. Ale w końcu zabrałem się dalej. Zmontowałem przód i tył (lub jak kto woli dwa przody ;-) ) A także powoli zabrałem się za figurki. Będzie sporo zabawy, bo niewielkie doświadczenie w ich malowaniu robi swoje ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 24 Września 2017 Autor Share Napisano 24 Września 2017 Mała rewia mody, niektóre świeżo z malowania ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi