Skocz do zawartości

Europejski tramwaj (European Tram) - 1:35 + oświetlenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to zabrałem się ambitnie hurra za nowy projekt - tym razem, to Europejski Tramwaj (zestaw 38009 z Miniart) z pasażerami, podstawką. Do tego dokupiłem klimatyczne latarnie + zegar (zestaw 35560 również Miniart).

Plan jest ambitny - pełne oświetlenie tramwaju, latarni i podświetlenie zegara, ławeczki, figurki, może jakieś drzewko. Fajnie, by zestaw miał swój klimacik. Czas wykonywania modelu - nieznany ;-)

Pewne prace już poczyniłem - zająłem się podstawką, dodałem imitację płyt chodnikowych, kratki ściekowe, jeszcze trochę weatheringu planuję. Dodatkowo wykonałem już pierwszą ławeczkę z zestawu. Wygląda to tak:

fBVJGX4.jpg

Pz6ph7x.jpg

Kolejno zabrałem się za latarnie, w każdej zamontowałem diodę SMD 3020 (3x2mm) :

G3tn42F.jpg

WZHsoq4.jpg

To działa!

H58HVYz.jpg

A tak się prezentuje cała latarnia:

Q2HsTcP.jpg

• Super Moderator
Napisano

Hmmm ale chyba nie dałeś tych grubaśnych kabli?

Oglądam jak co to mam tabliczki do środka tramwaju, pw.

Do diody używam drut z trafo lakierowany więc nie ma zwarcia 0,2mm...

Oglądam co będzie dalej

Napisano

Używam przewodu Kynar 0.24mm , jest okej, a w razie potrzeby można ściągnąć izolację;-)

Napisano

Wtorek minął mi pod znakiem składania jednej części wózka i zegara. Ogólnie składa się miło i przyjemnie, ale ilość części trochę męczy. Ślady po wypychaczach zostawiłem - nie będzie tego widać, bo dojdzie jeszcze masa kolejnych części.

YdazcmI.jpg

Zegar też ukończony, zrobiony na lekko nadgryziony zębem czasu i brudem, aparat trochę zbyt mocno przekłamuje to światło, na żywo jest zdecydowanie bardziej rozproszone.

ecfisz0.jpg

Następne w planach - druga część wózka.

Napisano

Lecę dalej z tematem - dwie połówki podwozia z podłogą wnętrza już razem złączone i pokryte podkładowo czarną Tamiyą.

nODq6IL.jpg

Do tego świeżo z lekkiego łoszowania (ale jeszcze troszkę kurzu i rdzy się przyda) trafia jednostka napędowa - luzem z 50 mniejszych elementów się na nią składa, za co kocham MiniArt ;-)

DIURA0j.jpg

Następne w planie LEDowanie mniejszych elementów - boczne oświetlenie, oświetlenie z numerem linii itp. Stay tuned!

• Super Moderator
Napisano

A ja czekam na walkę z drewnem... bo stare tramwaje to miały swój klimat.

Napisano

@kolekcjonermodeli: tramwaj kupiłem w maxhobby.pl, do tego osobno latarnie z zegarem.

@Greif: Tak, zabawa z drewnem będzie przednia, sporo tam tego jest ;-)

Napisano

Dzień pod znakiem robienia drewna. Wybrałem ciemne drewno lakierowane na połysk, ale już trochę zmęczone czasem i użytkowaniem go.

sSM2luh.jpg

W6aKlV6.jpg

A tak to wygląda na sucho wszystko.

kksgxs7.jpg

• Super Moderator
Napisano

no z drewienkiem jakbyś szukał inspiracji, bo generalnie to dokładnie ten model i niestety nie był używany poza Norymbergą ;)

Strasenbahn 641

oglądam ...

Napisano

No właśnie - masz rację, poza Norymbergą nie były używane, dlatego tutaj trochę inwencji własnej dorzucam - ciemne drewno, malowanie główne będzie niebiesko-beżowe, jednakże zamierzam dodać jeszcze na dach "kołowrotek" z nazwami przystanków(podświetlany) - teoretycznie tylko dostępny w wersji Norymberskiej.

• 1 month later...
Napisano

Mało czasu, czasem brak chęci i robota idzie jak żółw. W planach mam w końcu zająć się elektryką, prawdopodobnie dorobię sobie jeszcze roboty dodając do zestawu "38008 Passenger Car Type 170V" - też oświetlony ;-)

Pomalowałem jedynie nadwozie i złożyłem "na ślinę" zobaczyć jak będzie to wyglądało. Kolorystyka mi przypadła bardzo do gustu.

3CgIjjg.jpg

6dGCjQM.jpg

Napisano

Jako, że wiaderko ze zdjęciami odmówiło posłuszeństwa, dodaję post zbiorczy z obecnie wykonanymi zdjęciami z budowy:

fBVJGX4.jpg

Q2HsTcP.jpg?1

G3tn42F.jpg

WZHsoq4.jpg

H58HVYz.jpg

Pz6ph7x.jpg

nODq6IL.jpg

DIURA0j.jpg

kksgxs7.jpg

3CgIjjg.jpg

6dGCjQM.jpg

A wczoraj zakupiłem jeszcze to i jestem pod wielkim wrażeniem. Niby skala 1:35, a 212 części, blaszki fototrawione, instrukcja na 49 kroków. Będzie robota

dM5LbLx.jpg

• 3 weeks later...
Napisano

Po wielu godzinach męki, boczne oświetlenie gotowe,jeszcze do lekkiego retuszu i ścięcia naddatku materiału oraz do dobrania odpowiedniej "kolorystyki" światła.

19990058_1432028716833176_7091063132864926909_n.jpg?oh=f03c15bdc932b1640ce30db82e71aa48&oe=59F5B441

Napisano

Weekendzik z tramwajem ;-) Zabrałem się za dach, pokleiłem, pomalowałem i składam wszystko powoli do kupy.

KlVR55w.jpg

A tak się prezentuje przednie (tylne) oświetlenie główne ;-)

hB2NcMG.jpg

Dalej tradycyjnie robię elektrykę, psychicznie przygotowuje się również na figurki, których nigdy w życiu nie robiłem (nie licząc kilku do poprzedniego tramwaju)

• 3 weeks later...
Napisano

Powolutku do przodu ;-) Nadszedł czas na powolne składanie ścian, drzwi etc. (Sorry za bajzel, ale nie miałem jak inaczej zrobić zdjęcia ;-) )

3e6RZ8u.jpg

Napisano

Bardzo mi się podoba ten projekt. Będę dalej tu zaglądał

• 1 month later...
Napisano

Trochę ciszy było w temacie, bo i pogoda nie ta, chęci brak. Ale w końcu zabrałem się dalej. Zmontowałem przód i tył (lub jak kto woli dwa przody ;-) )

99ffe9a9b064b.jpg

95f15d06ba879.jpg

A także powoli zabrałem się za figurki. Będzie sporo zabawy, bo niewielkie doświadczenie w ich malowaniu robi swoje ;-)

ee44a7195ffb1.jpg

Napisano

Mała rewia mody, niektóre świeżo z malowania ;-)

78492884310915314466.jpg