pmroczko Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 Dzień dobry! Chciałbym przedstawić mój model F-84G w skali 1:72 z firmy Hobby Boss. Model ten kupiłem na prośbę Dzieciaka, który wkleił fotel do kabiny i potem stracił zainteresowanie... Po kilku miesiącach doszedłem do wniosku, że szkoda, żeby to w pudełku leżało i postanowiłem poćwiczyć malowanie w kolorze naturalnego metalu. Okazało się, że Gunze Super Metallic na podkładzie z czarnego błyszczącego Motipa daje bardzo ładna powierzchnię, trwałą i dającą się maskować. Na tym jest warstwa sidoluksu. Model Hobby Bossa miał swoje problemy - na przykład dwie części -boki kadłuba dostałem od F-84E i musiałem je przerabiać (dodatkowe wloty powietrza). Drzwi komory przedniego podwozia dorobiłem od podstaw, tak samo jak wyposażenie tyłu kabiny pilota, którego w zestawie nie było w ogóle. Kalkomanie dosyć śmiesznie się kładło, płyny zmiękczające kalkomanie niby nie chciały działać, ale w końcu kalki usiadły w liniach podziału - trzeba stosować taka metodę jak dla Hasegawy - nałożyć kalkę, płyn (w tym wypadku Solvaset) a potem go chusteczką zebrać i kalke docisnąć do powierzchni i chwile odczekać. To tyle mojego pisania, teraz zdjęcia: Bardzo dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 Bardzo fajny ale brakuje mi washa i brudzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 Fantastyczna maszyna! Trochę kiepawo wyszło malowanie owiewki, ale generalnie ten Thunderjet zrobił mi smaka na własny egzemplarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Maja 2017 Autor Share Napisano 29 Maja 2017 Dzień dobry! Bardzo dziękuję za komentarze! 19robi88 - dziękuję za miłe słowa. Z jednej strony jest to maszyna dowódcy (=extra czyszczona), z drugiej zabrakło mi pomysłu jak to zrobić, żeby nie wyszło za ciężko. filipsg - Bardzo dziękuję! Miejmy nadzieję, że Twoja kabina wyjdzie lepiej. Jaki masz zestaw do sklejenia? Ludzie polecają Academy albo Tamiya. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 Bardzo ładny Thunderjet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Fajne latadło! Ładnie wyszły różnice w odcieniach blach. Na początku myślałem, że to zestaw Tamki, mają ten sam schemat malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Maja 2017 Autor Share Napisano 30 Maja 2017 mig, kermit - bardzo dziękuję! kermit - samolot w tym malowaniu stoi w muzeum w Dayton, dlatego to jest bardzo popularne malowanie i praktycznie każdy producent (Academy też) ma to prosto z pudełka. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi