PiotrB Posted May 26, 2017 Share Posted May 26, 2017 Czy ktoś może wskazać, gdzie znaleźć fotografie wyrzutni rakiet plot. 9K35 Strzała-10, w barwach Wojska Polskiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
farciarz Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 Niestety, mam tylko takie, paskudne bo niewiele wnoszące Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrB Posted June 8, 2017 Author Share Posted June 8, 2017 Dzięki! To jedyna "polska" fotka w sieci tego wozu. Potwierdza, że były one na wyposażeniu Wojska Polskiego. Ale dlaczego nie ma więcej fotografii - przecież sprzęt nie był tajny? W których jednostkach wozy te były używane, też nie wiadomo? Co najmniej dziwna sprawa. W 1990 roku "szkolono" mnie w Koszalinie w tamtejszej szkole obrony przeciwlotniczej, ale o takim wozie nie było w ogóle mowy. Czy ktoś wie jakie były losy tego sprzętu w WP? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokol Posted June 8, 2017 Share Posted June 8, 2017 Bo może ich po prostu mało było... Nie podam skąd taką informację znalazłem, ale jak robiłem swój model to napisałem coś takiego: "W Polsce znalazły się na uzbrojeniu naszej armii aż cztery takie zestawy przeciwlotnicze. Brak jest więc konkretnych materiałów źródłowych. Wykonam więc model w standardowym jednolitym malowaniu z szachownicami, bez nr taktycznych." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czart Posted March 10, 2018 Share Posted March 10, 2018 W Wojsku Polskim były tylko 4 sztuki. 24.pczś z 20.DPanc w Stargardzie Szczecińskim w 1982 r. został przezbrojony w zestawy 9K35M „Strzała-10M”. Strzały-10 podobno wycofano w 2001 roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cichybob Posted March 14, 2023 Share Posted March 14, 2023 W dniu 8.06.2017 o 22:14, PiotrB napisał: Dzięki! To jedyna "polska" fotka w sieci tego wozu. Potwierdza, że były one na wyposażeniu Wojska Polskiego. Ale dlaczego nie ma więcej fotografii - przecież sprzęt nie był tajny? W których jednostkach wozy te były używane, też nie wiadomo? Co najmniej dziwna sprawa. W 1990 roku "szkolono" mnie w Koszalinie w tamtejszej szkole obrony przeciwlotniczej, ale o takim wozie nie było w ogóle mowy. Czy ktoś wie jakie były losy tego sprzętu w WP? Nie Tylko Koszalin szkolił na sprzęt opl. Szkoliła też Zielona Góra i Bemowo Piskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cichybob Posted March 14, 2023 Share Posted March 14, 2023 Przepraszam za błąd nie Zielona Góra a Jelenia góra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
n_lukasz Posted March 17, 2023 Share Posted March 17, 2023 (edited) Autor zdj. Michał Fiszer. Zdj. Zamieszczone do celów dyskusji. Bateria Strzał służyła w 68 Pułku Czołgów w Budowie Edited March 17, 2023 by n_lukasz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts